mandag 13. november 2023

Ukraina - Oryx ser på tapstall - ABC Nyheter

 

Russland har tapt over 500 luftfartøy

Oryx, som nøye overvåker tapene i krigen mellom Ukraina og Russland, hevder de russiske tapene av krigsmateriell er kommet opp i svimlende antall.

Oryx’ oppdaterte tapstall 10. november, viser at Russland har mistet 539 luftfartøy siden krigen startet. 369 av disse skal være ødelagt, 36 kraftig skadet og 134 er overtatt av Ukraina.

ABC Nyheter har fått oberstløytnant Geir Hågen Karlsen ved Forsvarets Høgskole og førsteamanuensis Lars Peder Haga ved Luftskolen til å se på tapstallene.

Se video: Russisk skip på Krim-halvøya ødelagt

– Dette som er verst for russerne

Slik sikrer Oryx tapstallene

Oryx dokumenterer ødelagt krigsmateriell ved hjelp av bilder, videoer og geodata.

De har strenge kriterier til dokumentasjon, og presiserer at deres lister kun inkluderer tap av militært utstyr som kan dokumenteres med bilder og video.

De reelle tallene for ødelagt militært utstyr er derfor trolig betydelig høyere enn det Oryx meddeler.

Karlsens umiddelbare tanker er at det største problemet for Russland er mengden luftfartøy de har tapt. Likevel poengterer han at det selvsagt svir for Russland å miste nyere modeller som de taktiske jagerbomberne Su-34 og 35.

Han merker seg også at Russland har tapt tre større bombefly og over 50 KA-52 angrepshelikoptre.

– Det er nok dette som er verst for russerne, sier Karlsen til ABC Nyheter.

Men han er også tydelig på én ting. Dette er en storkrig.

– En storkrig og en utmattelseskrig som står litt stille. Da er det mange som mister livet og mye utstyr som blir ødelagt.

Les også:Ekspert om Ukraina-krigen: – Mitt inntrykk er at situasjonen er fastlåst


Disse er Russland sårbare for å miste

– Det er tilsynelatende høye tall, sier førsteamanuensis Lars Peder Haga ved Luftskolen til ABC Nyheter om de russiske tapstallene.

Førsteamanuensis Lars Peder Haga ved Luftskolen mener fly som ikke er i produksjon lenger, og som det egentlig ikke produseres arvtagere for, er de Russland er mest sårbare for å miste.

Han understreker at det er verdt å legge merke til at over halvparten av de ødelagte fartøyene, og nesten alle de erobrede, er ubemannede luftfartøy som til en viss grad må regnes som «forbruksvare», og som russerne sikkert tar høyere risiko med enn de gjør med bemannede fly og helikoptre.

Etter å ha sett på listen over hvilke fartøy Russland har mistet, forteller Haga at det trolig svir ganske mye for Russland å miste nye kampfly som Su-34 Fullback, Su-30SM Flanker-H og Su-35S Flanker-E som russerne har markedsført som nærmest usårlige.

Likevel er han tydelig på at Russland enn så lenge greier å erstatte dem i stor grad, så det er ikke en reell svekkelse enda.

– Fly som ikke er i produksjon lenger, og som det egentlig ikke produseres arvtagere for, som de strategiske bombeflyene Tu-95MS Bear Hotel og Tu-22M3 Backfire er de mer sårbare for å miste, men her er ikke tapstallene så store.

59 av «verdens beste» angrepshelikoptre i vasken

I tillegg til de «usårlige» kampflyene, skal Russland ha mistet 59 KA-52 Alligator angrepshelikoptre. Et helikopter som tidligere har blitt omtalt som et av de mest innflytelsesrike russiske våpensystemene i Zaporizjzja-regionen. Russland har også uttalt at angrepshelikopteret er overlegent vestlige helikoptre, og har gått så langt som å kalle det verdens beste, ifølge Kyiv Post.

Tapet av disse helikoptrene svir nok litt ekstra, ifølge Haga.

– Det er også en veldig stor andel av de tilgjengelige helikoptrene. Russland skal ha hatt omtrent 140 Ka-52 ved starten av fullskalainvasjonen av Ukraina i 2022. I løpet av 2022 og 2023 hevder de å ha fått levert mer enn 30 av den oppgraderte Ka-52M-varianten, men det er altså ikke nok til å erstatte tapene, sier han.

Les også:Ukraina skal bruke halve 2024-budsjettet på forsvaret

Ukraina taper dessverre

I motsetning til Russland, som ifølge Oryx har mistet 539 luftfartøy, skal Ukraina ha mistet 325 luftfartøy.

Til tross for at det er Ukraina som har mistet færrest fly, poengterer Haga at tallene er nødt til å sees i lys av utgangspunktet til partene.

– Russland startet krigen med kanskje 7-800 kampfly tilgjengelig totalt, mens Ukraina hadde noe over 100. Russland har altså mistet noe rundt ti prosent av kampflyflåten de startet med, mens Ukraina har mistet to tredjedeler. Så relativt sett taper dessverre Ukraina denne krigen, og det er en viktig grunn til at det er nødvendig å omstille det ukrainske luftforsvaret til vestlige kampfly så snart som mulig, sier Haga.

Les også:Putin besøkte hovedkvarteret for Ukraina-krigføringen

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.