onsdag 5. august 2015

Battle of Britain - Artikler i arbeiderpressen i går den 4.8.2015


Duxford 2012 - Foto: Per Gram

I et stort oppslag i Rogalands avis i går den 4. august, er det en artikkel om "De himmelske heltene". Artikkelen er forfattet av lars.west.johansen@dagsavisen.no West Johansen har tittel Uviklingsredaktør. Artikkelen referer i hovedsak til en sak som dukket opp i BBC`s History Magazine og danner altså grunnlaget for en artikkel som river i filler mytene omkring flygerne fra 14 nasjoners innsats i det som i noen hektiske og dramatiske måneder i 1940 betegnes som  Battle of Britain. Luftkrigen varte offisielt fra den 10. juli til den 31. oktober. I løpet av perioden deltok 2 945 allierte flygere fra 14 nasjoner, ingen norske, for å beskytte England mot bombeangrep fra i hovedsak tyske, franske, belgiske og hollandske baser. Tyskerne slapp til sammen 44 000 tonn bomber. I angrepet deltok også 5 skvadroner basert ved Stavanger, KG26,ZG76,JG77, K.Fl.Gr.506, I.(F)120 og I.(F)121. Engelskmennene hadde i årene like forut for krigsutbruddet utviklet radar. De hadde også funnet opp identifiseringssystemet IFF, Identification Friend or Foe som skilte egne fly fra fiendens. Akkurat denne siste oppfinnelsen regnes ikke som noen viktig faktor i Battle of Britain, men systemet brukes den dag i dag, også i norske F-16. Tyskerne var heller ikke langt etter med radar, og tyske nattejagere med radar var en alvorlig trussel, spesielt senere i krigen. Selve radaren derimot var et viktig redskap for å detektere fiendeformasjoner. Det ble utviklet tre typer radarkjeder: Chain Home, Mobile Radar Units og Chain Home Low. Chain Home var av en type uten bevegelige deler, mens den siste var forgjengeren til de moderne radarene med roterende antenne. Det er ikke tvil om at radarkjedene var særdeles viktig i forberedelsene for å nedkjempe tyskerne. Allikevel tapte de allierte omtrent halvparten av alle sine flygere. Det deltok altså 2 945 flygere hvorav 1007 mistet livet og ca. 500 ble skadd. Tyskerne hadde omtrent tilsvarende tap.
Det viktigste oppslagsverket, synes ihvertfall jeg, er boka Battle of Britain - The Narrow Margin av forfatterne Derek Wood og Derek Dempster. I den finnes et vell av informasjon og sågar navn på alle allierte flygere som deltok, alle skvadronoppsettene på begge sider i krigen, oversikt over månedlige tap av flygere og fly i kamp og under trening, og en kan etter min mening konkludere med at de allierte kjempet som løver mot det jeg anser som en stor og veltrenet overmakt.
Øverst finner du et bilde jeg tok fra Duxford. Her er hvert år en flyoppvisning med spesielt fly fra den 2. verdenskrig. På denne basen var det stasjonert 3 skvadroner under Battle of Britain. To av disse var tsjekkiske, #310 og #312 med Hurricanes. No. 19 var britisk med Spitfire.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.