fredag 10. august 2012

Småflyhavari i dårlig vær


Var på vei hjem fra fisketur

Flyulykke ved Søvatnet i Bjugn (Foto: Henrik Sundgård/NRK)Bildet viser flyvraket i fjellet ved Søvatnet i Bjugn kommune på Fosen i Sør-Trøndelag.
Foto: Henrik Sundgård/NRK
Tre tyske statsborgere på vei fra fisketur i Lofoten mistet i dag livet i en flystyrt i Bjugn. Kriminalteknikere ble i kveld fraktet til ulykkesstedet med Sea King.
Publisert 10.08.2012 17:33. Oppdatert 10.08.2012

Politiet kjenner ennå ikke årsaken til ulykken, men mye tyder på at dårlig vær har gjort flyvning i området vanskelig.
Det skal ha vært et veldig tykt skydekke i området da ulykken skjedde ca klokka 12.30 fredag, ved grenda Olden i Lysøysund i Bjugn.

Øyenvitne skjønte det ville gå galt

flystyrt Bjugn (Foto: Henrik Sundgard)Flyvraket ligger i svært ulendt terreng.
Foto: Henrik Sundgard
NRKs reporter ved ulykkesstedet har snakket med et øyenvitne som klokka 12.27 både hørte og så et fly som kom med underlig lite motorkraft, under skydekket.
– Jeg fikk inntrykk av at piloten var i villrede, og tenkte at dette ikke kom til å gå bra fordi flyet lå så lavt, sier Jim Slette
Slette bor på stedet og kjente til forholdene bak den første åsryggen som flyet såvidt klarte å forsere.
Bare noen minutter etter fikk han høre at det hadde gått galt.

Trosset advarsler om dårlig vær

Piloten i det tyske ulykkesflyet, som styrtet i Bjugn, ignorerte advarsler om dårlig vær i området.
Sjef-flygeleder ved Ørland hovedflystasjon, Jan Vollan, bekrefter til NRK at ulykkesflyet var i kontakt med tårnet på Ørland før like før det styrtet.
Ulykkesflyet var på vei fra fra Leknes i Lofoten og skulle til Værnes. På grunn av været hadde piloten endret ruten.
– Vi fikk beskjed om at det skulle fly langs kysten før det fløy inn Trondheimsfjorden. Da vi fikk den beskjeden ringte vi tilbake til kontrolltårnet i Bodø og advarte om at det var dårlig vær i området, sier sjef-flygeleder ved Ørland hovedflystasjon, Jan Vollan.

Bestemmer selv

Det er opp til pilotene selv å bestemme om de vil følge de anbefalinger som blir gitt. Da flyet ble satt over til til tårnet på Ørland fikk de igjen nye advarsler om dårlig vær.
– På grunn av at flyet fløy så lavt var det delvis utenfor radardekning og til slutt mistet vi kontakt med flyet, sier Vollan som legger til at det var dårlig vær langs hele kysten på Fosen i går.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.