fredag 1. november 2013

UAV - Den nye plageånden er helt ute av kontroll

Fra Aftenposten:

Oppdaget kameradrone utenfor kjøkkenvinduet i tiende etasje

Flere personer har kontaktet Datatilsynet etter å ha fått
fjernstyrte droner utstyrt med kamera litt for tett på livet.




Tidligere denne måneden tok en kvinne kontakt med Datatilsynet etter at hun fikk øye på en svevende farkost utenfor kjøkkenvinduet på Majorstuen i Oslo. Ifølge kvinnen kikket kameraet rett inn i leiligheten.
«Jeg må si at jeg synes det er bekymringsverdig og faktisk ekstremt krenkende å gå rundt intetanende i sin egen leilighet i 10. etasje, for så å tilfeldigvis oppdage et kamera svevende så nært utenfor vinduet. Vi føler jo at privatlivet blir invadert», skriver kvinnen.
I sitt svar skriver Datatilsynet at det «mest sannsynlig var en privatperson som testet ut leketøyet sitt, antagelig i strid med norsk lov».

- Kjekt for paparazzier

Hendelsen er ikke enestående. I mai sendte Karl Rasmussen fra Bergen en lignende e-post til Datatilsynet.
«Et lite robothelikopter svevet over hustaket, fra 5 til 15 meter over, og fotograferte gjennom takvinduer, kjøkken og soverom», skriver Rasmussen.
Sammen med naboen konfronterte han «piloten» som fjernstyrte kameradronen fra bakkeplan. Mannen påstod at han skulle fotografere en nabotomt i forbindelse med et kommende byggeprosjekt.
- Vi kunne ikke forstå hva den dronen hadde der å gjøre hvis det var tomten han skulle ha bilde av, ettersom den var litt for nysgjerrig og litt for nærme huset. Det kan godt hende han faktisk tok bilder av tomten. Men så ble han nok litt nysgjerrig samtidig, og benyttet anledningen til å kikke litt her og der, sier Rasmussen til Aftenposten.
- Det må jo være et veldig kjekt redskap for paparazzier. I dette tilfellet var huseierne fra Øst-Europa, og ikke spesielt glad i verken kommunister eller overvåking. De reagerte enormt, sier Rasmussen.
Datatilsynet har kun registrert et fåtall slike henvendelser i Norge hittil, men ser ikke bort ifra at det kan bli flere i tiden som kommer.
- Privatpersoner som bruker droner som leketøy er foreløpig ikke noe stort problem, men på sikt kan det bli en utfordring i forhold til sniktitting og så videre, sier informasjonssjef Ove Skåra.
Aftenposten har tidligere skrevet hvordanbruken av droner har økt dramatisk i Norge. Både privatpersoner, forskningsmiljøer og bedrifter har tatt i bruk ubemannede luftfartøyer. Også politiet og mediebedrifterhar vist stor interesse for teknologien.
Datatilsynet mener det vil tvinge seg frem prinsipielle diskusjoner om hvor grensene skal gå for hvordan denne teknologien kan brukes, ikke minst i forhold til privatlivets fred.
- Veldig mange er lovbrytere sånn som regelverket er i dag, sier Skåra.
Dette gjelder særlig de glade amatørene, som kjøper små fjernstyrte luftfartøyer til noen tusenlapper for bruk på hobbybasis.

Flere ulykker i USA

I utgangspunktet er fotografering fra luften svært strengt kontrollert. For det første må man ha tillatelse fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).
Alle operatører må dessuten søke Luftfartstilsynet om tillatelse. En egen forskrift for droneflyging er på vei, men inntil videre er det rundskriv AIC-N 14/13 som gjelder. Der stilles det blant annet krav om ansvarsforsikring for alle som skal fly med ubemannede luftfartøyer.
Det er ikke uten grunn. Luftfartstilsynet er bekymret, både for flysikkerheten og for folk på bakkeplan som kan risikere å få noe i hodet. I Norge er det foreløpig ikke registrert personskader som følge av dronebruk, men USA har man sett flere eksempler på dette.
Så sent som i august krasjlandet en seksrotors drone under et arrangement i Virginia, og en håndfull personer ble skadet. I september døde en 19-åring da fra New York han fikk sitt eget modellhelikopter i hodet. I oktober gikk det nesten galt igjen, en kameradrone krasjlandet rett ved siden av en businessmann som spaserte langs fortauet på Manhattan.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.