fredag 3. mai 2013

Widerøe er solgt- Gode nyheter fra TV2

SOLGT: Flyselskapet Widerøe er solg til en investorgruppe som består av Torghatten trafikkselskap, Nordland fylkeskommune og Fjord1.
SOLGT: Flyselskapet Widerøe er solg til en investorgruppe som består av Torghatten trafikkselskap, Nordland fylkeskommune og Fjord1.Foto: Ned Alley/NTB scanpix

SAS har solgt Widerøe

SAS har solgt flyselskapet Widerøe til en investorgruppe bestående av Fjord1, Torghatten og Nordland fylkeskommune.
Del med andre:
 
SAS-konsernet har i dag undertegnet en avtale om salg av 80 prosent av aksjebeholdningen i Widerøes Flyveselskap AS til investorgruppen.
Fjord1, Torghatten og Nordland fylkeskommune kjøper selskapet for 2 milliarder svenske kroner, noe som tilsvarer rundt 1,8 milliarder norske kroner.
– Det er godt å få et salg på plass. Vi har vært til salgs en stund nå og det er krevende for en organisasjon. Samtidig får vi nå en konsentrasjon av eiere som er en langsiktig og bra løsning for Widerøe, sier kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien til TV2.no.
Han legger til at de nye eierne er nasjonale aktører som er solide på infrastruktur.

Selger syv fly
SAS kommer til å beholde 20 prosent av aksjene i Widerøe, men har som mål å avhende hele eierskapet i Widerøe i løpet av 2016, skriver SAS i en børsmelding.
GODT SAMARBEID: Direktør i SAS Norge, Eivind Roald, sier at SAS vil fortsette det gode samarbeidet med Widerøe.GODT SAMARBEID: Direktør i SAS Norge, Eivind Roald, sier at SAS vil fortsette det gode samarbeidet med Widerøe.– Det vi har sagt i dag er at vi beholder 20 prosent fram til 2016. Vi har etablert et godt samarbeid med Widerøe, og det samarbeidet vil bli videreført. Det betyr at det ikke vil bli endringer for kunden, sier direktør i SAS Norge, Eivind Roald til TV 2.
SAS vil motta to milliarder svenske kroner i transaksjonen, og om lag 2,3 milliarder dersom det planlagte resterende nedsalget finner sted, melder NA24.
Som en del av transaksjonen vil SAS selge syv av sine Dash Q400-fly.
Fjord1 eier 34 prosent av selskapet, som har fått navnet WF Holding, mens Nordland fylkeskommune eier de siste 15 prosentene, ifølge NTB.
Ryddig prosess
– Dette er en god nyhet for landsdelen som er avhengig av et solid selskap til å trafikkere kortbanene. Ikke minst er det en god nyhet for de ansatte i Widerøe, sier fylkesrådsleder Odd Eriksen i Nordland fylkeskommune.
Eriksen finner grunn til å rose Torghatten ASA, med konsernsjef Brynjar Forbergskog, for initiativet de tok for å sikre Widerøes framtid i Nord-Norge:
– Det har vært en veldig ryddig prosess og Torghatten fortjener ros for å ha gjennomført den på en god og profesjonell måte. De har gått inn i denne saken med stor kraft og sikrer at hovedkontoret for Widerøe blir i landsdelen og Bodø, sier Eriksen tiFORNØYD: Kommunikasjonsdirektør i Widerøe, Richard Kongsteien, er glad for at salget endelig er på plass. FORNØYD: Kommunikasjonsdirektør i Widerøe, Richard Kongsteien, er glad for at salget endelig er på plass.l TV 2.
Widerøe har om lag 600 ansatte knyttet til hovedkontoret og basen i Bodø. I tillegg til administrasjon, tungt vedlikehold av flyene, teknisk base og skoleavdeling, inngår også flygende personell ut fra Bodø i dette antallet.

Torghatten med majoritet
SAS selger Widerøe til selskapet WF Holding AS, som igjen har Torghatten ASA, som majoritetseier, i tillegg til Fjord1 AS og Nordland fylkeskommune. Ansatte i Widerøe vil bli gitt mulighet til å kjøpe seg inn som eier ved at fylkeskommunens andel blir redusert.
Torghatten ASA er majoritetsaksjonær med en andel på 51 prosent i det nye eierselskapet som kjøper Widerøe-aksjene.
– Vi synes Widerøe er et spennende selskap, sier konsernsjef Brynjar Forbergskog til TV2.no.
– Forhandlingene startet i forkant av julen. De har tatt sin tid, men det har vært fremdrift hele tiden. Nå har vi omsider kommet i mål, opplyser han.
Forbergskog ønsker ikke å gå ut med hvor mye selskapet betalte for aksjemajoriteten i selskapet, men håper at Widerøe-ansatte nå vil være med på å investere i sin egen arbeidsgiver.
Et skritt i riktig retning
Målet for Widerøe er at passasjerene ikke skal merke noe som helst til at det blir nye eiere.
– Det har vært viktig for oss at Widerøe skal fortsette å være det vi har vært, det ønsker eierne våre også, sier Kongsteien.
– Salget av Widerøe er et viktig skritt i forbedringen av SAS' finansielle posisjon, inkludert en betydelig reduksjon av SAS' gjeldsgrad. SAS kommer etter transaksjonen til å ha et fortsatt kommersielt samarbeid med Widerøe som en viktig regional partner for SAS, skriver selskapet.
Direktør i SAS, Eivind Roald, sier at Widerøe er et solid selskap som har et godt fotfeste i hele Norge, og at SAS har vært stolte over å være eier av selskapet over en lengre periode.
– Widerøe som produksjonsselskap og merkevare står veldig sterkt hos den norske befolkningen, og vi ser fram til å ha et godt og nært samarbeid videre i fremtiden.
SAS har i flere måneder vært ute etter en kjøper til datterselskapet, og flere interessenter har vært på banen. Blant disse, den finske avdelingen av flyselskapet Flybe, Torghatten, en gruppe ansatte og Braathens-arving Per G. Braathen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.