fredag 16. februar 2018

Norwegian kan være i alvorlig trouble - Check-In/ABCNyheter

Norwegians koncernchef Bjørn Kjos og bestyrelsesformand Bjørn Kise ved et tidligere besøg hos Ryanair. (Privatfoto)

Mulig bombe under Norwegian-regnskab

Finanstilsynet i Norge er ikke enig i, at Norwegian kan opskrive værdien af aktierne i Bank Norwegian, og derfor kan regnskabet være næsten to milliarder norske kroner ringere.
Et Norwegian-underskud på 1.07 milliarder norske kroner før skat for 2017 kan risikere at blive omdannet til et underskud på 3.06 milliarder norske kroner samt godt og vel en halvering af selskabets egenkapital fra 4,09 milliarder til 2,1 milliarder norske kroner.
Det er konsekvensen af den sag, der i øjeblikket verserer mellem Finanstilsynet i Norge og Norwegian. Tilsynet mener nemlig, at den ændrede opgørelsesmetode af investeringen i Norwegian Finans Holding ASA, der driver Bank Norwegian, er uforenelig med det forhold, at flyselskabet har betydelig indflydelse på banken.
Norwegian har nemlig opskrevet værdien af aktiebeholdningen i Norwegian Finans Holding, og det har påvirket de finansielle indtægter i årsregnskabet med 1.99 milliarder norske kroner, ligesom egenkapitalen også kunstigt er holdt oppe gennem værdiopskrivningen.
Kan påvirke regnskabet med to milliarder kroner
Det handler om, at Finanstilsynet mener, at Norwegian har betydelig indflydelse på Norwegian Finans Holding, hvor Bjørn Kise er bestyrelsesformand tillige med hvervet som formand for bestyrelsen i flymoderselskabet Norwegian Air Shuttle ASA.
“Efter vores opfattelse har vi ikke betydelig indflydelse på NOFI (Norwegian Finans Holding, red.). Men hvis den endelige konklusion bliver, at der er sådan en indflydelse, så vil vi i regnskabet opgøre værdien af investeringen efter den indre værdis metode i henhold til IAS 29. Det vil per 31. december resultere i en reduktion af værdien af investeringen med 1.993 millioner kroner med et tilsvarende fald i ultimo-balancen,” hedder det i Norwegians regnskabsmeddelelse.
Det betyder, at Norwegian i resultatet må tilbageføre finansielle gevinster til en værdi af 1.657 millioner norske kroner samt tilbageføre 498 millioner norske kroner fra øvrige indtægter. Til gengæld skal værdien af overskud fra associerede virksomheder øges med 163 millioner norske kroner, hvilket samlet med afrundinger svarer til 1.993 millioner norske kroner.
Træder tilbage som bestyrelsesformand
Hos Norwegian mener man ikke overraskende, at Finanstilsynet er på gale veje, og sagen ventes endelig afgjort inden fremlæggelsen af regnskabet for første kvartal af 2018, hvilket vil ske i slutningen af april.
“Hvis Tilsynet siger, at der ikke kan være samme bestyrelsesformand begge steder, så må vi indordne os efter det. Men vi mener, at det vil være en fejlagtig afgørelse… Det er banken (Bank Norwegian, red.), der har et problem for at sige det lidt kynisk. Så må banken finde en ny bestyrelsesformand. Jeg har ikke personligt indflydelse på banken, så jeg ved ikke mere end det,” siger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos til det norske medie DN.no.
Torsdag middag gik en fondsbørsmeddelelse afsted fra Norwegian Finans Holding ASA til Oslo Børs med meldingen om, at Bjørn H. Kise fratræder som bestyrelsesformand for selskaberne (Bank Norwegian AS og Norwegian Finans Holding ASA, red.) og at der snarest muligt indkaldes til ekstraordinær generalforsamling i selskaberne for at vælge en ny bestyrelse.
Offentliggørelsen af Norwegian-regnskabet med oplysninger om dialogen med Finanstilsynet medførte et kursfald på 6,28 procent i Norwegian Finans Holding samt et kursfald på 4,96 procent i Norwegian Air Shuttle ASA. Den seneste måned er børsværdien af Norwegian-aktien blevet reduceret med 18,22 procent.

Fra ABCNyheter

Meglerhus torpederer Norwegian – frykter kollaps i aksjekursen

Norwegian endte med et underskudd på 1,4 milliarder kroner i fjerde kvartal i fjor. 
Torsdag ble Norwegian straffet med et kursfall på fem prosent til 184 kroner etter milliardsmell i forrige kvartal.
Flyselskapet fikk et resultat etter skatt på minus 918,5 millioner kroner i 4. kvartal 2017, mot 197,2 millioner kroner i samme periode i fjor. Ifølge TDN Direkt var det ventet et resultat minus 598 millioner kroner.
Driftsinntektene beløp seg til 7.844 millioner kroner, sammenlignet med 6.027 millioner kroner i 4. kvartal 2016.
Toppsjef Bjørn Kjos håper ifølge Reuters at 2017 blir det siste året med underskudd, og at booking fra mars og fremover ligger godt foran fjoråret på høyere priser. I tillegg mener Norwegian å ha god kontroll på finansieringen av den kraftige veksten i 2018 og 2019.
Les også:   Kjos og Norwegian med blodigere tall enn ventet

Kollaps eller opptur?

Gårsdagens nyheter har fått en rekke analytikere til å ta frem kalkulatoren.
TDN Direkt kan fortelle at HSBC nedjuster kursmålet på Norwegian fra 110 til 50 kroner.
Arctic Securities og SEB Equity Research er ikke like skeptiske, og velger å beholde sine mål på henholdsvis 300 kroner og 330 kroner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.