Formålet med bloggen er å bidra til informasjon om luftfart av alle slag. Også litt om ubåter og forsvarsspørsmål. Nyheter vil du finne her også, en del på engelsk som er det mest brukte luftfartsspråket. Har du selv noe som bør komme ut, så send meg en mail til per.gram@hesbynett.no
Det er spørsmålet mange i Vesterålen stiller seg nå.
Spenningen knytter seg til diskusjonene som nå foregår på Hurdalsjøen
hotell i Viken.
Her forsøker Ap, Sp og SV å stake ut kursen for et fremtidig regjeringssamarbeid.
I 2016 ble det bestemt at de
maritime overvåkningsflyene skulle flyttes fra Andøya til Evenes. En avgjørelse som blant
andre Ap stiller seg bak. Men Sp og Sv har sagt at de vil reversere
vedtaket.
Leder av Ap i Andøy, Einar Åbergsjord, er ikke helt samstemt med
partiet for øvrig. Han har troen på at Ap sentralt kan snu i forhandlingene med
Sv og Sp.
– Jeg har veldig tro nå. Det er Arbeiderpartiet som sitter med
nøkkelen, sier han til NRK.
På grunn av koronatest om morgenen, fikk jeg dessverre ikke med meg Widerøes innlegg. Akkurat det var jeg spesielt interessert i. Jeg håper Andreas K. Aks kan hjelpe meg med slides som jeg kan legge ut senere.
Det første foredraget jeg så og overhørte var av Boeings Øivind Moldestad. Han er kjent innenfor norsk luftfartsmiljø, spesielt for de med tilknytning til 330 skvadron. Han er nå bosatt i Stavanger. I disse tider hvor Boeings CH-47 er en kandidat i konkurransen om nytt helikopter for Hæren og spesialstyrkene, skulle en tro at det var et tema. Men det var det ikke. Det handlet mer om operative støttesystemer, hvorav Synthetic Vision var nevnt, men også EFB, Electronic Flight Bag. Slidene Moldestad viste vil tale for seg. Elrey Borge Jeppesen er viet en god del plass på Museum of Flight på Boeing Field sør for Seattle. Jeppesen Sanderson ble kjøpt av Boeing og grunntanken til Elrey kan en si, er å finne i EFB. Her et notat i hans mange notatbøker skrevet for en del under flyging, gjerne under vanskelige forhold.
Tillitsvalgt på Andøya: Stein-Håkon Eilertsen i Norges offisers- og spesialistforbund (NOF). Foto: Fredrik Sørensen
Svarer ordførerne fra Evenes-området: – Det er bare tull
ANDØY: Stein-Håkon Eilertsen i Norges offisers- og spesialistforbund (NOF) mener ordførerne i Evenes-området bommer med påstanden om at det er lenge siden det var for sent å gjøre om på vedtaket om å flytte MPA-basen fra Andøya til Evenes.
Tirsdag bekreftet SAS i en internmelding den varslede omorganiseringen av flyselskapet i fire enheter. Tre datterselskaper internt, og et eksternt som skal håndtere innleie fra underleverandører.
Nyheten om at SAS Irland omdøpes til SAS Connect samt nyetableringen av SAS Link, sendte et kald gufs inn i lokalene til den norske pilotforeningen.
De norske SAS-pilotene organisert gjennom Norske SAS-flygeres Forening (NSF) har lenge fryktet det som nå skjer.
Coronapandemien har halvert antall SAS-ansatte, der rundt 5000 ansatte har måtte gå. Blant disse er omkring 560 piloter, hvorav rundt 200 er norske.
NSF mener SAS gjennom opprettelsen av SAS Connect og SAS Link omgår en femårig gjenansettelsesplikt for de oppsagte pilotene. SAS bestrider dette.
– Dette er umoralsk, uetisk, og usolidarisk. Det SAS-ledelsen gjør nå, er en hån mot de rundt 560 SAS-pilotene som er oppsagt. Disse går på Nav og venter på gjenansettelse, sier NSF-leder Christian Laulund til E24.
Christian Laulund, leder i Norske SAS-flygeres Forening (NSF).
Motstridende
I tillegg er pilotene i praksis diskvalifisert fra å søke på de nye jobbene, ettersom det kreves godkjente flysertifikater for de nye flytypene Airbus A320neo (Connect), som SAS har bestilt 80 av, og Embraer E195 (Link), mener NSF.
Dette er motstridende til budskapet fra SAS, som sier de er åpen for alle tidligere SAS-piloter i de nye selskapene.
– Alle våre flygende ansatte som har vært permittert er tilbake i sin «gamle» jobb. Dersom norske, arbeidssøkende cabin crew eller piloter ønsker, kan man selvsagt som alle andre søke på jobb i datterselskapene, sier pressesjef John Eckhoff til E24.
– Ikke mulighet
De oppsagte SAS-pilotene har imidlertid i all hovedsak sertifikater på fly av typen Boeing 737, SAS’ arbeidshest i en årrekke, som nå fases ut.
Sertifisering på de nye flytypene kan typisk ta måneder, og koste inntil en halv million kroner per pilot, ifølge NSF. Og det er disse kvalifikasjonene som etterlyses i jobbannonsene.
– Dette gjør SAS for å spare kostnader på opplæring. De oppsagte SAS-pilotene har ikke mulighet til å få disse jobbene, sier Laulund.
Han viser til at de oppsagte pilotene har en fartstid på 7–13 år, og lojalt støttet flyselskapet i det som nærmest kontinuerlig har vært krisetider de seneste årene.
– Mange skjebner
NSF-lederen presiserer også at SAS-pilotene har kuttet vesentlig i sine vilkår de siste ti årene, senest i vårens forhandlinger med en vesentlig reallønnsnedgang.
At nå flyselskapet internorganiserer i tre enheter under SAS-navnet i fellesskap, uten å ta inn de tidligere oppsagte medarbeiderne, omtaler NSF-lederen som å bli «kastet under bussen».
– Når nå samfunnet åpner opp igjen etter pandemien og trafikken til tiltar, da kan du ikke brukes, da er du utenfor. Det er mange skjebner her, sier han.
SAS avviser
SAS påpeker at de oppsagte pilotene i sin tid var ansatt i hovedvirksomheten, SAS Scandinavia. Gjenansettelsesplikten gjelder derfor ikke, ifølge pressesjefen.
– De nye jobbene er i SAS Connect og SAS Link, som er separate og nyetablerte datterselskaper. Gjenansettelsesavtalen er til SAS Scandinavia, sier Eckhoff til E24.
Pressesjef John Eckhoff, SAS.
Håkon Mosvold Larsen
Han påpeker også at det allerede er inngått avtaler med den danske fagforeningen Flyvebranchens Personale Union (FPU) for de nye selskapene, Connect og Link.
– De endringene som skjer i SAS-konsernet nå skjer i henhold til gjeldende lover og inngåtte skandinaviske kollektivavtaler, sier Eckhoff.
– Mye juridisk mat
NSF mener imidlertid SAS’ oppførsel er et brudd på den skandinaviske samarbeidsmodellen, der arbeidstagere og arbeidsgivere blir enige om felles løsninger til det beste for ansatte, virksomheten og samfunnet.
– Når det gjøres på denne måten her, så har samarbeidet feilet, og det bekymrer meg. Vi frir til SAS, som må tenke seg nøye om, og snakke med oss. Den veien her leder til nok en konfrontasjon, som er usunt i dagens situasjon, sier Laulund.
– Hva er riset bak speilet?
– Nå ønsker vi først og fremst å komme i dialog, og å finne gode løsninger. Men det er helt åpenbart at her er det mye juridisk mat, og vi mener det er brudd på inngåtte avtaler, sier pilotsjefen.
Mirabel, Quebec, Canada, 29 September, 2021 – Air France has received its first A220-300 from an order
for 60 aircraft of the type, the largest A220 order from a European
carrier. The aircraft was delivered from Airbus’ final assembly line
in Mirabel, Quebec, Canada and officially unveiled to the public
during a ceremony held at Paris Charles-De-Gaulle Airport.
The A220 is the most efficient and flexible aircraft in the 100 to
150 seat market segment today. The renewal of the Air France
single-aisle fleet with this latest generation aircraft will increase
efficiency along with customer comfort and support Air France to meet
its environmental goals and sustainability objectives.
The first Air France A220-300 will be operated on its medium-haul
network from the 2021 winter season. Currently, Air France operates a
fleet of 136 Airbus aircraft. Air France is also renewing its
long-haul fleet, and has already taken delivery of 11 A350s out of an
order of 38.
The Air France A220-300 cabin is configured in a single-class layout
to comfortably welcome 148 passengers. Offering superior single-aisle
comfort, with the widest leather seats, largest windows and up to 20%
more overhead stowage space per passenger, the Air France A220 also
features full WiFi connectivity throughout the cabin and two USB
sockets at each passenger seat.
The A220 is the only aircraft purpose-built for the 100-150 seat
market and brings together state-of-the-art aerodynamics, advanced
materials and Pratt & Whitney’s latest-generation geared turbofan
engines. With a range of up to 3,450 nm (6,390 km), the A220 gives
airlines added operational flexibility. The A220 delivers up to 25%
lower fuel burn and CO2 emissions per seat compared
to previous generation aircraft, and 50% lower NOx emissions than
industry standards. In addition, the aircraft noise footprint is
reduced by 50% compared to previous generation aircraft - making the
A220 a good neighbour around airports.
As of the end of August, over 170 A220s have been delivered to 11
operators worldwide.
From 1 October 2021, an ID card will no longer allow you to enter the UK. You will need to present your international passport.
Brexit has been a fact since 1 February 2020. Since that date, the United Kingdom is no longer part of the European Union, which has consequences for the formalities to be completed if you wish to go there.
When the United Kingdom left the Union, transitional measures were put in place, in particular with regard to the documents required to enter British territory. It was agreed that European citizens could continue to move freely there until 30 September 2021 with their usual travel documents (i.e. the identity card for Belgians).
Today, these transitional measures expire. As of 1 October 2021, your identity card will therefore no longer be sufficient. You will need to show your international passport if you are travelling within the UK.
For a short stay, a visa will not be necessary, but as the UK is out of the Union, if you want to travel there for more than six months you will need to apply for a visa.
Also important: as the European Health Insurance Card is no longer valid in the United Kingdom either, the Belgian authorities recommend taking a travel assistance insurance before going there.