onsdag 2. mai 2018

Andøyasaken førte til historisk dårlig valg for Nordland AP i fjor - Bladet Vesterålen

– Vi er hardt rammet av Andøya-vedtaket

Andøya-saken
Andøya-saken: Nordland Arbeiderpartis leder Bjørnar Skjæran hilste på BAF-leder Hilde Flobergseter 1. mai. (Foto: Fredrik Sørensen)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANDØY: Forsvarsforliket som innebar nedleggelse av Andøya flystasjon var avgjørende for at Nordland Arbeiderparti gjorde et historisk dårlig stortingsvalg i 2017. Det erkjenner fylkesleder Bjørnar Skjæran.

 
Fredrik Sørensen

Leder i Nordland Arbeiderparti, Bjørnar Skjæran, var hovedtaler i 1. mai-arrangementet på Andenes tirsdag. 
– Jeg vet at mange av dere som har møtt fram i dag er skuffet over Arbeiderpartiet, sa han innledningsvis i sin tale.
Etter arrangementet møtte Skjæran Bladet Vesterålen. Da snakket han åpenhjertig om hvordan moderpartiets avgjørelse om å støtte regjeringa i Andøya-saken har påvirket Nordland Arbeiderparti.

Smell

Ved Stortingsvalget i 2017 fikk Arbeiderpartiet 26 prosent av stemmene i Nordland – hvor partiet tradisjonelt har stått meget sterkt. Dette var en nedgang på 9 prosent fra stortingsvalget i 2013 – og konsekvensen ble at fylkespartiet mistet to stortingsmandater fra fylket.
I Andøy fikk Arbeiderpartiet kun 7,5 prosent av stemmene, en nedgang på hele 27,3 prosent fra forrige stortingsvalg. 
– Arbeiderpartiet gikk tilbake i alle fylker, men mest i distriktsfylkene. Hva angår Nordland, er det ingen tvil om at det er Andøya-saken som førte til at Nordland Arbeiderparti for første gang i historien havnet under landssnittet for Arbeiderpartiet, sier Skjæran.
Han erkjenner at Andøya flystasjon er en meget krevende sak for fylkespartiet.
– Forsvaret er noe mange i Nordland er opptatt av. Andøya flystasjon har vært en svært god base for Forsvaret i mange år. Samtidig er det noe symbolsk over at et lite sted blir rammet så hardt av et vedtak, sier Skjæran, og legger til:
– At Arbeiderpartiet valgte å støtte regjeringas valg om nedleggelse på Andøya er ikke bra for Nordland Arbeiderparti, selv om vi totalt sett klarte å presse inn mer til forsvar i nord.

Tverrpolitisk allianse

Skjæran minner om at Nordland Arbeiderparti fra dag én har støttet videreføring av Andøya flystasjon som base for de maritime overvåkingsflyene i ei delt løsning med Evenes, som da blir framskutt kampflybase. Han understreker også at etablering av en kraftfull framskutt kampflybase på Evenes var Arbeiderpartiets grep fra 2012, og at dette også er viktig for fylkeslaget.
– Det har vi vært tydelig på. Vi prøvde tidlig i prosessen med langtidsplanen å få en tverrpolitisk allianse i Nordland for å sikre delt løsning, fordi det ville gitt oss nødvendig styrke overfor regjering og storting.  Dessverre klarte vi ikke det, for Nordland Høyre var ikke interessert, sier Skjæran.
Han viser til at man i Troms fylke lyktes i å få en tverrpolitisk allianse.
– Resultatet ble at man trolig berger stumpene på Bardufoss, sier fylkeslederen i Arbeiderpartiet.

Fortsetter kampen

I 1. mai-talen på Andenes slo Skjæran fast at Nordland Arbeiderparti fortsetter kampen for delt løsning og videreføring av Andøya flystasjon.
– Arbeiderpartiet fikk i 2016 forhandlet fram viktige merknader, og har stilt nesten 50 spørsmål til forsvarsministeren om beslutningsgrunnlaget. Slik jeg ser det er det nå framkommet vesentlige endringer som gir grunnlag for å vurdere saken på nytt, sier Skjæran, og utdyper:
– Konseptvalgutredninga viser blant annet at kostnadene på Evenes har økt noe. Det samme gjelder kostnadene på Andøya, uten MPA der. I tillegg er argumentasjonen knyttet til luftvern på Andøya betydelig svekket. Det framgår av regjeringas egne svar til kvalitetssikrerne.
– I sum er den økonomiske forskjellen på én og to baser på det nærmeste utlignet. Og begrensningene på Evenes ser ut til å gjøre at effekten av basen der ikke blir særlig større om overvåkningsflyene flyttes dit. Jeg mener regjeringa har gitt Stortinget et særdeles dårlig beslutningsgrunnlag. Og det er oppsiktsvekkende at de først nå legger problemstillingen om beredskapsbaser på bordet, lenge etter at langtidsplanen ble behandlet.

Spent

16. mai skal Utenriks- og forsvarskomitéen avgi innstilling i Andøya-saken. Skjæran er spent på resultatet.
– Frykter du at Andøya-saken vil påvirke Nordland Arbeiderpartis oppslutning negativt ved kommune- og fylkestingsvalget neste år?
– Jeg håper ikke det. Vi gjorde et dårlig stortingsvalg i 2017, og har hatt meningsmålinger langt ned på 20-tallet over tid nå. Kommune- og fylkestingsvalget er derimot noe helt annet. Da skal vi avgi regnskap for det vi har gjort i hver enkelt kommune, og presentere våre planer og visjoner for neste valgperiode. Samtidig er det 1,5 år til valget, så jeg vil ikke innta ei pessimistisk holdning nå, sier Skjæran.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.