fredag 13. november 2015

Norges Forsvarsforening avdeling Stavanger - Møtet i går

Det var stor interesse for møtet, ca. 50 personer var tilstede på Hotell Victoria. Foredragsholderne er kjente personer fra miljøet, og mange av oss har hørt begge tidligere. En kan uten videre si at svaret på spørsmålet på plakaten er "ja", de har forstått det. Problemet er at spørsmålet kommer i skyggen av kommuneøkonomi og flyktninger. Forsvarssjef Håkon Bruun-Hanssens Fagmilitære Råd ble dratt frem gjentatte ganger. Ikke minst når det gjelder nordområdene og Andøya Flystasjon med 133 Luftving og 333 skvadron. Jeg har beskrevet min opplevde tilstand ved avdelingen i sommer her på bloggen. Ståa er deprimerende, rett og slett. Kun 3 fulle besetninger var tilgjengelige da jeg besøkte dem den 22. juli.  Stemningen ble ikke bedre etter at Bruun Hansens rapport ble lagt på bordet. Under diskusjonen i går synes det nærmest å være unison enighet om at nedleggelse eller flytting av 333 skvadron ikke blir aktuelt. Erstatning av droner er uaktuelt, mye takket være Sverre Diesens Forsvarsstudie av 2007 hvor det klart fremgår at Norge ikke skal befatte seg med droner. Skal vi begynne med større typer droner i dag får vi en voldsomt bratt lærekurve.
Et av de viktigste momenter i Haaland Matlarys innlegg var at etterretning og overvåking er et av fem kritiske elementer i et forsvar. 333 skvadron er i denne sammenheng helt uunnværlig. Ja, mye kan gjøres av overflateovervåking fra droner eller fra andre billigere platformer enn Orion. Men bare Orion kan utføre undervannsovervåking ved slipp av sonarbøyer, lokalisering, følging- og som våpenplatform mot u-båter.
Dagspressens manglende interesse for forsvarsspørsmål er et stort problem, sa bl.a. Jan-Petter Helgesen. Undertegnede har observert at avisene sparer på bruk av journalister ved å kjøpe artikler fra NTB. Skriver ikke NTB noe om forsvaret, så skriver heller ikke avisene om det. Dette er en problemstilling som synes å bli mer og mer tydelig innenfor alle fagområder. Helgesen viste til flere eksempler.
SAR tjenesten er sivil, men operer i militær uniform. Vil de nye AW101 ble bannlyst på Svalbard?
Jeg tror det.

En veldig lydhørt og interessert forsamling. - Foto: Per Gram

Førstkommende onsdag er det møte på Akershus Festning i regi av Luftmilitært Samfund. Nordområdene står i fokus.

Den 2. november holdt forsvarsministeren et foredrag i Bodø. Her er et utdrag:
Min tildelte tittel, «I natt mens vi sov,» er slik sett interessant. For i natt mens vi sov ble rundt 400 fartøyer registrert i nærheten av norske farvann. Og i natt mens vi sov var Forsvaret på vakt. Kystvaktens fartøy var på patrulje. Her i Bodø hadde vi både kampfly og redningshelikopter på 15 minutters beredskap. I fjellet på Reitan satt personellet vårt med varm kaffe og fulgte situasjonsbildet. Fra Sørreisa voktet våre soldater luftrommet. Grensevakten patruljerte den norsk-russiske grensen. På Bardufoss sto Bell 412 transporthelikoptre klare for å rykke ut. På Andøya hadde vi Orion maritime patruljefly. Alt dette og mer til i natt mens vi sov. Jeg er stolt av den jobben våre kvinner og menn i uniform gjør, dag og natt. Det gjør det mulig for oss andre å sove trygt.

Vel, der er 6 fly med 3, ja tre, besetninger. Å kalle det uhørt er bare fornavnet.

Husk at det ikke finnes noe luftbåren ASW kapasitet mellom Norge og det østlige USA. Engelskmennen er nå i en nær panikktilstand etter at Nimrodene er kastet på dynga og tjener som Gate Guards her og der. De har ca 200 mann som tjenestegjør i Operation Seedcorn, et samarbeidsprosjekt med USN hvor britene tjenestegjør ombord på P-8 for å opprettholde ASW kunnskapen sin.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.