Formålet med bloggen er å bidra til informasjon om luftfart av alle slag. Også litt om ubåter og forsvarsspørsmål. Nyheter vil du finne her også, en del på engelsk som er det mest brukte luftfartsspråket. Har du selv noe som bør komme ut, så send meg en mail til per.gram@hesbynett.no
fredag 17. juni 2016
Langtidsplanen for Forsvaret lagt frem nå - Kampkraft og bærekraft er slagordet - NRK - Forsvaret
Undertegnede på min gamle arbeidsplass på Andøya i 2015
Det er her æ høre tel - Hålogaland teater 1972
Utydelig om det blir P-8 Poseidon - Kan bli billigere løsninger
Jeg begynner dette innlegget med et par uklarheter i planen, nemlig maritim luftovervåking/ASW kapasitet, og helikoptrene i nord. Begge disse elementene stilte journalist Jan-Petter helgesen spørsmål om til henholdsvis forsvarsjef Haakon Bruun-Hanssen og til politisk rådgiver til Ine Eriksen Søreide, Audun Halvorsen. På direkte spørsmå fra Helgsen om det er P-8 som blir etterfølgeren til Orion, svarte Bruun-Hanssen at flyene skulle ha minst samme kapasitet som Orion. Undertegnede føler at det ikke betyr noe annet enn P-8, men det er allikevel uklart om det kan bli en miks av billigere løsninger og UAV`er slik det fremkommer i et alternativ militærfaglig råd fra Bruun-Hanssen.
Det ble sagt fra Eriksen Søreide at helikoptrene på Bardufoss skulle flyttes til Rygge når det er klart med mer helikopterkapasitet for militært personell i nord. Da ble NH90 og de nye redningshelikoptrene nevnt. Audun Halvorsen sa til Helgesen at det ikke blir de nye redningshelikoptrene som skal brukes i denne sammenheng, uten å nevne noen klar løsning på disse vyene. Helgesen minnet meg om at det er opsjon på 6 AW101. Det kan være disse det er snakk om. Allikevel, uklart. Svenskene og danskene har gått for S-60/T-70 Black Hawk typen i transportoppdrag samt som fregatthelikopter.
Slaget vil nok stå om Andøya Flystasjon. Jeg har akkurat fått med på bloggen min om oppgradering av flystasjonen og nye vinger til alle Orion flyene.Det hevdes i innstillingen at basen må flyttes for å sikre effektiv drift, logistikk- og bedret sikkerhet. Med det menes områdeforsvar av Evenes med nærliggende baser. Allikevel, de lokale konsekvensene for Andøy Kommune er åpenbare.
Forsvarssjefen har i hovedtrekk fått det som han ville. Regjeringen ønsker å jobbe seg opp mot en forsvarssatsing på 2% av BNP. Det er snakk om tilleggsbevilgninger på til sammen 165 milliarder over 20 år. Dette innbefatter nye u-båter og nye MPA. Det blir laget en egen utredning om hæren som foreløpig er fredet.
Det som slår meg er at vår tilknytning til- og båndene til NATO synes å bli sterkere. Det blir ingen utenlandske soldater stasjonert på norsk grunn.(Red.)
Forsvaret får 165 milliarder ekstra over 20 år
Regjeringen gir Forsvaret 165 milliarder kroner ekstra over de neste 20 årene. Det anbefales også å legge ned elleve større og mindre anlegg i regjeringens langtidsplan for det norske forsvaret.
Rapporten om den langsiktige planen for det norske forsvaret ble publisert like før klokken 12 i dag. Like over klokken 12 presenterte statsminister Erna Solberg (H), forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og Frps nestleder Per Sandberg rapporten.
Sparer 40 milliarder over 20 år
Regjeringen har besluttet å gi forsvaret 165 milliarder kroner ekstra. Forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen og det fagmilitære rådet ba opprinnelig om 175 milliarder kroner over de neste 20 årene.
Regjeringen vil opprettholde Telemarksbataljonen på Rena, Panserbataljonen på Setermoen og 2. bataljon på Skjold.
Forsvaret skal også redusere antallet ubåter fra seks til fire. Det vil også anskaffes fire nye ubåter fra midten av 2020-tallet og frem mot 2030. Det legges fortsatt opp til 52 nye kampfly i regjeringens anbefaling. Langtidsplanen innebærer også en innsparing som vil frigjøre 40 milliarder kroner over en periode på 20 år.
Regjeringen flytter også alle Bell 412-helikoptrene til Rygge.
Flere nedleggelser
Regjeringen foreslår å legge ned til sammen elleve større og mindre anlegg i langtidsplanen for Forsvaret.
Som NRK meldte i går, vil regjeringen legge ned Kystjegerkommandoen i løpet av kommende fireårsperiode. Det samme gjelder Taktisk båtskvadron i Bergen, som også er en del av Marinens jegervåpen i Sjøforsvaret.
Kjeller: Regjeringen vil legge ned Forsvarets virksomhet på Kjeller ved Lillestrøm.
Setnesmoen leir skal legges ned.
Andøya, der Orion-flyene holder til i dag.
Harstad Syd
Kjevik: Skolesenteret avvikles over tid og ledig kapasitet på Værnes utnyttes.
Karljohansvern: behovet for lokaler i Horten opphører
Grunden 22: På grunn av avviklingen av Sjøheimevernet anbefales det å legge ned fasilitetene.
Hovermoen: Som en del av moderniseringen av forsyningsstrukturen i Forsvaret anbefaler regjeringen å legge ned anlegget.
Nærøysund: På grunn av avviklingen av Sjøheimevernet anbefales det å legge ned fasilitetene.
Trondenes: Regjeringen vil legge ned leiren på grunn av nedleggelsen av Kystjegerkommandoen og Taktisk bådskvadron.
Åsegården: Regjeringen vil som en følge av avviklingen av Kystjegerkommandoen og Taktisk båtskvadron avvikle Åsegården innen utgangen av 2019.
Store utfordringer
Forsvarsminister Eriksen Søreide var klar på at det har vært mange tøffe og vanskelige valg når man har lagt den langsiktige planen for det norske forsvaret.
– Vi ser at Forsvaret har tre store utfordringer. Reaksjonstiden, utholdenheten, og et stort etterslep på drift og vedlikehold, sa forsvarsministeren.
– De tiltakene regjeringen nå vil gjennomføre vil sette Forsvaret i bedre stand til å utføre jobben sin, sa ministeren på pressekonferansen.
– Nærmer oss Natos mål
Statsminister Erna Solberg var stolt over regjeringens langsiktige plan for forsvaret, som hun kalte den største satsingen på Forsvaret siden slutten av den kalde krigen. – Vi staker ut en ny kurs i dag. Forsvaret er i dag ikke tilpasset utfordringene vi står ovenfor, sa statsminister Solberg.
Arbeidet skal begynne i løpet av året. Slik at man kan bygge opp igjen fundamentet, slik at det kan satses sterkere på forsvaret, sa Solberg.
Vi tar et stort skritt mot Natos mål om at forsvarsbudsjettene skal være i nærheten av to prosent av brutto nasjonalprodukt, fortalte statsministeren.
– Fulgte rådene mine
Det fagmilitære rådets anbefaling har vært svært krevende for regjering å håndtere, har forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen skrevet i en pressemelding.
– Jeg opplever at langtidsplanen i stor grad har fulgt rådene mine om å styrke Forsvaret økonomisk og legger til rette for en økonomisk bærekraftig utvikling, sier forsvarssjefen.
Han mener langtidsplanen til regjeringen samsvarer anbefalingene til det fagmilitære rådet.
– Svart dag for Troms
– Dette er en svart dag for forsvarsfylket Troms, sier fylkesrådslederen i Troms Cecilie Myrseth (Ap) til NTB.
Flere forsvarsstrukturer i Troms fylke legges enten ned eller flyttes sørover. Nå frykter hun retningen i langtidsplanen og mener regjeringen har sviktet løftene om at nordområdene skal være det viktigste strategiske satsingsområdet.
– Nordområdene er svekket når det gjelder å takle en stridssituasjon. Å flytte forsvarsgrensen sørover kan bli en dristig strategi, sier Myrseth.
Befalsorganisasjonen Norges Offisersforbund mener forslaget til langtidsplan for Forsvaret innebærer at forsvarsevnen vil bli svekket.
– Forsvarsevnen vil bli redusert med regjeringens forslag. Ambisjonene reduseres også økonomisk fordi man ikke oppfyller Nato-målsettingen om å bruke to prosent av BNP på Forsvaret, sier leder i Norges Offisersforbund Egil Andre Aas til NTB.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.