fredag 6. juli 2018

Su-57 i Syria samler data om F-35 - ABCNyheter

Russland: – Su-57 samler opplysninger om F-35 i Syria


Se video: 24. februar i år fløy to Russiske Su-57 fly over et område i Syria. Israelske satellittbilder bekrefter hendelsen.

Da Israel sendte F-35-flyene over Syria, benyttet russerne anledningen, ifølge politiker.
I mai meldte det israelske militæret at de var de første i verden som har tatt i bruk F-35-flyene i oppdrag i en stridssone.
Nå melder russerne om det som Israel allerede har vært bekymret for i noen måneder. At Russland har sendt sitt eget 5. generasjons-jagerflyprosjekt på vingene over Syria for å teste sine våpensystemer mot de amerikanske og de vestlige.
Les også:  Assads triumf i Syria
Videoen, filmet av Wael Al Hussaini og sendt inn til videonyhetsbyrået Storyful, viser noe som skal være to Sukhoi Su-57-fly som skal gå inn for landing ved flybasen Khmeimim, i vestlige Syria, drevet av Russland. Den er fra 21. februar.

– Samler inn informasjon om F-35

Nå tar også en russisk kilde fra ekspertutvalget for luftfart i det russiske parlamentet (Dumaen) bladet fra munnen.
– De fire Su-57-flyenes tilstedeværelse i Syria har gjort det mulig for oss å samle inn mer informasjon om denne maskinens evne til å oppdage F-22 og F-35 som opererer i samme område, sier kilden til nyhetsbyrået RIA Novosti.

Su-57 - Foto: Dmitry Terekhov / CC-SA 2.0


Det russiske militæret har tidligere hevdet at den nyutviklede «Sunflower»-radaren vil kunne oppdage stealth-fly som F-35. Tyrkia har uttalt at de kommer til å skaffe seg Su-57 dersom F-35 salget blir blokkert av de folkevalgte i USA noe det er en reell fare for. En Su-57 er oppgitt av russerne til å koste halvparten av en F-35.

Les også:  Israel misliker at Tyrkia får kjøpe F-35

De amerikanske politikere frykter at Russland får informasjon om F-35-våpensystemet, ettersom Tyrkias president Erdogan også insisterer på å kjøpe inn russiske S-400 luftvernbatterier, og nekter å gi seg på det.

Russlands «svar» på F-22 og F-35

Su-57 multirolle-jagerflyet er designet til å ha stealth, kunne penetrere moderne luftforsvar og ødelegge mål i lufta og på bakken, blant annet fiendens kommandosentre. Dermed er flyet i konkurranse med amerikanske F-22 og til en viss grad F-35 som Norge planlegger å kjøpe. Men eksperter har satt spørsmålstegn ved flyets egenskaper, blant annet i denne artikkelen i Business Insider.
Det russiske prosjektet startet i 2002 og russerne håper at flyet er fullt operasjonelt i løpet av 2019.
Norsk Syria-kjenner: – Forferdelig politisk sensur fra Facebook

USA utplasserer avanserte radarer

Ifølge Flight Global er USA også på banen med å prøve ut nye radarsystemer i Syria. Den regelmessige militærøvelsen med Israel, «Juniper Cobra», er ment å forbedre forsvaret mot ballistiske angrep på Israel. Den innebærer utplassering av en mengde avanserte radarer for å overvåke himmelen, noe som gjør SU-57s ankomst ekstra interessant.


En Su-57, bilde tatt 23. juli 2017. Foto: Dmitry Terekhov / CC-SA 2.0

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.