onsdag 1. februar 2012

Avinor vil stenge flyplasser i perioder med liten regulær trafikk

Et samlet helse-Norge mener pasientenes liv er i fare dersom det blir kortere åpningstider på flyplassene. Avinor ønsker å stenge lufthavnene i perioder med liten trafikk for ruteflyene.

Publisert i dag 06:00.
Dette vil gi alvorlige konsekvenser for pasienter som trenger luftambulanse, mener norsk helsevesen.

Mister livsviktig tid

På vegne av alle de regionale helseforetakene i landet har Helse Nord skrevet et brev til Helse- og omsorgsdepartementet. I brevet er et samlet Helse-Norge svært kritiske til kortere åpningstider på flyplassene.
– Hvis det er hasteoppdrag så vil det ta lengre tid før vi kan få fatt i pasienten og få frakta han til nærmeste sykehus, sier administrerende direktør i Helse Nord, Lars Vorland.

Vil spare penger

I Avinor sier de det er økonomiske årsaker som ligger bak.
– Det er mange av våre mindre lufthavner som har lite rutetrafikk, men lang åpningstid. Ved å redusere åpningstid ønsker vi å redusere våre kostnader, sier divisjonsdirektør i Avinor, Margrethe Snekkerbakken.

Vil ha dialog

Lars Vorland (Foto: Helse Nord)Lars Vorland, adm.dir. i helse Nord
Foto: Helse Nord
Også luftambulansetjenesten har gitt sitt innspill. De mener Avinor sitt ønske om å stenge lufthavnene i perioder med liten trafikk for ruteflyene vil gi store medisinske konsekvenser. Avinor vil nå ha et møte med helsevesenet.
– Vi er ute etter å prøve å få til en best mulig drift av våre flyplasser, og vil ha en dialog med helsevesenet om det, sier Snekkerbakken.

– Liv kan gå tapt

Helse og omsorgsdepartementet vil gå gjennom de ulike innspillene og vurdere hva de vil gjøre med saken. I mellomtiden er budskapet fra Helse Nord-sjefen klinkende klart.
– Helt entydig er det viktigste for oss at den medisinske beredskapen blir svekket. Det vil ta lengre tid å få pasienten brakt til sykehus. I noen situasjoner har vi ikke den tida.
Så dette kan gå utover menneskeliv?
– Ja, det kan det, slår Lars Vorland fast.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.