onsdag 9. mars 2016

SAS med høye lederlønninger - Aftenposten

Roald står i 2014-ligningen oppført med en netto inntekt på 7,0 millioner kroner. Roald sier at denne summen ikke gir et riktig bilde av inntektene hans fra jobben i SAS.
Roald vil overfor Aftenposten ikke opplyse hvor stor del av denne summen som er godtgjørelse fra SAS, og henviser i en e-post til at det er SAS' prinsipp at kun SAS-sjef Rickard Gustafson og hans toppteam offentliggjør sine lønninger.
I siste årsberetning for SAS står det imidlertid at fem konserndirektører på Roalds nivå i SAS deler en pott på 21,9 millioner svenske kroner for driftsåret 2013/2014. 
Inntekter fra privat virksomhet
Det blir 4,4 millioner på hver.
I 2013 var Roalds nettolønn på 5,3 millioner kroner. Deler av hans lønn er basert på resultat.
Inntektsøkningen fra 2013 til i fjor forklarer Roald med at dette inkluderer inntekter fra et privat investeringsselskap og fra flere eksterne styreverv.
FAKTA: DETTE FORTELLER SKATTETALLENE
Eivind Roald, SAS.
Til sammenligning opererer Norwegian-sjef Bjørn Kjos med en nettoinntekt på 2,1 millioner kroner i fjor.
De to andre i selskapets ledertrio er finansdirektør Frode Foss med 2,3 millioner kroner og driftsdirektør Geir Steiro med 1,8 millioner kroner.
De tre Norwegian-toppene har med andre ord en samlet inntekt som ligger under det den norske SAS-sjefen har.
Kjos har til salt på maten
Nå har Kjos til salt på maten, likevel. Han står oppført med en formue på 1,4 milliarder kroner som knytter seg til hans posisjon som hovedaksjonær i Norwegian. Kjos betalte 15 millioner kroner i skatt i fjor.
Kjos snakker ikke ofte om sin egen lønn, men sa til Aftenposten for to år siden at hans synes det er riktig med et nøkternt lønnsnivå blant selskapets ledelse.
Topplederlønningene i de to selskapene var også et hett tema under den foreløpig siste SAS-krisen, i 2012: De tre SAS-toppsjefenes gjennomsnittslønn: 8,7 mill. Norwegian-toppsjefenes gjennomsnittslønn: 3,1 mill.
Lønn viktige signaler til de ansatte
- Signalene ledelsen sender ut er viktig overfor de ansatte. Det ville ikke vært riktig i et lavkostselskap å gi toppledelsen veldig høye lønninger, sa Bjørn Kjos.
Han sa at det ikke er høy lønn som skal motivere ledere:

- Det som motiverer topplederne er hvordan de greier å nå målene, å se resultater av jobben de gjør. Du har så klart ledere som kun går etter høy lønn, men de bør man egentlig ikke ha i toppledelsen i det hele tatt. En toppleder skal ikke drives av lønnen sin, sa Kjos.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.