fredag 9. november 2012

SAS - EU agjør vedr. statlig garanti overfor kreditorer

SAS öde ligger i EU:s händer

Uppdaterad 2012-11-09 08:52. Publicerad 2012-11-09 05:57

 
Foto: Johan Nilsson / Scanpix
De sex banker som gått med på att förlänga SAS miljardlån kräver statliga garantier av Sverige, Norge och Danmark i utbyte. Regeringarna i de tre ägarländerna har nu begärt EU:s godkännande. Det skriver Dagens industri.
 
Torsdagens besked om senarelagd kvartalsrapport från SAS sägs bero på att de tre regeringarna vill ha EU:s godkännande för statsgarantier på 4,7 miljarder kronor, så att de inte anses vara otillbörliga statliga stöd.
 
En nyemission kan också vara möjlig, men flera källor säger till Di att det är uteslutet med tanke på de två tidigare nyemissionerna som regeringarna ställt upp på. Vid en av dessa emissioner protesterade konkurrenten Norwegian och menade att det var en form av statsstöd.
 
De sex banker som gått med på att förlänga lånen är Danske Bank, DNB, Nordea, Royal Bank of Scotland, SEB och Swedbank. Endast Handelsbanken drog sig ur förhandlingarna utan att säga ja. Finansmarknadsminister Peter Norman har satt hård press på bankerna att förlänga lånen. Nu verkar bankerna i sin tur ha förhandlat fram en garanti där staterna betalar tillbaka lånen om SAS går i konkurs, skriver Di.

För att lånen ska förlängas krävs dock även att SAS besparingsprogram på 3 miljarder kronor går i lås. Källor till Di säger att fackföreningarna kommer att acceptera det, och därmed även uppsägningar, lönesänkningar och arbetstidsförsämringar.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.