mandag 2. mai 2016

Flyvåpen - Russland 20 år etter USA - ABC Nyheter

Militære analytikere sier Russland ligger 20 år bak USA

7 / 30
 
text: Bare ett russisk fly ble skutt ned over Syria, og det var Tyrkias nedskytning 24. november i fjor. Hendelsen skadet forholdet mellom Russland og Nato. Militære russiske myndigheter, som Sergei Bainetov (h) og Nikolai Primak, avviste i ettertid at flyet hadde krenket tyrkisk luftrom. Foto: Maxim Shemetov / Reuters
© Leveres av ABC Startsiden A/S Bare ett russisk fly ble skutt ned over Syria, og det var Tyrkias nedskytning 24. november i fjor. Hendelsen skadet forholdet mellom Russland og Nato. Militære russiske… Russlands luftkrig i Syria viser at landet ligger på samme nivå «som USA var på begynnelsen av 1990-tallet», mener fire norske forsvarsanalytikere.
Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) har analysert Russlands nesten seks måneders lange luftkrig på Assads side i Syria.
Forskerne mener den russiske innsatsen i Syria og «kampen mot IS», ble satt i gang for å bryte ut av den internasjonale isolasjonen de opplevde etter annekteringen av Krim i 2014.
Russland ønsker å «legge grunnlaget for et interessebasert russisk-vestlig samarbeid og kanskje få vestlige land til å revurdere sin sanksjonspolitikk», mener Kristian Åtland, Tor Bukkvoll, Johannes Due Enstad og Truls Tønnessen.
Men bortsett fra en analyse av politikken bak Putins engasjement for Assad-regimet, inneholder også rapporten «Russlands militære intervensjon i Syria» betraktninger om den militære slagkraften Russland har vist.
 
Langt hjemmefra
De påpeker at det er første gang landet engasjerer seg militært «langt hjemmefra», noe USA har mer erfaring med.
Man trekker også frem at strategiske bombefly har hatt tokt fra Kolahalvøya, rundt Vest-Europa og inn i Middelhavet for deretter å passere Syria og tilbake til Russland via Irak.
Russiske marinefartøy har også avfyrt krysserraketter fra Det kaspiske hav, mer enn 1500 kilometer fra bakkemålene i Syria.
FFI-forskerne sammenligner den russiske våpenbruken med «Desert Storm», USAs krig mot Irak i 1991, og sier:
«Russland er kommet opp på et nivå som er sammenlignbart med nivået USA var på i begynnelsen av 1990-tallet».
En konklusjon er at det russiske flyvåpenet har kraftig forbedret seg siden siste større luftmilitære engasjement - Georgia-krigen i 2008. Den gangen opplevde man ett tap av fly per 17. tokt, «som i praksis tilsvarte tapsratene under de verste periodene av kampen mot Hitler-Tyskland i 1941», skriver de norske forskerne.
 
Seks russere drept
I luftangrepene på Assads motstandere, både IS og andre, har bare seks russere mistet livet i kamphandlingene.
Det har blitt gjennomført 9000 russiske bombetokt, og på det meste 200 om dagen, men bare ett fly er skutt ned - var Tyrkia, som 24. november i fjor skjøt ned et Su-24. I tillegg mistet russerne et helikopter under redningsoperasjonen som fulgte.
FFI-gruppen mener feilbombinger og skader på sivile er «mer omfattende» enn det som har blitt kjent. De mener årsaken til det ligger i den utstrakte bruken av gammeldags teknologi, bruken av klasevåpen eller våpen med større sprengkraft enn nødvendig.
 
Forskerne slår fast at hele 80 prosent av de russiske angrepene var utført med eldre våpen, og at bare 20 prosent ble utført med presisjonsstyrte våpen - såkalte smarte bomber.
 
Teknologisk bak USA
Samtidig påpeker en at Russland ligger langt bak USA i bruken av ubemannede plattformer, det som i dagligdags språk omtales som droner.
«Droneteknologi er et område der Russland fortsatt ligger et godt stykke etter USA, sannsynligvis også etter land som Storbritannia, Israel og Kina», heter det i FFI-rapporten.
 
De norske FFI-forskerne mener Russland også har brukt krigen i Syria som et utstillingsvindu for russisk våpenteknologi, særlig overfor regimer i Midt-Østen, Nord-Afrika og Asia.
«Dette gjelder ikke bare materiellet som de russiske styrkene selv har benyttet (kampfly, bomber og missiler), men også det russiskproduserte materiellet som er blitt brukt at de syriske styrkene på bakken», skriver de.
Det militære engasjementet mener man har hatt forsvinnende liten betydning på det russiske statsbudsjettet og at pengene er tatt fra midler satt av til øving.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.