fredag 9. april 2021

Carl Bildt håner Norge - Glemmer at de gikk tyskernes ærend under krigen - Nettavisen

 

Tidligere svensk statsminister håner Norge på invasjonsdagen: – I Sverige hadde Hitler fått motstand 

Espen Teigen 

for 3 timer siden

– Det er ekstremt provoserende og historieløst å godte seg over Sveriges store forsvarsevne i 1940, sier Rødt-politiker Mimir Kristjansson.

På samme dag som Norge markerer 9. april - dagen da tyskerne invaderte og okkuperte Norge i 1940 - kommer den tidligere svenske toppolitikeren med et hånlig angrep på Norge.

Med et bilde av det som er antatt å være svenske forsvarsstyrker som bemanner et antiluftvern skriver Carl Bildt følgende tekst:

– Forsvaret til Sverige i 1940 var ikke fantastisk, men fortsatt sterkere enn Norge, og spesielt Danmark. Hadde Hitler bestemt seg for å invadere Sverige, hadde han fått motstand.

Svenskene var som kjent nøytrale under krigen, og lot tyske soldater marsjere gjennom landet på vei til Norge. Det er godt dokumentert hvordan deler av den svenske kongefamilien og den øvrige eliten i Sverige hadde tette bånd til Nazi-Tyskland.

Nå reagerer politikere fra blant annet Rødt, Venstre og Frp på uttalelsen.

Raja: – Lei meg

Venstre-nestleder Abid Raja sier til Nettavisen at han ble både forbauset og skuffet over tweeten.

– 9. april er en av de aller mest triste dagene i norsk historie. Jeg ble både forbauset og skuffet, og faktisk også ganske lei meg, da jeg så denne tweeten. Man hadde håpet å unngå den slags fra sin nærmeste nabo.

Raja, som også er kulturminister, presiserer at han i denne saken uttaler seg som Venstres nestleder.

– Dette kommer dårlig overens med det jeg er vokst opp med i Norge. Nemlig at godt nabo- og medborgerskap er en viktig verdi.

– Vi vet hva invasjonen førte med seg: Nordmenn mista livet og jøder ble deportert. I Norge gjorde vi det vi kunne for å vise vår sterkeste motstand - både motstandsbevegelsen og vanlige folk. Vi stod opp mot tyskerne på den måten vi kunne.

– Vi hadde håpet at vår nærmeste nabo var mer sympatisk mot hvordan denne dagen sees tilbake på av nordmenn og jøder i Norge.

– De satt musestille

En av dem som tok et alvorlig oppgjør med svenskenes rolle under krigen var statsminister Margaret Thatcher. I et intervju med svensk TV forklarte hun den svenske journalisten at dersom alle land hadde gjort som Sverige, ville Hitler ha vunnet.

En av dem som har reagert er Rødt-politiker Mimir Kristjansson. Han skriver på Twitter:

– Sjarmerende melding fra nasjonen som slapp hundretusenvis av tyske soldater gjennom landet sitt for å hjelpe Hitler med å beholde Norge under jernstøvelen.

Rødt-politikeren fra Stavanger utdyper det han mener overfor Nettavisen:

– Det er ekstremt provoserende og historieløst å godte seg over Sveriges store forsvarsevne i 1940. Det er usmakelig og han bør be om unnskyldning, sier han og legger til:

– Det er sikkert sant at Sverige hadde et sterkere forsvar enn Norge. Det har de alltid hatt. Problemet var at de hadde ikke ett gram med vilje til å kjempe mot Hitler.

Også Sylvi Listhaug i Frp hamrer løs på Bildt:

– Det er ganske freidig av en tidligere svensk utenriksminister å komme med denne type uttalelser når vi vet hvilken rolle Sverige hadde under krigen, mens både Danmark og Norge ble invadert av tyskerne. Mens vi var okkupert, lot Sverige tyskerne frakte både våpen og soldater gjennom landet som ble brukt mot vår befolkning under krigen. Hadde alle gjort som Sverige hadde Hitler vunnet.

Kristjansson fyrer løs på svenskenes manglende forsvarsvilje under krigen.

– Deres modige karakter bestod av å sitte musestille i båten for å ikke fornærme tyskerne. De slapp tyske tropper urørt gjennom sitt eget land mens de nærmest praktiserte sensur mot antinazistiske meninger. Svenske myndigheter forfulgte avisredaktører og nordmenn som skrev kritisk om nazistene.

 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.