Evenes lufthavn
Flertallet på Stortinget har bestemt at Norges nye maritime overvåkingsfly skal operere fra Evenes fra 2025.
Foto: Sigurd Steinum / NRK
En ny rapport viser at kostnadene ved å legge ned Andøya flystasjon og bygge opp på Evenes, kan bli sju milliarder kroner dyrere enn det Stortinget har lagt til grunn. Rapporten er utarbeidet av Samfunnsøkonomisk analyse på oppdrag fra Senterpartiet.

I dag avviste forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) konklusjonen i forsvarsrapporten Senterpartiet har betalt over 200.000 kroner for.
– At de bestiller og betaler for en rapport som et valgkamputspill rett før valget, kan vi ikke legge mye vekt på, sier hun til NRK.

– Forandrer ingenting



Ine Marie Eriksen Søreide
Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide mener rapporten ikke forandrer noe som helst. – At Senterpartiet bestiller og betaler for en rapport som et valgkamputspill rett før valget, kan vi ikke legge mye vekt på, sier hun.
Foto: Øivind Haugen / NRK
Hun har lest rapporten, og mener det ikke er noe som i rapporten som baserer seg på kvalitetssikrede tall eller informasjon fra departementet.
– Hvor de har fått informasjonen fra, vet ikke jeg, men det de gjør, er å bestille og betale for en politisk rapport. Det står selvfølgelig alle fritt til å gjøre, men det forandrer ikke vedtaket et bredt flertall i Stortinget har besluttet, sier forsvarsministeren.

– Ikke rett person som forsvarsminister

Uttalelsene faller ikke i god jord på Andøya, som kjemper en innbitt kamp for å bevare basen. 350 mennesker mister jobben, og opp mot 700 blir berørt når Andøy flystasjon legges ned etter å ha vært Norges og Natos øyne på russernes aktivitet i nord helt siden 1957.
Offisersforbundet er dypt skuffet over det de mener er usaklige argumenter fra forsvarsministeren.
– Etter å ha lest kommentarene har hun overbevist meg at hun ikke er rette person å bekle rollen som forsvarsminister. Det minste hun kunne sagt var at hun ville se nærmere på analysen og vurdere resultatet, sier NOF-leder Stein-Håkon Eilertsen ved Andøy flystasjon.

Ap: – Skal skal lese rapporten



Bakkemannskaper utfører teknisk sjekk på et Orion-fly på Andøya flystasjon
Luftforsvarets seks P-3 Orion overvåkningsfly er i dag stasjonert på Andøya flystasjon.
Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret
Det var Arbeiderpartiet som i fjor sikret flertall for nedleggelse av Andøya flystasjon. Det har ført til at det lokale partilaget har mistet mer enn halvparten av medlemmene, og den tidligere Ap-ordføreren skal for første gang på 30 år ikke stemme Ap.
I dag sier Anniken Huitfeldt (Ap), som leder utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, at hun vil lese rapporten fra Samfunnsøkonomisk analyse.
– Dette er en interessant rapport. Vi skal studere denne rapporten med interesse, det bør også Frp og Høyre gjøre.
Samtidig understreker hun at Arbeiderpartiet står ved forsvarsforliket.
Vi legger merke til at denne rapporten ikke har vurdert de forsvarsfaglige elementene, for eksempel behovet for luftvern.

Krever ny gjennomgang

Samfunnsøkonomisk analyse konkluderer også med at det hvert år vil koste 29 millioner kroner ekstra å velge en delt løsning mellom Andøya og Evenes, mens Forsvaret sin analyse opererer med en ekstraregning på 118 millioner kroner per år.

Forsvarsdepartementet svarer:

Beslutningen om å legge ned Andøya flystasjon var en vanskelig, men nødvendig beslutning i langtidsplanen, og jeg har forståelse for at ikke alle er enige i vedtaket. Regjeringen og Stortinget gikk grundig inn i saken, særlig fordi den har konsekvenser for lokalsamfunnet på Andøya. Et stort flertall på Stortinget står bak vedtaket.

  • Vi er trygge på tallene som lå til grunn for regjeringens anbefaling og Stortingets beslutning. Disse bygger på en rekke innspill fra flere aktører med ulike perspektiver, og har vært gjenstand for grundig, ekstern kvalitetssikring.
  • Det er vanskelig å se at en ekstern aktør, uten tilgang til grunnlagsmaterialet og som har et betalt oppdrag for et politisk parti, har gjort bedre eller mer nøyaktige beregninger. Forsvarsdepartementet har ikke fått spørsmål om å verifisere disse beregningene eller å oppklare avvik de mener å ha funnet.
  • I de siste oppdaterte estimatene fra konsekvensvalgutredningen som pågår er alle de alternative konseptene realiserbare innenfor kostnadsrammen. Det er så langt ingenting i beregningene som er gjort som tyder på noen kostnadssprekk knyttet til Evenes. Senterpartiets utspill skaper ny usikkerhet i Andøysamfunnet, der det er god dialog med kommunen og Andøya Test Center om viktige omstillingstiltak.
  • Utspillet skaper selvsagt også usikkerhet i Ofoten-regionen og deler av Sør-Troms, som nå har begynt å innrette seg på den veksten Evenes-etableringen vil tilføre hele denne regionen.
  • Det er vanskelig å uttale seg om troverdigheten i rapporten som sådan, uten å ha fått tilgang til den og uten nærmere innsikt i hvilke føringer Senterpartiet kan ha gitt i tilknytning til det betalte politiske oppdraget.
Statssekretær Øystein Bø i Forsvarsdepartementet


Det betyr bare en ting, ifølge Senterpartiet.
– Vi mener at hele beslutningen må bli tatt opp på nytt, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.