mandag 12. august 2019

SAS - Management by fear? - Ny uro i selskapet - E24
Foto: Fredrik Persson/tt TT Nyhetsbyrån
·         Martin Hagh Høgseth
·         Hans Jordheim
Publisert:Oppdatert: 19. juni 2019 15:33, Publisert 19. juni 2019 11:41
«Mistillit og misnøye har med tiden vokst og nådde i forbindelse med pilotkonflikten en størrelse som gjorde at dette ikke lenger er holdbart. Derfor skriver vi dette brevet», heter det i brevet som SVT har lagt ut.
«Vi opplever at administrasjonen og mellomledere har nedgradert våre yrkesroller og ikke setter pris på vårt arbeid for selskapet. Dette er fundamentalt feil måte å tenke på. Det er ute i produksjonen inntektene skapes», heter det videre.
En av initiativtagerne sier i en kommentar til SVT at de ansatte «trykkes ned av en stor og dyr administrasjon som driver «management by fear»».
– Medarbeidere er oppgitt over ledelsen og kjenner stor håpløshet. Fly- og bakkemannskap har kommet sammen etter streiken, fortsetter initiativtageren.
– SAS' ledelse undervurderer medarbeidernes intelligens. Det har provosert og vendt oss mot ledelsen.

– Vil ha umiddelbar endring
I brevet skriver de ansatte om hvordan de mener ledelsen kan forbedre seg. Det heter blant annet at målet må være at flyselskapet skal være svært lønnsomt og bli «Airline of the year 2022».
«Hvordan skal vi nå dit? SAS trenger en ny lederstil og denne reisen må påbegynnes av vår administrerende direktør. Vi vil ha en leder å følge, ikke en sjef. I alle avdelinger, på alle møter, i alle team om bord og på bakken er lederen ansvarlig for at gruppen behandler og prater godt om sine SAS-kolleger», skriver de ansatte.
«Vi skal bare ha lagspillere i SAS. Dersom en medarbeider ikke oppfyller de nye verdiene, må man endre seg eller forlate SAS-teamet.»
De ansatte skriver også at man trenger et nytt tillitsforhold mellom medarbeidere og ledelsen der «micromanagement» og «management by fear-kultur» ikke er nødvendig.
I brevet heter det også at målet med forbedringsforslagene er «stadige forbedringer og et mer effektivt og mer lønnsomt SAS.
«Vi, medarbeiderne som har skrevet dette åpne brevet, vil at denne endringen skjer umiddelbart,» avslutter de 700 medarbeiderne.

Ingen bedring etter streiken
Christian Laulund, leder for SAS-pilotene i Norsk Flygerforbund, forteller at brevet ikke har kommet fra eller blitt initiert av pilotforeningene.
– Vi registrerer at det er misnøye fra ansatte, en misnøye som på mange måter går i samme spor som det vi har tatt opp tidligere. Dette er et problem som ledelsen har slitt med en stund og som de må ta tak i, sier han til E24.
– Hvordan har forholdet til de ansatte endret seg etter pilotstreiken?
– Dessverre har vi ikke sett noen nevneverdig endring. Vi har flere ganger indikert at vi ønsker en åpnere dialog og det målet har vi fremdeles. Så får vi se om ledelsen ønsker å bidra på sin måte slik at vi kan unngå at ansatte får denne følelsen av toppstyring uten engasjement.
SAS: – Vil takke for engasjementet
Den anonyme initiativtageren opplyser til SVT at brevet er anonymt fordi mange ansatte sier de støtter innholdet, men er «livredde» for å signere brevet.
I en melding på SAS interne nettverk kommenterer konserndirektør og «Chief of Staff» Carina Malmgren-Heander brevets innhold, ifølge SVT.
– Jeg vil takke dere for deres engasjement, det er herlig å se. Jeg er positiv til at vi har samme mål i tankene: På lang sikt et lønnsomt og fremgangsrikt SAS, skriver Malmgren-Heander.
Til E24 forteller kommunikasjonssjef Knut Morten Johansen at de tar slike meldinger til etterretning og på alvor, samtidig som han påpeker at de fleste av punktene på listen over ting de ansatte vil ha endret er tiltak som er i gang med å gjennomføres. Han fortsetter med å henvise til deres faste medarbeiderundersøkelse.
– Den bekrefter at vi er på riktig vei. Samtidig må man huske på omstillingen vi har vært gjennom de siste årene, som har bidratt til at SAS går med overskudd igjen. Omstilling er smertefullt.
– Mener du man må regne med misnøye i en sånn prosess?
– Jeg vil si at alle kan kjenne seg igjen i at forandring er smertefullt, og så er det varierende i hvor stor grad vi opplever det. Forandringsreisen kan være tøff, men den har også mange positive elementer.
– Hvordan er stemningen nå etter pilotstreiken?
– Den har definitivt vært god. Vi kom heldigvis rakst tilbake i drift med det som er verdens beste piloter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.