tirsdag 29. januar 2019

Droner som terrorvåpen - En reell trussel - ABCNyheter


Terror-droner er fremtidens trussel
Ola Karlsen
29. jan. 2019 17:01  Oppdatert 29. jan. 2019 17:12
Volume 0%

Droner med sprengstoff kan være fremtidens terror-scenario i Vestens storbyer. FFI-direktøren vil ikke svare på om dronene kan bli utstyrt med kjemiske våpen.
I Syria benyttet terrororganisasjonen IS seg av droner utstyrt med sprengstoff. Nå frykter terroreksperter at den samme metoden skal bli brukt i europeiske storbyer.
– Det kan komme i tillegg til – og i stedet for – bruk av biler eller håndvåpen i europeiske storbyer, sier John-Mikal Størdal, administrerende direktør ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), til ABC Nyheter.
– En av utfordringene er å kunne forsvare seg mot denne type trusler, sier Størdal.
I dag la FFI-direktøren frem instituttets forskningsplan for 2019-2022, «Utsyn». Denne skisserer den teknologiske retningen for årene som kommer.

– En venn å stole på
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) og forskningsminister Iselin Nybø (V) var til stede i Oslo Militære Samfund tirsdag formiddag, da Størdal presenterte planen for de neste årene.
– FFI er i verdensklasse. Det gir oss et fortrinn, også når vi skal samarbeide med allierte – vi blir en venn å stole på, sa Bakke–Jensen som samtidig takket instituttet for den jobben de gjør.
Størdal tok utgangspunkt i at de vestlige land, her forstått som Nato og alliansens allierte, er i ferd med å miste det teknologiske forspranget som man lenge har hatt monopol på.

Kjemisk droneterror
Ikke bare andre stater, som Kina og Russland, satser på militær-teknisk utvikling. At avansert teknologi blir stadig billigere og mye mer tilgjengelig bidrar også til at nye aktører får en viktigere rolle.

FFIs direktør john-Mikal Stødal (i midten) presenterte tirsdag forskningsplanen frem til 2022, for blant andre forskningsminister Iselin Nybø og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. 

– Ikke-statlige aktører vil kunne ta i bruk moderne teknologi på en annen måte enn før. Det er mulig for terrorister å ta i bruk droner med sprengstoff på samme måte som IS gjorde i Syria, understreket Størdal.
– Det kan komme i tillegg til - og i stedet for - bruk av biler eller håndvåpen i europeiske storbyer. En av utfordringene er å kunne forsvare seg mot denne type trusler.

På spørsmål fra ABC Nyheter om man kan man se for seg at droner blir utstyrt med biologiske eller kjemiske våpen og brukt i store byer, svarer han:
– Det vil jeg ikke gå inn på, egentlig.

I forskningsplanen som ble lagt frem, trekkes kjemiske og biologiske våpen frem som et eget område. Her henvises det til bruken av slike våpen under krigen i Syria, men også drapet på Kim Jong-nam i Kuala Lumpur 2017, og attentatet i Storbritannia i mars i fjor, der den russiske eksagenten Sergej Skripal og hans datter Julia ble forgiftet med nervegiften novitsjok.

I verdenstoppen
FFI leder i dag en studie i Nato som skal identifisere mangler, og gi grunnlag for fremtidige strategiske beslutninger på dette området.

FFI-direktøren sier at Norge er verdensledende innenfor en del forskningsområder.
– Den teknologien som ble brukt da man lette etter den malaysiske flighten som forsvant, og senere fant den argentinske ubåten, den var norsk utviklet militær teknologi, sier han.

Størdal trekker også fram Naval strike missile (NSM) som et eksempel.
– Den er valgt av den amerikanske marinen som hovedvåpen på en av sine fartøysklasser i den amerikanske marinen. I tillegg har vi vist at vi ligger langt framme når det gjelder bygging av for eksempel små nano-satellitter i Norge, sier FFI-direktøren.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.