søndag 27. januar 2019

MPA - Situasjonen i nord beskrevet av en TACCO - Rune Øverås

Kjære stortingspolitikere: Lytt til forsvarssjefen og ta nødvendige grep i nord

Viktig: De maritime overvåkingsflyene på Andøya er svært viktig for Norge og Nato. (Foto: Per Gram)


 

 

Rune Øverås, toktleder på Norges maritime overvåkingsfly, kommer med ei krystallklar oppfordring til stortingspolitikerne i dette innlegget.

 

Forsvaret er for lite, sier ENDELIG forsvarssjefen, og det planlegges nå i tillegg å legge ned ALLE militære flystasjoner nord av Ørland, for så å pusse støvet av en flybase på Evenes som ble lagt ned på 90-tallet.
Hovedårsak til nedleggelse av Evenes Flystasjon:
Det ble på 90-tallet, gjennom flere store jagerflyøvelser på Evenes Flystasjon, oppdaget at grunnet beliggenhet, kupert terreng og raskt skiftende vinterforhold, så var denne flystasjonen uegnet til å drive helårige avanserte militære flyoperasjoner.
Når vi ser på den nye sikkerhetspolitiske situasjonen i nord, og vet hvor viktig nordområdene er for Norge og NATO, da tegner det seg nå et trist bilde.

Artikkelforfatter
Artikkelforfatter: Rune Øverås er toktleder på Forsvarets Orion-fly, med mer enn 30 års erfaring fra avanserte militære flyoperasjoner. Foto: Forsvaret

Å planlegge på Evenes som ENESTE operative militære flystasjon nord av Ørland vil fort kunne ende opp som Norges største forsvarstabbe i moderne tid.
Bodø Flystasjon legges ned/saneres, og et vedtak på Stortinget i 2016 sier at Andøya Flystasjon skal saneres og at sivile skal overta.
Resultatet av dette, for Norge og NATO: Muligheten for store helårlige avanserte militære flyoperasjoner i nordområdene vil nærmest bli rasert. Og det i en tid hvor nordområdene er blitt viktigere enn på lenge.
Forsvarssjefen sier også at han er bekymret for at Norge ikke lenger klarer å «være NATO i nord», noe som raskt kan føre til en eskalering av situasjonen i nord, grunnet at andre aktører kommer inn og fyller tomrommet.
Forsvarssjefen sier ENDELIG fra at om Forsvaret er for lite, og nå er vi mange i både Forsvaret og ellers i samfunnet som håper de med makt ENDELIG retter seg opp i stolen og velger å ta de nødvendige grep i nord.
Kaptein Rune Øverås
Toktleder på Norges maritime overvåkingsfly

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.