The opinion of this so-called judge, which essentially takes law-enforcement away from our country, is ridiculous and will be overturned!
Avgjørelsen kommer etter at en dommer i delstaten Washington fredag utstedte en landsomfattende midlertidig forføyning mot innreiseforbudet, som gjelder for borgere fra sju land med overveiende muslimsk befolkning.
Qatar Airways flyr til 15 amerikanske byer, blant dem New York, Atlanta og Chicago. Da innreiseforbudet ble innført, nektet selskapet i tråd med retningslinjer fra amerikanske myndigheter å la personer fra de aktuelle landene komme om bord i sine fly.
SAS vet ikke
SAS vet ikke om personer som omfattes av det amerikanske innreiseforbudet, igjen kan sjekke inn på selskapets flyginger til USA.Det opplyser informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til NTB lørdag ettermiddag.
Han opplyser at SAS ikke har fått ny informasjon fra amerikanske myndigheter etter at en dommer i delstaten Washington fredag utstedte en landsomfattende midlertidig forføyning mot innreiseforbudet. Derfor vet ikke selskapet om personer som er omfattet av innreiseforbudet, igjen kan sjekke inn på flyginger til USA.
Årsaken er at SAS' check inn-system for flyginger til USA er koblet til amerikanske immigrasjonsmyndigheters system, opplyser Johansen. Forbudet innebærer at personer fra land som er omfattet, blir nektet å sjekke inn av systemet.
- Nå vet vi ennå ikke om systemet fra amerikansk hold er oppdatert til å reflektere kjennelsen, sier Johansen, som opplyser at selskapet jobber med å få informasjon fra amerikanske myndigheter.
Blokkerer Trumps presidentordre
Natt til lørdag sa en anonym kilde i et flyselskap til Reuters at de har fått beskjed om at personer med gyldig visum skal slippes om bord. Dette skjer etter at en føderal dommer i Washington utstedte en landsomfattende midlertidig forføyning mot president Donald Trumps innreiseforbud for personer fra sju land.Kjennelsen fra Seattle blokkerer inntil videre presidentordren Trump utstedte for en drøy uke siden og er det seneste i en rekke juridiske tilbakeslag. Trump har innført et midlertidig innreiseforbud for borgere fra sju land med overveiende muslimsk befolkning.
–Dette setter en stopp for presidentordren umiddelbart. Kjennelsen viser lovens makt og at alle kan stilles til ansvar, inkludert presidenten i USA, sier justisminister Bob Ferguson i delstaten Washington.
Dommer James Robart kom med sin avgjørelse på bakgrunn av en begjæring fra delstatene Washington og Minnesota, men avgjørelsen er gjort gjeldende for hele landet. Det gjør den til den mest omfattende kjennelsen som går mot Trumps ordre.
–Delstaten har godtgjort at forbudet vil medføre umiddelbar og uopprettelig skade, sier Robart.
Les også: San Francisco går til sak mot Trump-dekret
–God dag for rettsstaten
Advokater som representerer den føderale regjeringen mener retten ikke har myndighet til å gå imot presidentordren. De sier Kongressen har gitt presidenten myndighet i saker som gjelder rikets sikkerhet og innreise for innvandrere. Kjennelsen vil trolig bli anket umiddelbart, skriver nyhetsbyrået Reuters.Justisdepartementet sier det vil sende en begjæring om at Robarts kjennelse settes til side. Departementet vil gå gjennom kjennelsen og vurdere neste skritt i prosessen. Departementet for innenlands sikkerhet (DHS) har foreløpig ikke kommentert kjennelsen, men skal være med på å vurdere hva avgjørelsen innebærer.
Dommer Robart konkluderer med at delstatene har myndighet til å utfordre ordren. Det er gode nyheter for demokratiske justisministre i de ulike delstatene, som vil bruke domstolene til å bekjempe den nye og strenge linjen i innvandringspolitikken.
–Dette er en strålende dag for rettsstaten i dette landet, sier regjeringsadvokat Noah Purcell i delstaten Washington.
Les også: Brende kaller Trumps flyktningpolitikk «sterkt beklagelig»
Flere stater
Fredag ble presidentordren behandlet i flere domstoler i USA. I Boston i Massachusetts avviste en føderal dommer å forlenge en forføyning som åpnet for å slippe inn personer til tross for at de var omfattet av innreiseforbudet.I Virginia utstedte en føderal dommer en ordre om at Det hvite hus måtte fremskaffe en fullstendig liste over alle som er nektet innreise som følge av den omstridte presidentordren. Utenriksdepartementet har opplyst at 60.000 visum er annullert for borgere fra Irak, Iran, Jemen, Libya, Somalia, Sudan og Syria. Flere medier har vist til advokater for regjeringen som sier tallet er 100.000.
Også Hawaii har gått til sak og hevder ordren er i strid med grunnloven. Delstaten ber om at ordren settes til side i hele USA.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.