onsdag 7. februar 2018

Helikopter - Skandaløs løsning for fregattene - ABCNyheter

Forsvarssjefen vil la fregattene få alle skandalehelikoptrene
NTB
1. feb. 2018 18:03  Oppdatert 1. feb. 2018 18:03 Foto: Forsvaret

Det synes å ligge i kortene at hangarene på fregattene må bygges om dersom andre, større helikoptertyper skal vurderes enn NH-90.

Alle de 14 NH90-helikoptrene som Norge har bestilt, bør forbeholdes krigsskip, mener forsvarssjefen. Kystvakten frykter dette vil svekke beredskapen til sjøs.
– Vi er nå i en situasjon der vi er nødt til å revurdere hvordan vi får mest mulig forsvarsevne ut av denne investeringen. Min anbefaling er å prioritere NH90 til fregatt. Dette er fordi helikopteret er en våpenplattform som er avgjørende for fregattenes evne til å oppdage og bekjempe ubåter, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.
Han sendte torsdag sin anbefaling til Forsvarsdepartementet der han kommer med en klar anbefaling om å prioritere fregattene framfor Kystvaktskipene. Bakgrunnen er manglende levering av de 14 NH90-helikoptrene Norge har bestilt. I tillegg anslås det at helikoptrene bare vil være operative i langt under halvparten av de årlige timene Forsvaret har behov for.
Da de nye helikoptrene ble bestilt i 2001, skulle åtte gå til Kystvakten og seks til fregattene. Ti år etter at helikoptrene skulle ha vært levert, har Norge kun ett som er i delvis operasjon hos Kystvakten. Til sammen seks helikoptre er levert, men de fem andre skal oppgraderes på den italienske fabrikken bare sju år etter at det første landet på Bardufoss i Troms i desember 2011.
Bruun-Hansen understreker at helikoptre vil kunne prioriteres til kystvaktoppdrag ved behov. En samlet flåte av NH90-helikoptre vil uansett ikke dekke hele Kystvaktens behov, og kystvaktoppdraget foreslås derfor løst ved eksempelvis helikopterinnleie og bruk av droner.
Bortprioriteringen av Kystvakten kan få konsekvenser for både fiskerioppsyn og søk- og redningsoppdrag til sjøs, frykter Kystvakten.
– Uten kompenserende tiltak vil det gi oss nedsatt styrke til å drive kystkontroll. Det vil svekke søk- og redningsberedskapen, spesielt i Barentshavet, sier stabssjef Morten Nyheim Jørgensen i Kystvakten til NRK.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.