Formålet med bloggen er å bidra til informasjon om luftfart av alle slag. Også litt om ubåter og forsvarsspørsmål. Nyheter vil du finne her også, en del på engelsk som er det mest brukte luftfartsspråket. Har du selv noe som bør komme ut, så send meg en mail til per.gram@hesbynett.no
lørdag 25. juli 2015
Pluto farvel - NRK
Pluto med «spektakulært farvel»
Romsonden New Horizons bilder på vei bort fra Pluto viser det romfartsorganisasjonen NASA kaller et «spektakulært farvel», samtidig som det viser et overraskende tykt lag dis rundt planeten.
Bildet som ble offentliggjort av NASA i dag er tatt mens romsonden New Horizons var på vei bort fra Pluto, sju timer etter at den hadde passert dvergplanetens nærmeste punkt.
Bildet ble tatt i en avstand på 360.000 kilometer, eller litt lenger en avstanden fra Jorden til Månen. Det ble tatt 15. juli, men ble først mottatt hos NASA i går.
Bildet er tatt i en avstand mens Solen ligger rett bak Pluto og lyser den opp bakfra. – Haken min var nede på bakken da jeg først så dette bildet. Det minner oss om at oppdagelser kan gi oss mer enn bare utrolige oppdagelser – det gir oss utrolig skjønnhet, sier den ledende forskeren for New Horizons-prosjektet, Alan Stern, i en uttalelse på NASAs hjemmeside. Se NASA-video som illustrerer disen.
Ikke bare vakkert
Bildet er ikke bare vakkert, baklyset fra solen viser også at Pluto er omsluttet av et langt tykkere lag med dis enn man hittil har visst.
En foreløpig analyse av bilde viser at dvergplaneten har to separate lag med dis. Det ene er rundt 50 kilometer over Plutos overflate og det andre rundt 80 kilometer over.
Foreløpige modeller viser at dislagene er dannet av iskrystaller som er dannet av hydrokarbongasser som faller gjennom Plutos atmosfære. – Disen som ble oppdaget i disse bildene er et nøkkelelement i dannelsen av de komplekse hydrokarbon-sammensetningene som gir Plutos overflate den rødlige tonen, sier en annen av forskerne i New Horizons-teamet, Michael Summers.
Har funnet «isbreer»
NASA offentliggjorde også i dag at det er funnet spor av nylig geologisk aktivitet, noe vitenskapsmennene hadde håpet å finne, men ikke trodde på. – Vi har bare sett slike overflater på aktive verdener som jorden og Mars. Jeg smiler virkelig, sier forskeren John Spencer fra Southwest Research Institute.
De nye nærbildene viser detaljer fra en slette der en plate med nitrogen-is ser ut til å ha beveget seg på samme måte som isbreer gjør det på jorden.
Fortsetter videre i verdensrommet
New Horizons fortsetter nå videre utover i Kuiperbeltet, en region av solsystemet utenfor planetene.
Det består for det meste av smålegemer eller rester fra solsystemets dannelse.
Etter planen vil det i august bli klart hva som skal være sondens neste mål. Valget skal etter planen stå mellom to legemer – såkalte Kuiperbelteobjekter – med en diameter på mellom 40 og 80 kilometer.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.