torsdag 15. november 2018

USS Iwo Jima i Oslo - Fotos: Tom N. Gram - Tekst: Teknisk Ukeblad


USS Iwo Jima

Det amerikanske krigsskipet USS Iwo Jima har et mannskap på 1700

Nå ligger det i Oslo.

Det 257 meter lange amerikanske krigsskipet USS Iwo Jima ankom tirsdag ettermiddag indre Oslofjord, hvor det skal tilbringe de neste tre dagene.
Skipet har vært i Norge i forbindelse med NATO-øvelsen Trident Juncture, og har blant annet vært i Trondheim. Nå skal det ligge til kai utenfor Akershus festning til fredag 16. november, skriver Aftenposten.
– Skipet skal gjennomføre et havnebesøk i Oslo. Lokalbefolkningen i Trondheim har kunnet se skipet flere ganger den siste tiden, sier oberstløytnant og talsmann Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkontor.

12 militære luftfartøy

Hangarskipet, som har et mannskap på nesten 1700, har en toppfart på 22 knop.
USS Iwo Jima har også kapasitet til å ha 12 militære luftfartøy av typen Bell-Boeing V-22 Osprey om bord. Luftfartøyet har en 12-meter tiltrotor på hver vinge. Det kan ta av og lande vertikalt eller på en kort rullebane som et helikopter, og fly som et vanlig propellfly når det er kommet i luften. 

Katastrofehjelp

USS Iwo Jima har vært i tjeneste i det amerikanske sjøforsvaret siden 2001. Hangarskipet er kalt opp etter slaget på Iwo Jima i Japan under andre verdenskrig, der amerikanerne etter hvert fikk kontroll over øya og tilhørende flyplasser.
Krigsskipet har opp gjennom årene kommet til nytte på flere måter: I 2005 seilte det opp Mississippi og ga katastrofehjelp etter orkanen Katrina i og rundt New Orleans. Skipet fungerte da som en base som blant annet sikret medisinske tjenester, rent drikkevann og varme måltider til tusenvis av hjelpearbeidere og orkanofre.
I november 2010 ble Iwo Jima sendt til Haiti for å bistå i forbindelse med den tropiske stormen Tomas.


---ooo000O000ooo---

 Tom N. Gram ved USS Iwo Jima





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.