Det var den israelske avisen YNet som for to dager siden skrev at russiske piloter innen få dager ville komme til Syria.
De skulle bruke russiske fly og angrepshelikoptre i kampen mot IS og andre opprører som truet styrkene til president Assad.
Ifølge avisen var det allerede flere tusen russiske soldater i landet som var i ferd med å bygge opp en russisk base for luftstridskrefter utenfor hovedstaden Damaskus.
Russisk MI-28 angrepshelikopter
Også russiske angrepshelikoptre skal ifølge de lukkede kildene brukes i kampen mot opprørere.
Foto: Ivan Sekretarev / Ap

Fra meget gode kilder

Journalisten som skrev artikkelen, Alex Fishman, bruker ingen åpne kilder. Han sier at dette er noe vestlige diplomater sier.
Reuters har nå snakket med Fishman, og han går god for informasjonen. Han vil naturlig nok ikke avsløre sine kilder.
– Jeg offentliggjør ikke noe uten å ha gode kilder, sier han til Reuters.
– Jeg har arbeidet med militærsaker i 40 år, så du kan forstå at kilden i denne saken er meget, meget sikker, sier Fishman.
Russisk luftvern av typen S-300
Russerne har allerede levert store mengder våpen til Assad. Dette er et avansert luftforsvarssystem.
Foto: Ivan Sekretarev / Ap

Russerne blånekter

Reuters her vært i kontakt med en militær kilde i Russland, og denne kilden sier det ikke foregår noen forflytning av luftstridskrefter til Syria.
– Det russiske luftforsvaret er i sine permanente baser og har normal tjeneste, melder kilden til Reuters.
Leder av mediegruppen ved Forsvarets Høgskole, kommandørkaptein Per Christian Gundersen sier han heller ikke har informasjon om den påståtte utplasseringen av russiske styrker.
kommandørkaptein Per Christian Gundersen
Kommandørkaptein Per Christian Gundersen.
Foto: NRK
– Men dersom denne informasjonen er sann, og amerikanerne ikke har kommentert det, så betyr det at de er mer opptatt av å slåss mot IS enn å få fjernet Assad, sier Gundersen.

Mer kaotisk

Fly fra den såkalte koalisjonen, Tyrkia og Syria er allerede i luften over Syria. Dersom det nå også vil komme russiske styrker inn i luftrommet, så vil det endre situasjonen, mener Gundersen.
– Det vil bli mer kaotisk, sier kommandørkapteinen.
Han tror ikke at russiske fly i området vil føre til fare for konfrontasjon med de amerikanske flystyrkene.
– Dersom dette er sant, så vil jeg tro at det under bordet er gjort noen diplomatiske avtaler som avtaler spillereglene, sier Gundersen.