onsdag 8. oktober 2014

Forsvarsbudsjettet - Luft

Pressemelding, 08.10.2014
Nr.: 70/2014

Regjeringen vil øke forsvarsbudsjettet med 3,4 prosent

Forsvarsministeren presenterte forslaget til nytt forsvarsbudsjett for ansatte i departementet i dag
Forsvarsministeren presenterte forslaget til nytt forsvarsbudsjett for ansatte i departementet i dag (foto: Asgeir Spange Brekke).
Regjeringen foreslår å øke forsvarsbudsjettet for 2015 med 3,4 prosent, tilsvarende 1 460 millioner kroner. Budsjettet innebærer en betydelig satsing på relevante og moderne kapasiteter for å bygge økt operativ evne. Regjeringen vil også styrke forsvarssektorens evne til å bidra til samfunnssikkerheten ved blant annet å skjerpe helikopterberedskapen på Rygge og Bardufoss.
–Dette er et godt budsjett som samtidig er preget av nøkternhet, realisme og klare prioriteringer, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.
Budsjettdokumenter:
Økt bevilgning til anskaffelse av nye kampfly med baseløsning 
Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til forsvarsektoren i 2015 med 1 038 millioner kroner for å fortsette anskaffelsen av nye kampfly. Stortinget har allerede gitt fullmakt til bestilling av totalt 16 F-35 kampfly for levering i perioden 2015–2018. I budsjettforslaget legges det opp til å anskaffe ytterligere seks fly med planlagt levering i 2019.
Sikrer utviklingen av Joint Strike Missile (JSM) 
JSM er det våpenet under utvikling som best kan møte de operative kravene om et langtrekkende antioverflatevåpen med sjø- og landmålskapasitet. F-35 vil sammen med en rekke støttesystemer og våpen som det norske missilet Joint Strike Missile (JSM) sikre at Forsvaret for første gang vil få en reell evne til både finne og treffe godt forsvarte mål over svært lange avstander. I 2015 foreslår regjeringen en økning av bevilgningsrammen til forsvarsektoren på 308 millioner kroner til videre utvikling og integrering av JSM på de nye kampflyene.
Mer operativ evne i Hæren og Heimevernet 
Hærens operative evne vil øke gjennom bl.a. bedring av kvalitet og tilgjengelighet på materiell og forsyninger samt økt treningsnivå i panserbataljonen i Brigade Nord. I Heimevernet styrkes den operative evnen gjennom mer kompetansehevende kurs og befalstrening.
Økt satsing på forsvarsektorens bidrag til samfunnssikkerheten
Regjeringen foreslår å bruke 33 millioner kroner til å redusere responstiden for helikopterberedskapen på Rygge og Bardufoss til støtte for politiet. Styrkingen betyr at responstiden reduseres fra to timer til en time for disse helikoptrene.
Justisminister Anders Anundsen og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide foreslår å styrke helikopterberedskapen (foto: Asgeir Spange Brekke, FD).
Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide foreslår å styrke helikopterberedskapen (foto: Asgeir Spange Brekke, FD).
BUDSJETTFAKTA 
Forsvarsbudsjettet øker nominelt med netto 789 millioner kroner til totalt 43 818 millioner kroner. I 2015 innføres en nettoordning for budsjettering og regnskapsføring av merverdiavgift i statsforvaltningen. Dette medfører en teknisk reduksjon av forsvarssektorens budsjettramme for 2015 med 2 024 millioner kroner.
Korrigert for pris- og lønnskompensasjon og andre tekniske endringer betyr regjeringens forslag til bevilgningsramme for forsvarssektoren en reell netto økning på 1 460 millioner kroner (3,4 pst.). Regjeringen foreslår følgende bevilgningsøkninger utover bevilgningsrammen for 2014:
– anskaffelsen av nye kampfly med baseløsning (1 038 millioner kroner)
– arbeid med gjennomføring av nasjonal utvikling av Joint Strike Missile, trinn 3 (308 millioner kroner)
– redusert responstid på helikopterberedskapen på Rygge og Bardufoss (33 millioner kroner)
– nytt investeringsprosjekt til å sikre stabil nødstrømsforsyning i Statsministerens kontor og Forsvarsdepartementets lokaler (82 millioner kroner)
– særskilte kompensasjonsordninger for personell som har pådratt seg psykiske belastningsskader i operasjoner i utlandet (64 millioner kroner).
– tiltak for sikring og beskyttelse (4 millioner kroner)
– et professorat om 2. verdenskrig for å holde oppe og videreutvikle kunnskapen om denne særegne og sentrale delen av nasjonens historie (4 millioner kroner)
– reelle inntektsøkninger med tilsvarende utgiftsøkninger (56 millioner kroner). Inntektsøkningene gjelder økte inntekter til Nasjonal sikkerhetsmyndighet (2 millioner kroner) for tjenester for virksomheter utenfor forsvarssektoren, økte refusjoner fra NATO for kontraktsfestede milepælsutbetalinger ifm. etableringen av NATOs luft, kommando- og kontrollsystem (ACCS) på Sørreisa (54 millioner kroner).
Bevilgning til Luftforsvaret – 4 573 millioner kroner 
Regjeringens forslag øker Luftforsvarets bevilgning reelt med 217 millioner kroner.  Utover denne økningen kommer effekten av effektivisering på 9 millioner kroner slik at handlingsrommet øker med 226 millioner kroner.  I en kritisk omstillingsfase sikres operativ aktivitet og fortsatt innfasing og driftssetting av de nye maritime helikoptrene samt vedlikehold av kompetanse for kampflypiloter ifm. innføringen av det nye kampflyet F-35 i Luftforsvaret. Luftforsvaret skjerper beredskapen for helikoptrene på Rygge og Bardufoss til støtte for politiet.
Bevilgning til materiellinvesteringer – 8 991 millioner kroner 
Foreslåtte utbetalinger til materiellinvesteringer gjelder i hovedsak påbegynte leveranser som:
– nye kampfly med tilleggsutstyr og tjenester, herunder fullmakt i 2015 til å anskaffe seks fly med planlagt leveranse i 2019,
– nasjonal utvikling av missilet Joint Strike Missile til de nye kampflyene
– ulike pansrede kjøretøykapasiteter til Hæren, med oppgraderingen av kampvognene til Hæren som det klart største,
– korvetter, nye maritime helikoptre til Kystvakten og fregattene, samt oppdatering av ULA-klassen ubåter. Det er også planlagt utbetalinger til nye sjømålsmissiler og nytt logistikk- og støttefartøy, og
– oppgradering av F-16 kampfly og NASAMS II, i tillegg til oppdatering av sensorer for militær luftromsovervåkning.
 
Bevilgning til investeringer i eiendom, bygg og anlegg – 2 598 millioner kroner 
Bevilgningen til nasjonal eiendom, bygg og anlegg (EBA) foreslås gitt en samlet ramme på 2 259 millioner kroner i 2014, samt 104 millioner kroner til ekstraordinært vedlikehold av bygningsmassen i forsvarsektoren. Bevilgningen til nasjonalfinansiert eiendom, bygg og anlegg (EBA) vil i 2015 i stor grad bli benyttet til å videreføre store investeringsprosjekter i EBA som Stortinget tidligere har gitt fullmakt til å igangsette. Det gjennomføres blant annet:
– Etablering av helikopterbase på Bardufoss og helikopterdetasjement på Haakonsvern.
– Omfattende fornyelse av eksisterende infrastruktur og bygningsmasse på Bardufoss.
– Nytt skvadronsbygg for F 35 og flere andre investeringsprosjekter på Ørland er under planlegging.
– Nye stasjoner til Grensevakten i Sør-Varanger omfatter etablering av en stasjon på Svanvik i sør og en stasjon ved Storskog i nord. Stasjonen i sør er ferdigstilt, og bygging av stasjonen i nord vil pågå i 2015.
– Sikringstiltak knyttet til Statsministerens kontor og Forsvarsdepartementets lokaler.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.