fredag 7. august 2015

Kjosern hevner seg - Stakkars de som jobber der - Kilde: Dagbladet

- FAGFORENINGSKNUSING: Norwegian-sjef Bjørn Kjos ble under streiken i mars anklaget for fagforeningsknusing. Nå har Norwegian sparket en kaptein som var hovedverneombud under streiken i mars i år. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
- FAGFORENINGSKNUSING: Norwegian-sjef Bjørn Kjos ble under streiken i mars anklaget for fagforeningsknusing. Nå har Norwegian sparket en kaptein som var hovedverneombud under streiken i mars i år. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet

Norwegian har sparket hovedverneombudet under streiken

Norwegian Pilot Union (NPU) og Parat tar om nødvendig saken til retten.


FULL STØTTE: - Vi støtter vedkommende hundre prosent. Jeg stiller meg fullstendig uforstående til firmaets avgjørelse, sier NPUs leder Halvor Vatnar. Her under pilotstreiken i mars. Foto Hans Arne Vedlog  /  Dagbladet
FULL STØTTE: - Vi støtter vedkommende hundre prosent. Jeg stiller meg fullstendig uforstående til firmaets avgjørelse, sier NPUs leder Halvor Vatnar. Her under pilotstreiken i mars. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet
              
GRUNNLEGGENDE: - Oppsigelsen berører grunnleggende deler av stillingsvernet for ansatte i utsatte roller, både som kaptein, fagorganisert og hovedverneombud, sier tidligere hovedverneombud Lars Stinessens advokat Christen Horn Johannessen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet

Les også

Pilotstreiken i flyselskapet Norwegian i mars i år etterfølges nå av en hendelse som er svært uvanlig i  norsk arbeidsliv. Lars Stinessen, som var hovedverneombud under flystreiken, fikk sparken den 29. juni i år, etter forutgående drøftinger.

Under streiken

Oppsigelsen skal ha kommet på grunn av blant annet ytringer under streiken.

- Jeg kan bekrefte at en kaptein som også var hovedverneombud i Norwegian, har mottatt oppsigelse. Oppsigelsen er begrunnet med at selskapet ikke har tillit til ham på grunn av det de omtaler som «uakseptabel opptreden som ansatt kaptein og i rollen som hovedverneombud», opplyser Stinessens advokat Christen Horn Johannessen til Dagbladet.

Han forteller at oppsigelsesgrunnlaget er begrenset til uttalelser det tidligere hovedverneombudet har kommet med i sin ansettelsestid, blant annet under streiken i mars 2015.

Under streiken var Stinessen hovedverneombudi i Norwegian Air Norway. Fra juni i år var han assisterende hovedverneombud.

- Skriftlige, interne ytringer

Dagbladet har ikke fått noen kommentar fra Stinessen personlig. I et intervju med Adresseavisen under streiken i mars i år sa han at «denne gangen føler vi at arbeidsgiveren vår har presset oss slik at vi ikke har noen andre alternativer for å unngå en rasering av grunnleggende prinsipper i arbeidslivet.»

Hans advokat Christen Horn Johannessen presiserer imidlertid overfor Dagbladet at ytringene Norwegian mener er et oppsigelsesgrunnlag er skriftlige og interne.

Både Norwegian Pilot Union (NPU) og YS-forbundet Parat som NPU er en del av, står ifølge Horn Johannessen «100 prosent bak piloten» i denne saken.

Det betyr at fagforeningen om nødvendig tar saken til retten.

- Vi støtter vedkommende hundre prosent. Jeg stiller meg fullstendig uforstående til firmaets avgjørelse, sier NPUs leder Halvor Vatnar til Dagbladet.

- Personalsak

- Det jeg kan si, er at dette er en personalsak og vi kommenterer ikke personalsaker. Vedkommende har fått sparken og vet veldig godt hvorfor han har fått sparken. Mer enn det kan jeg ikke si, sier Norwegians kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen.

Han svarer slik på om dette viser at de som beskyldte Norwegian for fagforeningsknusing under streiken hadde rett.

- Norwegian har respekt for fagforeninger, og har hatt et godt forhold til fagforeninger siden starten i 2002, og det akter vi å fortsette med, sier Sandaker-Nielsen.

- Kan ikke godtas

- I motsetning til selskapet mener vi han har oppfylt sine forpliktelser som kaptein og hovedverneombud.  Han har hatt roller hvor det har vært naturlig og riktig å ta opp kritikkverdige forhold.   Norske arbeidstakere kan ikke akseptere at personer som påtar seg lovpålagte verv risikerer oppsigelse når de tar opp aktuelle problemstillinger, sier Christen Horn Johannessen.

Han mener oppsigelsen er betenkelig også av prinsipielle grunner. 

- Oppsigelsen berører grunnleggende deler av stillingsvernet for ansatte i utsatte roller, både som kaptein, fagorganisert og hovedverneombud. Dersom saken ikke løses i forhandlingsmøte med selskapet vil den bli løst i rettssystemet, sier Christen Horn Johannessen.

Sandaker-Nielsen sier at ingen i Norwegian risikerer å få sparken for å ta opp aktuelle problemstillinger, og at det er stor takhøyde.

- Uenighet mellom ledelse og ansatte kvalifiserer selvsagt ikke til oppsigelse, og det vet Parat meget godt, sier Sandaker-Nielsen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.