tirsdag 18. oktober 2022

Luftforsvar - Av Jan-Petter Helgesen, journalist og forfatter

 

Sverige valgte Patriot

 

Forsvaret i Sverige er i ferd med å innføre det langtrekkende, amerikanske luftforsvarssystemet Air Defence System 103 som er bedre kjent som Patriot.

HALMSTAD

Jan-Petter Helgesen

-         Fire batterier ble bestilt i 2018. Allerede 21. november i fjor ble det første batteriet levert på tid og tatt i bruk ved Luftvernregimentet i Halmstad i Halland i sørvest-Sverige, opplyser oberstløytnant Thomas Wessman som er nestkommanderende ved Luftvernregimentet i Halmstad, til Norges Forsvar.

Samtlige fire batterier skal være overtatt av svenskene i løpet av 2023. Sammen med et batteri av det tysk-produserte kort- og mellomdistanse missilet Iris T skal Sverige i 2025 være godt dekket for å bekjempe angrep fra fly, kryssermissiler og ballistiske raketter.

Oberstløytnant Wessman opplyser videre at det på øya Gotland i Østersjøen også er plassert en utvidet tropp med kostholdmissilet Robot 23. Dessuten er Hærens brigader oppsatt med missil-systemene Robot 70 eller 90.

Luftvernregimentet i Halmstad er den svenske forsvarsmaktens trening- og utdanningssenter for luftvern. De nye Patriot-batteriene som i Sverige betegnes Luftvernsystem 103, er mobile og kan flyttes.

-         Dette betyr at de ikke vil være fast stasjonert i Halmstad. Batteriene vil bli flyttet dit vi vurderer trusselbildet som størst, enten dette er Stockholm eller et annet sted i landet, sier Thomas Wessman.

Sendt til USA

Patriot-systemet består av tre utskytingsplattformer. Disse kan bevæpnes med to ulike typer missiler, Ildledningsplass, radar, reparasjonsenhet samt kjøretøy for transport av luftvernet.

Da myndighetene i Stockholm bestemte seg for å anskaffe Patriot ble det kort tid etter sendt soldater og befal til Fort Sill i Oklahoma i USA for opplæring på missilsystemet. Basen er amerikanernes senter for utdannelse og betjening av Patriot-batteriene.

Her fikk den svenske kontigenten den beste form for læring og trening på missilsystemet som er mulig å få. Dermed var disse godt kjent med våpenet da den første leveransen ble mottatt i Halmstad-leiren i november 2021.

Bare faste mannskaper og befal med bakgrunn fra luftvernet deltok i opplæringen i Oklahoma. Det er utelukket å bruke vernepliktige ved Patriot-batteriene, påpeker oberstløytnant Wessman.

Vurderte nedlegging

Han minner om at også Sverige i 2008 vurderte å legge ned luftvernet. Mange trodde i disse årene på evig fred i Europa. De militære skulle brukes til internasjonale oppdrag.

-         Heldigvis ble ikke nedbyggingen gjennomført. Nå er den internasjonale situasjonen fullstendig endret, påpeker, oberstløytnanten.

Patriot-systemet ble bestilt på grunn av de truende sikkerhetspolitiske forholdene som er oppstått i østersjøområdet. Missilbatteriene er med på å heve Sveriges militære kapasitet.

Landet har søkt om medlemskap i Nato etter å ha arbeidet tett med forsvarsalliansen de siste årene. Oppbyggingen av et effektivt og moderne missilforsvar styrker ikke bare det svenske forsvaret. Det er også med på å gi Nato-partneren Norge god ryggdekning mot angrep fra øst. understreker Wessman.

Han viser til at luftvernet i Sverige har et tett og nært forhold til sine kolleger i Norge. Norske offiserer har flere ganger hatt opphold i det svenske luftvernsenteret i Halmstad. Også dansker har besøkt senteret.

Stadig forbedret

Patriot er egentlig er gammelt system. Det ble konstruert på slutten av 1970-årene.

Hovedsakelig skulle det brukes mot fly. Systemet ble videreutviklet i 1980-årene for forsvar også mot kortdistanse, taktiske missiler og kryssermissiler.

- Senere er det videreutviklet til å skyte mot og bli et effektivt forsvar mot langtrekkende, ballistiske raketter. Systemet har vist sin effektivitet mot fiendtlige fly og missiler ii flere kriger og internasjonale konflikter.

-  Patriot-systemet som Sverige har kjøpt er den nyeste versjonen av våpenet med 70 kilometers rekkevidde. Vi kan trygt si at det svenske systemet er det mest avanserte og effektive Patriot- luftvernet i verden i dag. Det er mer moderne enn det amerikanerne selv bruker, sier den nestkommanderende i luftvernet i Halmstad.

Kjøpet av luftvernsystemet er også blant de tyngste investeringer hæren i vårt naboland hittil har foretatt. Ifølge luftforsvarssjef Carl-Johan Edstrøm er prislappen på kjøpet på mer enn ti milliarder svenske kroner.

Innen 2025 skal det nye rakettskjoldet som Sverige bygger være fullt operativt. Om lag 900 personer vil da være engasjert i å betjene Patriot, inkludert transport, kommando- og kontrollsentraler, kraftverk, reservedelcontainere, ammunisjon og personell til forsvar mot angrep på bakken.

Thomas Wessman legger ikke skjul på at han er svært godt fornøyd med anskaffelsen. Erfaringen fra krigen i Ukraina viser nødvendigheten av å ha et moderne og effektivt luftvernsystem.

Samarbeid i Nato

Etter at den svenske regjeringen har søkt om medlemskap i Nato har han tro på et nærmere samarbeid med de kommende   allianselandene. Ikke minst vil dette gjelde de nordiske landene.

Den nestkommanderende i Luftvernregimentet ser det også som en fordel at utviklingskostnadene innen missilforsvaret kan deles på flere land. Så mange som 17 nasjoner har hittil skaffet seg Patriot til sitt luftforsvar.

Allerede i 1987 kjøpte Nederland sine første Patriot-batterier.  I juli i år besluttet landet å bestille ytterligere 96 Patriot-missiler til omkring 13 milliarder kroner til sitt forsvar.

Det kan i denne sammenheng nevnes at den svenske Riksdagen høsten 2020 vedtok å øke forsvarsbudsjettet til 89 milliarder kroner i 2025. Dette er en økning på 29 milliarder kroner på fem år.

Veksten er den største på flere tiår. Til sammenligning er det norske forsvarsbudsjettet på 68,9 milliarder kroner for 2022 med et tillegg på tre milliarder kroner i revidert statsbudsjett.


Oberstløytnant Thomas Wessman er nestkommanderende ved luftvernregimentet i Halmstad. Foto; Jan-Petter Helgesen


Sverige har bestilt til sammen fire batterier av det langtrekkende missilsystemet Patriot fra USA. Foto: Luftwaffe

FAKTA

Luftvernsystem 103 Patriot

Bestilt: 17 land

Rekkevidde: 70 kilometer

Operativ: 2025 i Sverige

Mot målet: Ledes av radar på bakken

Missiler: To typer – En mot mål på lang avstand og en mot ballistiske raketter.

Kostnad: Omkring 10 milliarder svenske kroner

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.