– Vi har sett hvordan Russland oppført seg på Krim og i Transnistria så spørsmålet er ikke hva Russland kommer til å gjøre i Øst-Ukraina, det er hva verdenssamfunnet vil gjøre for å stoppe dem, sier USAs FN-ambassadør Samantha Power.

Russland avviser

Tonen i nattens hastemøte i Sikkerhetsrådet var svært uforsonlig. For 26. gang var FNs mektigste organ innkalt for å diskuterte situasjonen i Øst-Ukraina etter at NATO bekreftet at kolonner med russiske militære kjøretøy nok en gang er observert på vei inn på ukrainsk territorium.
Russland avviste på møtet i sikkerhetsrådet NATOs påstand.
– Det er ikke en korrekt gjengivelse av situasjonen at vi har sender kjøretøy og soldater til Ukraina, sa Alexander Pankin som er Russland viseambassadør til FN.
Våpenhvileavtalen som ukrainske myndigheter og prorussiske opprørere ble enige om i september er så godt som død.
– Russland respekterer den ikke, og det må få konsekvenser sier Powers.
Men det er ikke stort FNs sikkerhetsråd kan gjøre. På mandag møtes EUs utenriksministre i Brussel blant annet for å diskutere situasjonen i Ukraina. Men det er ikke ventet at de vil utvide sanksjonene mot Russland.

NATO og OSSE

Også Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har de siste dagene observert militære kjøretøy på vei inn i opprørskontrollerte områder. Ifølge OSSEs observatører er kjøretøyene umerket. Det er også uniformene til soldatene.
– De siste to dagene har vi sett det samme som OSSE. Vi har sett kolonner av russisk utstyr, hovedsakelig stridsvogner, artilleri, luftvernsystemer og soldater dra inn i Ukraina, sier Philip Breedlove, NATOs øverstkommanderende i Europa.
Vestlig bekymring.

USA og EU har uttrykt stor bekymring for OSSEs meldinger om en voldsom opptrapping i militæraktiviteten i Øst-Ukraina siden forrige helg.
Over to måneder etter at partene ble enige om en våpenhvileavtale, har kampene ikke stoppet. Krigen i Ukraina har kostet minst 4.000 mennesker livet og drevet over 800.000 mennesker på flukt.

Den britiske forsvarsministeren Michael Fallon sammen med sin norske kollega Ine Eriksen Søreide under et møte i Oslo torsdag. (Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix)

Baltiske naboer frykter russisk aggresjon

Russisk militær aktivitet skremmer nabolandene Estland, Latvia og Litauen. Den britiske forsvarsministeren Michael Fallon er provosert.
Fallon under et pressemøte i Oslo torsdag.
Norges forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) har de siste to dagene vært vert for samtaler mellom forsvarsministre og representanter fra tolv europeiske land.
Forholdet til Russland var et hovedtema, ikke minst de mange overflygingene som har vært registrert den siste tiden. Britiske fly alene har hittil i år vært i lufta hundre ganger for å følge russiske fly.
– Det er tre ganger så mye som i 2013 og året er ennå ikke over. Russiske kampfly tøyer regelmessig reglene for internasjonal luftfart og truer land langt unna deres egne grenser, som Irland og Portugal. De setter også våre fly i fare gjennom sine manøvrer, sa den britiske forsvarsministeren.
– Vi vil ikke tillate at Russland fortsetter å invadere vårt luftrom, slik det har invadert Krim og Ukraina, tilføyde Fallon.
Forsvarsministrene fra Estland, Latvia og Litauen medga alle at de opplever Russlands framferd og økte militæraktivitet som truende.