onsdag 14. august 2019

Russlands nærområde strekker seg nå til vest av Nordland - ABC Nyheter


Største russiske militærøvelse utenfor norskekysten på mange år

Blant flyene som er observert utenfor kysten av Norge, er Sukhoj Su-30 jagerfly, langtrekkende strategiske Tu-95MS bombefly (bildet), rekognoseringsflyet Tupolev Tu-142MR, maritime patruljefly av typen Ilyushin Il-38 og tankflyet Ilyushin Il-78. Arkivfoto: AP Photo/Pavel Golovkin, File Foto: Pavel Golovkin / AP

En armada av russiske skip og ubåter øver på krig utenfor kysten av Norge. I tillegg har russerne sendt en rekke kampfly og strategiske bombefly på vingene.
13. aug. 2019 21:23 – Oppdatert 14. aug. 2019 09:46
Den storstilte marineøvelsen, som den russiske flåten nå forbereder i Norges nære havområder, vekker oppsikt. Øvelsen er gigantisk, og store styrker fra den mektige Nordflåten deltar. Norge er ikke blitt brifet av Russland om øvelsen.
– Vi ser en uvanlig høy aktivitet av russiske fartøy, sier oberst Eystein Kvarving i Forsvarets operative hovedkvarter til Avisa Nordland.
At Russland flytter store deler av sitt aller tyngste skyts og mest slagkraftige våpen såpass langt vest og sør i nordområdene, hører med til sjeldenhetene.
Landgangsøvelser
Ifølge nettstedet aldrimer.no skal den russiske Nordflåten i tillegg til missil- og skyteøvelser langs norskekysten, også trene på landgangsøvelser ulike steder i Barentshavet og Karahavet utover høsten, og viser til en offisiell uttalelse fra det russiske forsvarsdepartementet.
Øvelsen, som starter utenfor kysten av Nord-Norge, vil pågå i internasjonalt farvann utenfor kysten av Nordland og Troms i perioden 14. til 17. august.
Nylig øvde stor russiske marine- og flystyrker i Østersjøen der til sammen 70 skip og 58 fly deltok i øvelsen Ocean Shield.
«Bemerkelsesverdig»

Russiske krigsskip under en militærparade i St. Petersburg 28. juli 2019. (Photo by Alexey NIKOLSKY / SPUTNIK / AFP) Foto: Alexey Nikolsky / AFP
TV 2 meldte allerede for en uke siden om at et stort antall russiske skip og fly var observert på vei mot havområder utenfor norskekysten for å drille marinen og flyvåpenet.
«Skarp skyting i internasjonalt farvann, såpass tett på vårt territorium er bemerkelsesverdig,men kan også anses som noe russerne mener de har rett til å gjøre ut fra gjeldende ferdselslover og regler for varsling,» skriver Hedda Langemyr, daglig leder i Forum for utenriks og sikkerhet (UTSYN) i en kronikk datert 12. august i Forsvarets Forum.
– Veldig lenge siden vi har sett en slik kombinasjon
Blant flyene som hittil er observert, er Sukhoj Su-30 jagerfly, langtrekkende strategiske Tu-95MS bombefly, rekognoseringsfly Tupolev Tu-142MR, maritime patruljefly av typen Ilyushin Il-38 og tankfly av typen Ilyushin Il-78. I tillegg er et stort antall skip og ubåter på plass.
VIDEO: Verden ruster opp som aldri før
Volume 90%

– Det er veldig lenge siden vi har sett en slik kombinasjon av skip, fly og ubåter. Russerne øver forsvaret sitt og stresstester de maritime stridskreftene i en kompleks organisasjon . Vi har ingen dialog med russerne knyttet til denne øvelsen, sier Rune Jakobsen, sjef ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), til NRK.
Norske, amerikanske og kanadiske fly

Arkivfoto: Norsk F-16 tar av fra Bodø hovedflystasjon. Foto: Malin Instanes/Luftforsvaret
Det norske forsvaret overvåker den russiske styrkedemonstrasjonen fra lufta og har sendt P-3 Orion og flere F-16 på vingene. I tillegg får Norge bistand fra amerikanske overvåkingsfly av typen Poseidon. Et kanadisk overvåkningsfly er også på vingene fra Andøya for å samle inn informasjon om russernes bevegelser til havs.
Ifølge nettstedet Aldrimer har Forsvarets kampfly rykket ut minst tre ganger for å identifisere til sammen ni russiske militære fly som fløy langs norskekysten i slutten av forrige uke. Ett eller flere av de ni militære flyene skal ha patruljert så langt sør som til Bodø.
Senest i går, mandag, var to russiske langtrekkende Tu-95 bombefly på et nitimers tokt helt sør til Nordsjøen, ifølge det russiske forsvarsdepartementet, melder Tass. Det ble samtidig opplyst at de russiske flyene ble eskortert av F-16 kampfly fra det norske Luftforsvaret.
Forsvarsministeren: – Russland tar ikke de samme hensyn

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) ser ingen rent militære grunner til at den ventede russiske øvingsaktiviteten senere i august må gjennomføres i farvann «så langt vest og i nærheten av Norge». 
Da forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) ble kjent med den storstilte russiske øvelsen i nord, uttrykte han bekymring:
– Norge vektlegger forutsigbarhet og tilbakeholdenhet i planlegging og gjennomføring av nasjonal og alliert militær øving og trening. Vi kan ikke se at Russland tar de samme hensynene. Vi ser heller ikke rent militære grunner til at den ventede russiske øvingsaktiviteten må gjennomføres i nettopp disse farvannene så langt vest og i nærheten av Norge, sa forsvarsministeren til NTB.
Generalmajor: – Ingen grunn til bekymring
Generalmajor Lars Kristian Aamodt, nestkommanderende ved Forsvarets operative hovedkvarter, maner derimot til ro.
– Det er ingen grunn til å være bekymret, men vi følger godt med, sier generalmajoren til NRK.
Daglig leder i Forum for utenriks og sikkerhet (UTSYN), Hedda Langemyr, forstår at russerne viser muskler i nordområdene.

Volume 90%

– Man gjør ikke sånt mellom gode naboer
Professor i statsvitenskap Janne Haaland Matlary ved Universitetet i Oslo sier øvelsen er provoserende for norske myndigheter.
– Dette er ikke uvanlig, russisk utenrikspolitisk oppførsel. Men det er helt unødvendig, og det er en riktig reaksjon fra forsvarsministeren å si at vi misliker dette. Man gjør ikke sånt mellom gode naboer, sier hun til NTB.
Øvelsen utenfor Norges kyst er bare ett av flere eksempler på økt russisk selvhevdelse i nord.
The Barents Observer meldte nylig at den russiske nordflåten har oppgradert sitt missilsystem ved den norsk-russiske grensen.
«Har utvilsomt provosert russerne»
«Økt alliert øving i nord har utvilsomt provosert russerne. Det handler ikke om Norges politikk isolert sett, men at Russland er svært lite interessert i at andre stormakter skal ta opp kampen om dominans i deres kjerneområder. (...) Russland er avhengig av dominans i egne nærområder for å sikre sine ressurser og interesser, og for å opprettholde selvbildet som stormakt, skriver Langemyr i
sin kronikk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.