Omfanget av denne kontrakten gjør Kitron til den største internasjonale leverandøren for Harris Corporation. Dette er en prestasjon for en liten leverandør fra Norge.
– Dette demonstrerer at norsk industri er konkurransedyktig når det gjelder å bli tildelt kontrakter til produksjon av og vedlikehold av F-35. Regjeringen legger stor vekt på opprettholdelsen og videreutviklingen av samarbeidet mellom norsk og amerikansk industri i tilknytning til kampflyanskaffelsen, sier statssekretær Tone Skogen i Forsvarsdepartementet.
Norge er et av de internasjonale partnerlandene som deltar i F-35-programmet. Under produksjonslisensavtalen mellom Kitron og Harris Corporation vil Kitron produsere, teste, vedlikeholde og reparere IBA i F-35.
Norsk forsvarsindustri konkurrerer om industrioppdrag for F-35
Det etablerte industrisamarbeidet skal bidra til å styrke industriens konkurranseevne, øke dens kunnskaps- og teknologibase og skape ringvirkninger til andre sektorer. Målsettingen for samarbeidet er over tid å sikre nasjonal verdiskaping i samme størrelsesorden som flyenes anskaffelseskostnad gjennom levetiden. Dette beløpet utgjør om lag halvparten av kostnadsrammen for hele kampflyanskaffelsen.
Norge deltar som partner i utvikling og videreutvikling av selve flyet, noe som har gitt norsk industri anledning til å konkurrere om tjenester samt deleproduksjon til fly og motor. Så langt i produksjonsfasen har dette gitt kontrakter til en verdi av i overkant av 4,5 mrd. kroner, og det planlegges med leveranser frem til 2034.
I februar kunngjorde amerikanske myndigheter at norsk industri, i likhet med andre europeiske land som blant andre Danmark og Nederland, har passert nåløyet og blitt tildelt det europeiske ansvaret for komponentvedlikehold for flere teknologigrupper til F-35-partnerskapet. Nye tildelinger gir også muligheter innenfor vedlikeholdskontrakter av betydelig verdi også i levetidsfasen som kanskje strekker seg 50 år frem i tid.
I november 2016 ble det klart at det norske selskapet Kitron har inngått en rammeavtale med Northrop Grumman Corporation. Denne avtalen har en potensiell verdi på om lag én milliard kroner.