mandag 7. februar 2022

Sivilt vedlikehold av P-8A? - ABC Nyheter


Dette er ikke noe nytt. Og det er ikke snakk om at sivile skal bli med på noen som helst oppdrag. Sivilister har jobbet på flyene i USA i "alle" år på eksempelvis NAS Alameda i Oakland. Dette var inne på basen. I  Norge ble slikt utført i en periode på 90-tallet hos Braathens` flyverksted på Sola. Jobben, såkalt 4. linjes vedlikehold, het PAR, Periodic Airframe Rework. Av noen kalt Paint And Return...... Alt personell involvert i slikt arbeide må naturligvis være sikkerhetsklarert. (Red.)

Forsvaret vurderer privat vedlikehold av overvåkingsfly 

Norsk P-8A Vingtor, på Boeing Field ved Seattle - Foto: Forsvaret

NTB

for 6 timer siden

© Leveres av ABC Nyheter Odd Roger Enoksens (Sp) departement vurderer å bruke private aktører til det daglige ved vedlikeholdet av Norges nye overvåkingsfly.

Det er i arbeidet med «den langsiktige planen for organiseringen av militært flyvedlikehold» at dette vurderes, opplyser Forsvarsdepartementet til Klassekampen.

Forsvaret har i flere tiår brukt sivile til deler av vedlikeholdsarbeidet, understreker departementet.

Statssekretæren Bent-Joacim Bentzen (Sp) sier «mest mulig beredskap» er avgjørende i vurderingen av om private aktører skal brukes til det operative vedlikeholdet.

– Vår forventning er at Forsvaret støttet av Forsvarsmateriell kommer med et forslag til hvordan dette kan løses og hvor og hvordan sivil kompetanse best kan benyttes, både for P-8 og andre typer luftfartøy, skriver han til avisen.

SV mener det reiser en del prinsipielle spørsmål om krigens folkerett dersom private selskaper blir valgt.

– Hvis flyene skal sendes ut på oppdrag i konfliktsituasjoner, vil de trenge å ha med seg flyteknikere på lengre oppdrag. De er sivile, men kan bli regnet som militært personell ifølge internasjonal folkerett, sier forsvarspolitisk talsperson Ingrid Fiskaa i SV.

Leder i Norsk Offisersforbund (NOF) Torbjørn Bongo er ikke motstander av å bruke private aktører til deler av vedlikeholdsarbeidet, men han er skeptisk til å overlate den operative driften til sivile.

Han mener kriteriet er at det må være billigere, ivareta beredskapen, ikke gå på bekostning av intern kompetanse og ivareta folkeretten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.