tirsdag 29. januar 2019

Helikoptersaker - AW101 og NH90 - Stavanger Aftenblad


Jonas Gahr Støre varsler Erna Solberg-runde etter helikopter-avsløringer i Aftenbladet
Helikopterturbulensen vokser i styrke for regjeringen som setter enda en statsråd på saken. Nå tvinges statsministeren på banen.
OPPDATERT: 28.JAN.2019 17:18 -  PUBLISERT: 28.JAN.2019 17:03

– Denne regjeringen har en lite stolt historie med helikoptre som en ressurs, sier Jonas Gahr Støre (Ap) til Aftenbladet.
Kontroll- og konstitusjonskomiteen innledet mandag stortingshøring om anskaffelsen og innfasingen av 14 NH90-helikoptre.
Disse ble vedtatt kjøpt i 2001 og skulle leveres i 2005–2008. Åtte var myntet på Kystvakten, seks til Forsvarets fregatter.
I 2017 var bare ett tilgjengelig. Seks av åtte leverte helikoptre kan bare brukes til trening, ifølge NTB.
Riksrevisjonen har rettet krass kritikk mot det Aftenposten kaller «tidenes helikopterskandale». Sju ministere må svare for seg til Stortinget.
– Regjeringen har skapt usikkerhet om Kystvakten i det hele tatt skal ha egne helikoptre. Forsvaret og Sjøforsvaret er fortsatt i villrede om når NH90-helikoptrene vil være tilgjengelig for fregatt og Kystvakt. For begge fartøytyper er helikoptre veldig viktig for rekkevidde og kapasitet, sier Støre.
– Dette er kritisk
Samtidig vekker Aftenbladets avsløringer om det nye redningshelikopteret, AW101, stadig interesse på Stortinget.
Innfasingen av Sea King-erstatteren er utsatt på ubestemt tid etter en lang rekke med problemer.
I forrige uke avdekket Aftenbladet at Norges nye redningshelikopter mangler landingsplass ved flere store norske sykehus når det tas i bruk.
Åtte utvalgte sykehus skulle kunne ta imot Norges nye superhelikopter fra 2017. Ved bare ett av åtte sykehus er det gjort tiltak. Stavanger er ikke blant disse.
– Det Aftenbladet avdekker på sykehusene, skriver seg inn i fortellingen om en regjering som ikke har vært tett nok på og forutseende i hvordan disse ressursene skal brukes, sier Støre.
Arbeiderparti-lederen mener at ansvarlig statsråd i Justis- og beredskapsdepartementet (JD) samt helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og må svare for seg. Høie henviser til JD.
– Dette er kritisk, og regjeringen svikter her i oppfølgingen av sitt ansvar for å sikre god beredskap, sier Støre.

Utfordrer Erna Solberg
Opposisjonslederen på Stortinget varsler at han selv vil ta opp saken med statsminister Erna Solberg (H).
– Til syvende og sist er beredskapen statsministerens ansvar, og rundene i Stortinget på regjeringens håndtering av samfunnsberedskap og objektsikring, var ikke betryggende. Denne saken forsterker det inntrykket, sier han.
– Planen var at det nye redningshelikopteret skulle kunne lande ved åtte sykehus i dette prosjektet. Nå er det redusert til fire, og selv det antallet er det stor tvil om, sier Støre.
Han sier han nesten ukentlig får høre historier om hvor mye helikopterberedskap betyr.
– Beredskapen i Nord-Norge lener seg på helikoptre i Forsvaret som nå skal flyttes til Østlandet, og for veldig mange nordmenn vil helikopter ofte være veien til helsehjelp når det er akutt, sier han.
– Man kan ironisere over helikoptervelten på Sola, men sånne hendelser kan inntreffe. Det har medvirket til at Sea King må være i drift lenger enn planlagt. Det er dyrt og ikke i tråd med det et langstrakt og værutsatt Norge har gått inn for, sier Støre.
Ny statsråd
JD har avstått fra å kommentere Støres uttalelser både før og etter at ansvaret for AW101 ble flyttet fra Tor Mikkel Wara (Frp) til samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines TybringGjedde (Frp).
Kort fortalt svarte Wara at landingsplasser ved nye sykehus, som på Ullandhaug, ikke er omfattet av anskaffelsen.
– Det er jo sånn at når departementet går til Stortinget og ber om midler, så redegjør man også for hvordan man har tenkt å bruke de midlene. Da er det ikke opp til justisministeren å bruke de pengene på noe annet. I så tilfelle må Stortinget vedta at pengene skal brukes på noe annet, sa Wara.
– I dette tilfellet var det altså ikke hensiktsmessig å utarbeide en landingsplass ved det gamle sykehuset. Det nye sykehuset vil få landingsplass, og det må jo være det viktige, sa han.
Torstein Tvedt Solberg (A) minnet Wara på at han ville bruke 40 millioner skattekroner på en landingsplattform som skal fraflyttes, mens han ikke vil gjøre det på den nye.
– I Stortingets vedtak er det sikkert et rom for vurdering, men den vurderingen er det regjeringen og statsråden som har gjort, sa han.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.