mandag 5. februar 2024

Vi når ikke 2% målet sier Gahr Støre - Nettavisen

 

UNIVERSITETET I OSLO (Nettavisen): Under Nato-toppmøtet i Wales i 2014 vedtok forsvarsalliansen en målsetting om at alle medlemsland skal bruke minst to prosent av bruttonasjonalprodukt på forsvar innen 2024.

Da statsbudsjettet for 2024 ble lagt fram i fjor, var forsvarsbudsjettet på 90,8 milliarder kroner, omtrent 1,8 prosent av BNP. Det er en økning på 40 prosent siden 2021, ifølge NTB.

Statsminister Jonas Gahr Støre måtte svare for Norges manglende evne til å oppfylle toprosentmålet under «Leangkollen sikkerhetskonferanse», som arrangeres av Den norske Atlanterhavskomité i Oslo.

– Jeg stille samme spørsmål som i fjor, hvorfor må vi vente til 2026 før Norge oppfyller toprosentmålet, spurte generalsekretær for Den norske Atlanterhavskomité, Kate Hansen Bundt.

– Same procedure as every year, kontret Støre, med henvisning til «Grevinnen og Hovmesteren».

– Jeg har sagt at vi vil oppfylle toprosentmålet i 2026, muligens tidligere. Det kommer an på hvordan økonomien utvikler seg. Vi har økt forsvarsbudsjettet, men har en stor diskusjon rundt hva langtidsplanen for Forsvaret vil bety i årene som kommer, sier Støre.

Han sier det må investeres tungt i forsvaret i årene som kommer, og kaller det et paradigmeskifte i hvordan Norge planlegger for sin egen sikkerhet.

– Vi er blant de som nå i løpet av veldig kort tid vil oppfylle toprosentmålet, sier Støre.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.