mandag 5. mai 2014

I Tryggve Grans spor den 30. juli

Bortsett fra at Gran fløy alene, uten navigatør........ Hadde Høyland greid seg uten, så ville han ikke hatt marginal brennstoffbeholdning.

Han skal fly i mikrofly over Nordsjøen


Med havarikurs for helikopter i boks og sponsor på plass, har Per Høyland nå så godt som alt klart for den turen over Nordsjøen i mikrofly for å hedre Tryggve Grans historiske flytur for 100 år siden.

Lagre
Det blinker i en gulltann og skinner i lakk når Per Høiland smilende viser Aftenbladet den spinkle farkosten han og navigatør Håkon Fosso skal fly over Nordsjøen med 30. juli.
Flyturen er plottet inn på dagen 100 år etter at Tryggve Gran startet på sin enda mer risikable tur i samme ruta, fra Cruden Bay rett nord for Aberdeen i Skottland til Reve på Jæren.
Mikroflyet med 100 hestekrefter i hekken minner mest om en moped med vinge, men Per Høyland føler seg trygg på at turen skal gå fint.
- All risikosport medfører en viss fare, sier piloten fra Nærbø nøkternt.

Hopper i nødsfall



FOTO: Egil Schmidt
Og for å forberede seg på eventuelle ubehagelige overraskelser har de fått med seg et kurs i å havarere - med helikopter. Blant øvelsene var å ta seg ut et veltet helikopter under vann.
- Det var ingen enkel sak, det er lett å miste orienteringsevnen fullstendig og svømme feil vei. Men uansett må vi komme oss ut av flyet før det velter. Følger vi med rundt vil vi bli fanget av vingen og ikke ha en mulighet til å komme ut. Derfor har vi trent på å hoppe ut fra flyet på hver vår side like før det når havflaten, forklarer Høyland, som også har skaffet til veie overlevingsdrakt av samme type som helikopterpilotene bruker for turen.
Fallskjerm er det ikke plass til, men på magen skal Høyland ha en flatpakket redingsflåte som med et trykk på patronen vil omdannes til en flytende farkost med tak og plass til fire.
Men alt dette er for bruk i ytterste nødsfall. De staser på at turen skal gå fint, og at det ikke går som det gikk med Tryggve Gran som midtveis fikk motorstopp og så døden i øyene i form av skummende bølgetopper før han nærmest i siste sekund fikk start på motoren og fikk rettet opp flyet igjen.
Snart tar Per Høyland av i mikroflyet sitt for å følge Tryggve Grans flylute over Nordsjøen. - All risikosport medfører en viss fare, sier han.

Snart tar Per Høyland av i mikroflyet sitt for å følge Tryggve Grans flylute over Nordsjøen. All risikosport medfører en viss fare, sier han.
Snart tar Høyland & co turen over til Skottland for å gjøre de siste sonderinger der. Planen er å starte mikrofly-turen, som aldri før er blitt gjort, fra det samme jordet i Cruden Bay som Tryggve Gran startet fra.

Fest uansett

Men først må de snakke med grunneieren.
- Det ligger visst en golfbane der i dag, etter hva jeg har hørt, sier Per Høyland.
Og for å riktig å suge inn stemningen fra Grans tid, planlegger de også å overnatte på samme hotellet som flypioneren bodde på. Hvis det fortsatt eksisterer.
Aud Rosland viser minnesteinen som viser hvor Tryggve Gran landet på Reve.

Aud Rosland viser minnesteinen som viser hvor Tryggve Gran landet på Reve.
En ekstratank med bensin må også monteres, og med den på plass regner Per Høyland kaldt med at han skal ha fem liter igjen når han lander på Reve utpå ettermiddagen, onsdag 30 juli.
Da regner han med å ha blitt møtt av en sverm med mikrofly og småfly ute i havet, i god tid før han når land, som vil hilse de to våghalsene velkommen.
Landingen er planlagt på nøyaktig samme stedet som Tryggve Gran satte maskinen ned etter en runde over Orrevatnet. Etterpå blir det fest, lover han, hjemme på gården i lokalene til småflyklubben.
- Fest blir det, uansett, slår Per Høyland fast.
På Reve er grunneier Aud Lise Rosland full av begeistring for at det nå skal gjøres krus på Tryggve Grans flybragd. Det var bestefar hennes, Laurits Reve, som var den første som tok mot Gran da han landet.
- Det fortjener han virkelig. Tenk å legge ut på den turen i den skrøpelige maskinen, sier Rosland.

 

 

 

 

 
- Her er bestefar og Tryggve Gran under jubileumsturen i 1934, sier Aud Rosland, og viser stolt fram bildet fra hendelsen.

- Her er bestefar og Tryggve Gran under jubileumsturen i 1934, sier Aud Rosland, og viser stolt fram bildet fra hendelsen.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.