torsdag 3. november 2016

Sola Flyplass 80 år i 2017 - Markeres med flystevne


2007 - Foto: Per Gram
 
Stort flystevne skal markere Sola-jubileum 

Stavanger lufthavn, Sola, som er Norges eldste ordentlige flyplass med faste rullebaner, blir 80 år i 2017.

Av Jan-Petter Helgesen

SOLA

Begivenheten skal markeres med et stort flystevne over to dager kalt Sola Airshow 2017. Stevnet arrangeres lørdag 10. og søndag 11. juni, opplyser Håvard Vetrhus som er leder for arrangementkomiteen for Sola Airshow 2017.

Flyplassen ble opprinnelig åpnet 29. mai 1937 av daværende Kong Haakon 7. 80-års-markeringen blir imidlertid flyttet to uker ut i tid for ikke å kollidere med de mange løpende fridagene i mai.

Dessuten viser værstatistikk at de aktuelle stevnedagene har utsikter til best og finest vær året sett under ett for flyarrangement på Sola.  Blir været bra stevnedagene håper arrangementledelsen på mellom 30.000 og 50.000 besøkende.

Håvard Vetrhus sier at stevnekomiteen har ambisjoner om å lage et stevne utenom det vanlige. Dette sier han selv om de fleste inviterte flygjester ikke har bekreftet ankomst til arrangementet per i dag.

Avinor blir vertskap og ansvarlig for arrangementet. I tillegg er Luftforsvaret medarrangør.

I forbindelse med Luftforsvaret deltakelse i arrangementet, blir samtlige flytyper som flyr i det  norske forsvaret på det aktuelle tidspunktet å se på stevnet. Unntaket er det nye kampflyet, Lockheed Martin F-35A, som neste vår fortsatt utfører testprogram så langt borte som i Arizona i USA.

Ellers blir de nye redningshelikoptrene av typen AW-101 for første gang å se offentlig i Norge. De to første helikoptrene av en norsk ordre på 16 maskiner, skal etter planen komme til Sola ved påsketider neste år.

Til stede blir også de nye NH-90-helikoptrene til Sjøforsvaret og Kystvakten. Leveransene av NH-90 er opptil 12 år forsinket, men de seks første maskinene til Kystvakten er nå kommet godt i gang med treningsprogrammet i Nord-Norge.

Lederen for flyshowet håper ellers om at den tidligere supersoniske jageren Canadair CF-104F Starfighter fra den kalde krigens dager, blir å se på Sola. Flyet ble trukket ut av norsk tjeneste da F-16 ble operativ i 1982.

Et fly fra den gang ble nylig sendt på vingene for første gang på 34 år. Det tidligere jagerflyet er restaurert gjennom mange år av en gjeng flyentusiaster i Bodø.

Styrelederen opplyser videre at arrangementskomiteen regner med å få  besøk av minst et internasjonalt oppvisningsteam. Invitasjoner er sendt til  flere land , men svar er foreløpig ikke kommet til solakomiteen..

Det samme gjelder besøkslisten av sjeldne fly. Endelig bekreftelse venter Vetrhus å motta i løpet av vinteren.

Utenom hovedkomiteen opplyser styrelederen at fire underkomiteer arbeider med å sikre deltakelse fra forskjellige grupper innen flyging. Disse er militærflyging, historiske fly, nye og gamle passasjerfly samt private fly.

Håvard Vetrhus fra Sandnes har lang erfaring som leder av arrangementskomiteen ved flyshow på Sola. Han har bakgrunn som styreleder av Solas Militære Flyklubb.

I år 2000 ble han første gang spurt om å ta ansvaret for å planlegge og gjennomføre et flystevne på Sola. Han leder også arrangementene ved flyplassens 70 år markeringen i 2007 og 75-års festen i 2012  foruten flere mindre oppvisningsstevner i årene mellom de store begivenhetene. 

 

Foto: Jan-Petter Helgesen
Håvard Vetrhus planlegger en stor og severdig 80-års markering av Sola flyplass til sommeren neste år.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.