lørdag 4. februar 2017

Ubåtene - Gjenkjøp for store beløp - DN video


Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide kunngjør at Norge kjøper fire nye ubåter fra tyske Thyssen Krupp. Foto: Fredrik Bjerknes
Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide kunngjør at Norge kjøper fire nye ubåter fra tyske Thyssen Krupp. Foto: Fredrik Bjerknes

Tyske ubåter skal gi milliardomsetning i Kongsberg

– Dette er beslutninger som har konsekvenser over flere tiår, sier kommunikasjonsdirektør Ronny Lie i Kongsberggruppen. 
På Kongsberggruppens kundeliste står land som Tyskland, Italia, Nederland, Polen og Indonesia.


Fredag kunngjorde forsvarsminister Ine Eriksen Søreide at tyske ThyssenKrupp skal levere fire nye ubåter til Norge mot store gjenkjøp her i landet. Franske DCNS tapte.
– Tyskerne var bedre på industrisamarbeid, sier statsråden.
Hennes – og Kongsberggruppens – håp er at ubåtkjøp for titalls milliarder skal så godt som gå i balanse med tyske kjøp her i landet.
Saken fortsetter under videoen:




Mute
Current Time 0:00
/
Duration Time 6:14

Forventer milliarder

 Det er «kampledelse» som ifølge statsråden er spesialiteten Norge skal profittere på. Det dreier seg om samling og koordinering av informasjon fra radar, sonar, navigasjons-, kommado og kontrollsystemer. Bedriftene i Kongsberggruppen er enerådende i Norge og en betydelig aktør på verdensbasis på dette området.
– Vi regner med milliardkontrakter, sier Lie i Kongsberggruppen, som kan få gleden av å levere produkter i retur til Tyskland.
Det var i 2007 Forsvaret startet vurdering av om stor en oppgradering eller nykjøp var best når dagens norske ubåter nærmer seg slutten av levetiden. I 2014 valgte regjeringen nyanskaffelse. I fjor vår ble seks potensielle ubåtleverandører snevret inn til to. Nå skal Stortinget godta avgjørelsen og kostnadsrammen i løpet av våren.
– Endelig kontrakt ventes signert i 2019. Ubåtene skal komme i tjeneste i årene 2026–2030, sier forsvarsministeren.
Totalkostnaden vil hun ikke ut med, Stortinget skal få beskjed først.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.