torsdag 4. mai 2023

Flyhistorisk Museum på Sola vil få et viktig tilbygg - Jan-Petter Helgesen


Kald krig-bygg i Sola sjø

 

Det første spadestikk til nybygget til Flyhistorisk museum, Sola, ble foretatt av ordfører Tom Henning Slethei (Frp) i Sola sjø i dag torsdag 4.mai.

SOLA SJØ

Jan-Petter Helgesen


 Her tar Sola-ordfører Tom Henning Slethei det første spadestikk med gravemaskin på nybygget som Flyhistorisk museum, Sola, skal reise i Sola sjø. Foto: Egil Endresen

Spadestikket utførte ordføreren riktignok med en gravemaskin fra entreprenøren T. Stangeland maskin. Slethei var ubeskjeden nok til å ta både to og tre grafs før han ga seg.

Ordføreren ønsket prosjektet velkommen. Han sa at museet er av stor betydning for Sola kommune.

Nybygget blir 1000 kvadratmeter stort. Det skal gi plass til museets samling av jetfly som har fløyet i Luftforsvaret etter siste krig. Flyene omfatter alle typer i tidsperioden fra de første Vampire til nyere F-5.

 Det eneste fly som savnes i samlingen er kampflyet F-16 som i fjor ble trukket ut av norsk tjeneste, men her håper museets folk at forhandlinger skal bidra med at også denne maskinen skal finne sin plass i Sola sjø.

Nybygget skal i det vesentlige bygges med den kalde krigen som tema. I tillegg skal også et Westland Sea King-redningshelikopter og en AS332L Super Puma fra Helikopter Service få plass i bygget. Bygget vil dessuten romme resepsjon, kafe, toaletter og klasserom til undervisning.

En F-5A fra 718 skvadron vil få plass i den nye delen - Foto: Per Gram

Utvidelsen har en pris på totalt 11,3 millioner kroner. Leder Egil Endresen i Venneforeningen i Flyhistorisk museum takket bidragsyterne som har vært med på å bringe byggeprosjektet i havn økonomisk. Midler er kommet både fra Kulturdepartementet, Rogaland fylkeskommune, Sola kommune, Sparebank 1-stiftelsen, Jærmuseet og Flymuseet selv.

Avdelingsleder Eirik Guransrud ved Jærmuseet har det formelle ansvaret for flymuseet. Han sa seg glad for at utbyggingen endelig er kommet i gang etter tre-fire-års planlegging.

 Forsker Sondre Hvam arbeider med å skrive doktorgrad om flygere i Luftforsvaret. Hans arbeid vil få en sentral plass i kald krig avdelingen i nybygget.

 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.