onsdag 14. januar 2015

Avinor- Trafikktallene for Sola med mulige konsekvenser

Sola­-rekord med svak vekst


Trafikktallene for 2014 viser at passasjertallene for Stavanger lufthavn, Sola, er i ferd med å flate ut, tross rekordtall.

SOLA
Av Jan-Petter Helgesen

Totalt benyttet i fjor nesten 4,722 millioner reisende lufthavnen på vei til eller fra Stavanger-distriktet. Det er årsrekord, men bare en økning på svake 0,3 prosent i forhold til året før, viser en oversikt fra Avinor på Sola.
For første gang på flere år var det i 2014 tilbakegang innen utlandstrafikken på Sola. Tilbakegangen var liten, men – 0,2 prosent er tilbakeskritt i forhold til hva lufthavnen er vant med av vekst de seneste årene. Totalt fløy 1,933 millioner passasjerer mellom Sola og utenlandske flyplasser siste år.
Innenlands ble det derimot registrert en liten framgang i forhold til 2013. Veksten ble på bare 0,1 prosent. 2,506 millioner reisende benyttet innlandstilbudene på lufthavnen i fjor.
Gledelig er det derimot at helikoptertrafikken fortsetter trenden fra de siste årene. Flygingene er i fortsatt framgang. I fjor fløy 270 787 nordsjøarbeidere til og fra arbeidsplassene i havet. Økningen ble på gode 6,5 prosent.
Passasjertallene på Sola viser en jevn nedgang i alle måneder i siste halvår i fjor. Det er derfor svært trolig at den nedadgående trenden fortsetter utover inneværende år.
Flere flyruter er nedlagt de siste ukene og flere vil følge. Vi kan nevne Air Baltics flyginger til og fra Riga som ble nedlagt etter nesten ti års drift. SAS har stanset rutene til Edinburgh og Tromsø etter få måneders drift. Widerøes har overtatt flygingene til ishavsbyen med en flyging via Bergen, men bare et par rundturer i uken. Norwegian har kuttet en rundtur til Oslo og lagt ned den tekniske basen på flyplassen. Danish Air Transport har stanset flygingen til Aalborg etter kort tid. Her vil imidlertid danske Sun-Air begynne en fast rute i løpet av våren.
Ellers ble flygingene til Evenes, Tromsø og Kristiansund med britiske British Midland Express et kortvarig eksperiment. Turene ble nedlagt etter få måneder på grunn av sviktende passasjertilstrømning. Selskapet har også fløyet mellom Stavanger og Gøteborg det siste året, men 26. februar forsvinner også dette tilbudet

Gledelig er det derimot at SAS sin Boeing 737-rute til Houston overstiger alle forventninger. I tidsrommet fra rutestart 20.august og inntil utgangen av november i fjor hadde den 44-seters store maskinen er belegg på 60 prosent. Det lover godt for fortsettelsen.       

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.