tirsdag 10. september 2013

SAR - Sandberg på banen, eller er det glattisen?


Intervjuet med Per Sandberg (FrP) i Dagbladet i går er symptomatisks for hans måte å se verden på; uten gråtoner. Akkurat i dag seiler han opp som sterk kandidat til jobben som samferdselsminister. Det betyr at en må forvente en smule seriøsitet fra ham. Nå uttaler han seg om noe som hans trosfelle Jan Arild Ellingsen burde ha snakket om. Han har vært med en tid i saksbehandlingen for partiet de representerer og vet mye om dette.

Sandberg bidrar til å ta fokus bort fra det det hele gjelder: Hvordan skaffer vi oss det beste redningshelikopteret. Ja, saksbehandlinger har vært skandaløs, noe jeg har dokumentert her på bloggen flere ganger.  Alle fire kandidater har hatt sine problemer, det meste av teknisk art. Jeg har skrevet on AgustaWestlands uheldige fremgangmåte i India, men det er en del av et politisk spill som dessverre gjelder i enkelte land, også India. Det virker som om Sandberg har hatt særdeles god kontakt med agenten for NH90, et helikopter som er totalt uegnet som redningshelikopter. Typens størrelse, som forøvrig også gjelder for EC725, er naturligvis alt for liten. Skal disse helikoptrene drasse rundt på masse militært, fastmontert utstyr, så burde noen fortelle Sandberg at dette har følger for brennstoffet maskinen kan ta med seg, altså rekkevidde og antall nødstedt som kan medtas. Sandberg har vel hørt om oljeaktiviteten i nordområdene, noe som setter særlige krav til helikoptrene. Sandberg, ta kontakt med Ellingsen så kommer du kanskje på rett kurs. Det som gjelder er rekkevidde, rekkevidde og rekkevidde. Sandberg, bli ved din lest og tenk vei.
Utover det så er det å si at Norge har latt en gylden anledning gå fra seg når de gjelder hvilke typer er best egnet til hvilke oppdrag. En kunne nemlig se Forsvarets behov, ambulansetjenestens behov, og redningstjenestens behov under ett. Det betyr videre at etter 2207 har det blitt en herlig suppe det hele, ikke minst det faktum at Justisdepartementets helikoptre er kapret av Forsvaret, akkurat slik det har vært skrevet om i Stavanger Aftenblad. Redningstjenesten er en sivil tjeneste, noe det er særdeles vanskelig å snakke om nå som kontraterror er den nye mantraen hos den avtroppende regjeringen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.