søndag 13. november 2016

Andøya - LO jobber for å beholde flystasjonen - Klassekampen


   
GAME OVER: LO-leder Gerd Kristiansen frykter at hele samfunnet i Andøy vil forvitre som følge av nedleggelsen av flystasjonen.
Ap går inn for å legge ned Andøya flystasjon, men møter hard motstand i egne rekker:
Nekter å gi opp Andøya

 

Fakta
Andøya flystasjon:
• I dag er Andøya flystasjon i Nordland base for den norske flåte med P-3 Orion over­våkingsfly.
• Flyene har blant annet som oppgave å overvåke norske havområder, lete etter fremmede ubåter, samt bistå til søk- og redningsoperasjoner.
• I den nye langtidsplanen for Forsvaret, som regjeringen og Ap nå har blitt enige om, er basen for overvåkingsflyene foreslått flyttet til Evenes.
KAMP: LO-leder Gerd Kristiansen varsler at en samlet fagbevegelse vil kjempe videre for å bevare Andøya flystasjon.
Andøya flystasjon henger i en tynn tråd etter at Ap og regjeringspartiene denne uka ble enige om en ny langtidsplan for Forsvaret. I planen er basen for maritime overvåkingsfly planlagt flyttet til Evenes, og for det lille Andøy-samfunnet med snaut 5000 innbyggere kan flyttingen bli en katastrofe.
300 arbeidsplasser er knyttet direkte til flyplassen, og kommunen frykter selv at et sted mellom 700 og 800 arbeidsplasser kan forsvinne som et resultat av nedleggelsen. Det er en utvikling LO-leder Gerd Kristiansen frykter:
– Det er ikke småtteri det er snakk om her. Dette er en sak som rammer et helt lokalsamfunn. Om vi ikke kommer med kraftige mottiltak, vil hele samfunnet forvitre, sier Kristiansen.

Intern kamp i Ap
Klassekampen har tidligere omtalt hvordan Ap lenge kjempet for å bevare militær aktivitet på Andøya, men at partiet snudde i sluttspurten i stortingsforhandlingene etter å ha mottatt gradert informasjon fra regjeringspartiene.
Gerd Kristiansen sitter selv i Aps sentralstyre og sier saken har vært et tema der.
– Hva som skjer i sentralstyret, har jeg lite lyst å gå ut med, men at det har vært en internt dragkamp, er det ingen tvil om. Det sitter folk fra Nordland Ap i sentralstyret som virkelig har gjort en god jobb i denne saken, sier hun.
– Er kampen for å bevare Andøya flystasjon tapt nå?
– Det er den på ingen måte. Det ligger merknader i avtalen om Andøya som pålegger regjeringen å komme tilbake med et kvalitetssikret grunnlag for nedleggelsen. Samtidig må vi også tenke på hva som skal til for å opprettholde et samfunn på Andøya – uten at den militære delen av flystasjonen består.

Varsler vedtak
Nå varsler LO-lederen at Andøya vil bli et sentralt tema på vårens kongress.
– Hva skal til for å snu vedtaket om nedleggelse?
– Vi skal ha en kongress til våren. Dette er en sak som har opptatt hele fagbevegelsen, og alle har stått bak at Andøya-samfunnet må opprettholdes. Jeg vil tro at vi kommer til å få noen kraftfulle vedtak om Andøya på den kongressen, sier Kristiansen.
– Ap-ledelsen skal ha mottatt gradert informasjon om valget av flybase i forhandlingene. Har LO blitt gjort kjent med hva dette hemmelige argumentet er?
– Nei, overhodet ikke.
– Men åpner du for at det kan finnes graderte militære argumenter som tilsier at Andøya bør legges ned?
– I så tilfelle er det ikke første gangen forsvarsledelsen i landet vårt tar feil, uansett hva de legger til grunn.
– Hva mener du med det?
– Det finnes nok av eksempler på disponeringer i forsvaret opp igjennom tida som ikke har vært kloke beslutninger, sier LO-lederen.

Vil kjempe videre
Også i Fellesforbundet, som organiserer mange av de sivilt ansatte på Andøya, lover man å fortsette kampen mot regjeringen og Aps vedtak.
– Vi sendte umiddelbart en representant opp til Andøya da denne avgjørelsen ble klar. Vi oppfatter ikke at saken er avgjort, og vi vil stå på videre, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum.
Han viser til at det har vært stor uro om tallgrunnlaget og beregningene regjeringen har lagt til grunn for avgjørelsen og viser til at disse nå skal kvalitetssikres på nytt. Fellesforbundet mener også at det finnes gode militære og økonomiske argumenter for å bevare Andøya.
– Er det ikke et halmstrå å håpe på at regjeringen plutselig vil kaste helt om på sine egne utregninger og sitt eget beslutningsgrunnlag?
– Vi mener dette er en forhastet løsning som på mange måter legger et helt lokalsamfunn dødt. Nå må vi sørge for at det er liv laga for et samfunn der oppe, og om det likevel blir nedleggelse, så må vi presse på for å få kraftige omstillingspakker for de ansatte som mister jobbene sine.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.