fredag 11. januar 2013

SAS er seg selv lik - Fra Expressen

Foto: Olle Sporrong                     
Foto: Olle Sporrong

SAS-chefer får bonus för att stanna i bolaget

Chefer i krisdrabbade SAS får en halv årslön extra för att stanna kvar i bolaget.
Detta samtidigt som många anställda tvingas gå med på sänkta löner - och riskerar uppsägning.
SAS bekräftar för TT att "ett mycket begränsat antal nyckelpersoner" i såväl Norge som Sverige och Danmark har fått särskilda avtal för att stanna kvar i företaget.
Många SAS-anställda har reagerat kraftigt på att chefer i det krisdrabbade flygbolaget fått en halv årslön extra för att stanna kvar i företaget.
– Det har varit starka reaktioner, och saken kommer troligen att explodera i Sverige när den blir känd, säger Stig Lundsbakken, ordförande i Verkstedsklubben på SAS Norge till tidningen VG.
Lundsbakken säger att facket inte kan acceptera att cheferna får en kraftig lönehöjning medan Verkstedklubbens medlemmar riskerar lönesänkningar och uppsägningar.
Det är nyckelpersoner i SAS marktjänst som har fått höjd lön, skriver norska Finansavisen. Bonusarna ska ha betalats ut i december.
Marktjänsten är en av de verksamheter som SAS ska sälja, enligt den sparplan som presenterades i höstas.

Särskilda avtal

SAS bekräftar för TT att "ett mycket begränsat antal nyckelpersoner" i såväl Norge som Sverige och Danmark har fått särskilda avtal för att stanna kvar i företaget.
"Denna begränsade skara medarbetare skulle arbeta intensivt med 4XNG-planen (sparplanen) som bland annat kunde betyda att deras befattningar skulle upphöra", skriver Malin Selander, pressansvarig vid SAS Sverige, i ett mejl till TT.
Enligt henne finns de berörda personerna i hela SAS.
"Vi har på samma sätt, i andra processer relaterade till 4XNG, arbetat med avtal för att säkerställa nyckelkompetenser under en process, till exempel centraliseringen av OCC (Operational Control Center) till Sverige" skriver Selander

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.