Det faller meg lett å si at Luftfartstilsynet har sett lyset! Det avd.dir. Espen Slyngstad presenterte på Solakonferansen er ikke mindre enn oppsiktsvekkende, nemlig nyheten om at LT sysler med tanken om å opprette et generelt flysikkerhetsforum som skal arbeide med preventiv flysikkerhet. Det skal være et rådgivende organ a la det britiske systemet. Det er veldig positivt å registrere at Norsk Flygerforbunds forsøk på å nå frem overfor myndighetene med slike tanker for mange år siden, nå synes å ha fått gehør. I USA er NTSB, tilsvarende vårt eget Statens Havarikommisjon for Transport, veldig påpasselige med å gå hardt ut i saker hvor de føler at byråkrati sperrer for flysikkerhet. Nylig var deres sjef Deborah A.P.Hersman, ute i pressen med åpenlys og krass kritikk fordi FAA, som etterlevet deres ønske om å etablere flyge- og arbeidstidsbegrensninger (FDTL), ble motarbeidet av kongressen. Sistnevnte er påvirket av sterke krefter, omtrent de samme krefter som i sin tid påvirket britene til å endre ordlyden i CAP 371 hvor det sto: ”Helicopter flying is considered more fatigueing than areroplane flying”. Setningen ble fjernet av åpenbart kommersielle årsaker. På Solakonferansen demonstrerte kaptein Glenn Christiansen at det fremdeles er opp til flygerforeningene i forhandlinger med arbeidsgiveren, å sette begrensningene. I de to konkurrerende selskapene HS og Bristow er det sogar forskjellig definisjon av arbeidstid. Det er fullstendig meningsløst i våre dager. Jeg ønsker et Nasjonalt Flysikkerhetsråd (NF`s arbeidstittel på et slikt utvalg) velkommen til å kikke nærmere på slike saker. Til sist tar jeg med det FAA skriver: Fatigue threatens aviation safety because it increases the risk of pilot error that could lead to an accident. Hersman sier til dette: Safety delayed is safety denied. The longer this rule is delayed, the greater the risk to passengers, flight crews and people on the ground.
Unmanned vs F-35
Tiden arbeider imot F-35 prosjektet. USN Undersecretary Robert Work har som førstemann ut blant Pentagons representanter, sagt at en bør vurder å kutte ut en versjon, B eller C, for å spare penger. Som du kanskje husker, så har forsvarsminister Robert Gates satt maskinen under spesiell overvåking i sitt 2012 budsjett, akkurat for å spare penger. Work skriver i en 7. juli memo at en reduksjon av antallet fly er mulig gitt enn raskere utvikling av ubemannede, alternative systemer. Ikke nok med det, og det har nok Boeing merket seg, så står det å lese at teamet som er adressat for Works memo, skal vurdere ”… the key performance differences between the Block II F/A-18E/F with all planned upgrades, F-35B and F-35C.” Whow! Her ligger det mye spennende kan du tro. For eksempel at dersom F-35C kanselleres, så vil UK trekke seg ut av prosjektet. Enn videre, så viser testing at den varme exhausten fra motoren i B-modellen kan ødelegge både betong og stål som den lander på.Som jeg har skrevet ved flere anledninger, så bør B-modellen og den alternative motoren kanselleres.
Heine Richardsen og solakonferansen.
Luftfartsdirektøren orienterte om
• langtidsplanen fra 2011,
• om det Skandinaviske tilsynskontoret (STK) som er lagt ned/reorganisert (se under),
• om flysikkerhet, regelverksendringer om vil påvirke oss i stadig større grad
• om det ”gode tilsyn”
• om miljøendringer
Direktøren viste til at det er god rapporteringsholdning i Norge. Det er viktig å fortsette å fokusere på dette dersom en skal kunne etablere et system basert på ”risk based audits.” De første trender innen de enkelte segmenter av vår luftfart ligger nå på web`en. Det kommersielle segmentet som peker seg særlig negativt ut er innlands helikoptervirksomhet. LT har nå fått penger til å utføre en studie omkring emnet.
Når det gjelder allmenflyging så fortsetter sikkerhetsarbeidet sammen med NLF.
Det gode tilsyn.
”Vi må føre tilsyn for å få troverdighet,” sa han, men det skal være et risikobasert tilsyn, altså basert på ”risk governance.” Han viste til samarbeidsforumet for offshore helikoptervirksomhet som har gitt godt resultat.. I den forbindelse kom han med en interessant opplysning om at LT har anledning til å etablere særnorske krav overfor EASA som er basert på et samarbeid mellom næringen og myndigheten. Til dette kan jeg tilføye overfor deg som har les dette på bloggen min før:
Hva om et bulgarsk selskap ønsker å etablere seg med offshoreflyging i Norge etter regler som er basert på EASA`s minimumskrav? Norsk oljevirksomhet har egne standarder som går til dels langt utenpå disse, og jeg har personlig regnet det som sannsynlig at norske særkrav må vike. Nå hører jeg heldigvis at Norge kan etablere særkrav. Jeg vil ikke glemme akkurat dette for i hvilke andre segmenter av norsk luftfart kan en etablere særkrav dersom en vil; security?
Richardsen presenterte en liste med elementer som hadde som overskrift
Kvalitet
• Brukerundersøkelser
• Kontakt/dialog med markedet
• Kvalitetssikring
• Nytt fagsystem
• Nytt admin.bygg i Bodø per 1.8.2011 – Samtlige ansatte på èn plass.
Miljø
• LT er nå miljøansvarlig for flygere. Han sa at dette elementet må boostes opp
• HMS – nye medarbeidere og samarbeid med Arbeidstilsynet
I kapt. Glenn Christiansens innlegg senere, så ble det på nytt klarlagt at en ikke har kommet særlig lenger med HM biten av HMS de siste 20 årene.
EVA – Aske og etatsgruppe vulkansk aske
Akkurat når dette skrives så er jeg på Sicilia. Det står i avisen her at mandag den 19. september var Catania flyplass stengt i 45 minutter etter at Etna, som jeg for øvrig besøkte to dager før det siste utbruddet, sendte en askesky over byen og flyplassen.
Richardsen uttrykte stolthet over jobben som var utført av EVA og samarbeidet med met.no og NILU. Da Richardsen besøkte Catania for å delta på en askerelatert konferanse for ikke lenge siden, så fikk han spørsmålet hvordan Norge hadde taklet dette så godt.
EASA
Under dette punktet snakket han om brobygging mellom EU og non-European countries. Han tok også for seg Eurocontrol og Single European Sky, og om SESAR som skal få teknologien til å fungere. Her ligger opplæring av personer tilsvarende 78 000 årsverk for å realisere dette prosjektet.
ICAO
Han viste til planen for 2013 – 2016 hvor det skulle gjennomføres
• Audits
• Styrking av Human Factors elementet innen industrien
• Styrke tilveksten av medarbeidere innen alle segmenter
• Crisis Management – etablering av et senter i Montreal som tar vare på for eksempel askeproblematikken
• Visjon om å finne nøkkelen til felles ATM
• Miljø
Nyheter fra LT:
• Døgnåpen etat via internett for bedre service.
• Sette ut sertifiseringsoppgaver
• Samarbeide med nordiske luftfartsdirektører for å få en ”level playingfield”
• Samarbeide med Sverige vedr. tilsyn av hverandres ATM; samme for Island.
Stikkord
• Harmonization
• Standardization
• Effectiveness
• Competitiveness
Nedleggelse av STKAngjeldende luftfartsdirektører ønsket bedre effekt av tilsynet og bestemte seg for å dele på oppgavene. Norge tar Part M, Sverige Part OPS og Danmark Part 145.
Security
Her er intenst arbeide i gang og han forventer at vi per den 29. april 2013 vil få ”bedre gjennomstrømming og en bedre opplevet flytur.!
Etter innlegget til Richardsen sa Jo Bjørn Skatvold, IFALPA Director Norsk Flygerforbund, at flygerne jobbet kontinuerlig for å få gehør for sine synspunkter når det gjelder Flight- and Duty time Limitations. De er utsatt for press, og mener 60t.-uken er satt for høyt. Richardsen repliserte at flygerne selv ber om avvik og 62 – 63t uke. Der ble innspillet fra Skatvold hengende.
Ubemannede fly – Catch 22
For deg som besøker bloggen min jevnlig, så er ikke dette noe nytt stoff. Du er holdt orientert om det som gjelder sivile og militære fly og helikoptre. General (pensj.) Per-Oscar Jacobsen holdt et innlegg som viste noen av mulighetene disse maskinene representerer. Han viste til at fly under 150kg er et nasjonalt ansvar, og at de han representerte, UAS Norway, trykket på de knapper som var mulige for å få til harmonisering og et nasjonalt regelverk før det blir ”fritt frem”, som han uttrykte det. Det er per i dag ikke mulig for UAS Norways medlemsbedrifter å finansiere et slikt arbeide fordi de ikke har noen særlig aktivitet, sa Jacobsen. Til dette svarte Richardsen at slikt arbeide må finansieres gjennom avgifter og næringa selv. Catch 22 altså. Det betyr i alle fall stagnasjon eller status quo. Som plaster på såret fikk Jacobsen senere invitasjon til å møte samf.deptet for å diskutere UAV problematikken. Det skal bli interessant å høre hva som evt. kommer utav et slikt møte… Noen av oss vet jo at UAV`er kan utføre samfunnsnyttige oppgaver.
Magnhild Meltveit Kleppa
Statsråden åpnet med å snakke om kryss-subsidiering av flyplasser som skal fortsettes, og fortsatte så med Nasjonal Transportplan som skal fremmes for Stortinget våren 2013. Hun prsenterte så sitt foredrag som inneholdt ti punkter:
1. Anbudsutlysning – betjening av 19 regionale lufthavner. Anbudet er nå ute i EU systemet, og går på en 5-års kontrakt for de nordligste fylkene, og 4 år for resten. Det er plass til en ny rute; Evenes – Tromsø.
2. Lufthavnavgifter. Ny forskrift kommer basert på EU`s direktiv. Flyselskapene vil få belyst hva avgiftene inneholder. Flyselskapene vil bli involvert i arbeidet mot slutten av året. Det blir også foretatt en sammenlikning mellom lufthavnene.
3. F-35 – basering. Avgjørelse faller neste år, og det er en tett dialog mellom berørte parter
4. Innlands helikoptersikkerhet. Sikkerhetsforumet får mer midler for utredning av sikkerhetsrisikoen. Hun viste også til simulatorsenteret på Sola som et veldig spennende prosjekt. (Prosjektet er omtalt på bloggen ved et par anledninger tidligere).
5. Flysikkerhet og EASA. Det utvikles stadig nye regler. Det er alltid viktig å sikre særnorske behov, sa hun. EASA vil få myndighet over mislighold av AOC`er. Her gjelder tvangsmulkter og gebyrer. EU er på vei med flere elementer, for eksempel regelverk for flyplasser. Single European Sky – her skjer det mye med fokus på flysikringstjenesten som vil resultere i lavere pris, færre forsinkelser og bedre miljø. Vesentlige elementer vil være på plass 1. jan. 2012.
6. NEFAB – Luftfartssamarbeid mellom Norge, Estland, Finland, Latvia og Norge skal etableres innen 1.8. 2012. Planen var å få med seg Island, Sverige og Danmark, men disse trakk seg ut av samarbeidet. DNMI avtalen er forlenget til 31.12.2014. Tjenesten skal ikke konkurranseutsettes. (Dette kan ha sammenheng med at kan ha særnorske ordninger som unngår en grunnpilar i EU, nemlig at anbud skal ut i hele EU systemet)
7. Aske. Norge fremstår som et modelland for Europa. Hun viste til at vi som første land i Europa benyttet nasjonal ekspertise for vurdering av spørsmålene som reiste seg, og da spesielt samarbeidet mellom etatene LT, Avinor, met.no og NILU, med LT i førersetet.
8. Passasjerrettigheter. Askekrisen rettet fokus mot dette, spesielt mot hotellutgifter. ”Men det er ikke rett at flyselskapene skal dekke alt i alle situasjoner. Men gjeldende regler er satt til side av i hovedsak utenlandske operatører.” Hun vil be LT holde unnasluntrere i ørene. Flyklagenemnda utvides til å bli en transportklagenemnd for andre transportmidler.
9. Sikkerhet – Væske. Hun viste til hvor sårbare vi er, i denne sammenheng den 22.07. Luftfarten utsettes for anslag og viste til de som blandet væske om bord i et fly mellom London og USA i 2006 som førte til væskeforbudet som har ført til plunder, heft, og irritasjon. Per 1.4.2013 håper ne å få på plass nye regler. (tillat meg å minne om at dette har jeg hørt fra de to foregående samferdselsministrene også).
10. One-stop security. Luftfarten og Avinor har lenge hevdet at passasjerer som kommer via OSL og som skal videre til andre destinasjoner i Norge, må tollklareres i Oslo for så å sjekke inn igjen for sin videreforbindelse, hvilket fører til at folk ønsker å unngå OSL. En arbeidsgruppe jobber nå i regi av Samf.dept og Finansdepartementet, ledet av Avinor for å kartlegge det hele i løpet av 6 mndr.
Det var her P-O Jacobsen kom inn med kommentar omkring et emne statsråden antakelig ikke var så godt orientert, UAV`er, og hvor han fikk en invitasjon der og da.
Dag Falk-Petersen
Konsernsjefen åpnet med det idiotiske at en ikke kan ha med brunost i håndbagasjen.
Dernest tok han for seg masta på Vigra som nylig gikk i bakken. (IFALPA har gitt Vigra en Red Star på grunn av denne hindringen).
Så penset han seg inn på askeproblematikken han også, og den prosess som ble iverksatt og som virket. Han var stolt av prosessen og fremhevet Espen Slyngstad.
Han uttrykte forundring over utviklingen av teknologi og at en nå får ulykker forbundet med manøvrering på bakken og incursions.
Dernest fulgte en kort betraktning vedr. flyselskapenes rammevilkår. Disse må klare seg økonomisk for at Avinor skal klare seg. Avgiftene reduseres med 0,7% neste år i en prosess mot 3% reduksjon. Innen flysikring viste han til standardisering, kommunikasjon/samband og kommersialisering. Ingen flyplasser skal legges ned.
Punktliget: Norske flyplasser og selskaper er blant de beste i verden. Bristow og HS leverer fabelaktige produkter. Viste til fordelene ved at lufthavner og flysikring er under samme tak. Vi har for tiden 46 lufthavner.
Så kom han inn på et emne som vil føre til diskusjon og sikkert en del uro:
Ved innføring av SESAR ser en for seg 3x mer trafikk, en sikkerhetsfaktor som bedres med 10 som gir en innsparing på 50%. ”Det som skjer nå er unbundling. En kan si at flysikring brytes opp for å skrus sammen igjen på nytt.” Han vist så til NEFAB og det negative ved at Sverige og Danmark ikke er med.
Kontrolltårn: Avinor forbereder for avregulering og konkurranse. Han viste til utviklingen i sammenliknbare land, hvor for eksempel Sverige ligger foran oss med utviklingen av fjernstyrte tårn. Ytelsesbasert prising innføres for tårntjenester ved store lufthavner. Han viste til ”Tre Tårn”, selskapet til Janne Carlzon.
Tekniske tjenester. Kjempeendring! Teknologiske utvikling/SESAR. Det vil bli utviklet systemer som funker på tvers av luftromsblokker. SCAT 1 blir overtatt av globale systemer. Vi må forberede oss på skrittet fra å være en nasjonal leverandør av flysikringstjenester til å samarbeide internasjonalt. Vi er aktivt med i Borealis, og vi forbereder oss på fjernstyrte tårn.
Som gammel F-16 flyger avsluttet han med at han var stolt av innsatsen til Norge i Libya. Når jeg sitter her utenfor byen Scicli den 22. september hører jeg av og til lyden av jagerfly. Krigen er ikke over…..
David Learmount, Flight Intl.: What the hell happened to the pilots?
I sitt innlegg snakket han om automatisering og lack of handling skills. Han viste til statistikk og 10 ulykker med over 1100 drepte på grunn av flygere som ikke kunne fly. Han brukte statistikk både over fly- og helikopterulykker. Han var klar over den særdeles positive utviklingen når det gjaldt offshore helikopterflyging her, men var like klar over den bedrøvelige tilstand ved innlands helikoptervirksomhet her som i land vi vanligvis ikke vil sammenlikne oss med. Sjekk statistikk via EHSAT på web`en.
Small talk
• RNoAF skal delta på Red Flag Alaska. Det er en stor ”instrumented range” nær Elmendorf AFB hvor vi er med i planleggingen. Dette er en øvelse hvor en kommer så nær krig som vel mulig. Hvilke styrker som skal delta fra oss vet jeg ikke, men det ser ut tiliallefall å være C-130J. Tror våre F-16 gutter og jenter har noe å fare med, spesielt etter Libya.
• Grete Myhre skriver på ny bok. Hun fikk seg noen år som direktør i SHT og boka har som arbeidstittel Transportpsykologi.
• EC225 bekreftes å ha særdeles dårlig single engine performance. En tror ikke maskinen vil tilfredsstille kravet til Performance Class 2 enhanced. Den har også dårlig twin engine performance, ble det sagt.
AF447 ulykken vil få oppmerksomhet på Flyoperativt Forum 2012, så husk å merke av dagene 16. – 18. april 2012.