onsdag 5. januar 2011

Trafikken på Sola litt opp i forhold til 2009

Fra Stavanger Aftenblad sakser jeg:
Sluttresultatet for fjorårstrafikken på Sola ble 3,67 millioner flyreisende. Det er i underkant av rekordåret fra 2008 da 3,75 millioner flypassasjerer fløy til og fra Sola.

– Fjoråret blir likevel det nest høyeste i antall reisende i flyplassens 74 år lange historie, opplyser lufthavnsjef Leif Anker Lorentzen i Avinor på Sola, til Aftenbladet.

Lorentzen sier at problemene flytrafikken fikk med askeskyene førte til et passasjertap på omkring 54.000 passasjerer bare på Sola de åtte dagene luftrommet over Sør-Norge og det meste av Europa var stengt. I tillegg kommer vekterstreiken med redusert trafikk i åtte dager. Dette betyr at Sola sannsynligvis ville havnet tett opp under et nytt rekordtall på omkring 3,8 millioner reisende uten flyinnstillingene i april og mai i fjor.

Innlandet
Innenriks har flyplassen i hele fjoråret slitt med å få et høyere resultat enn i 2009. Omkring 2,155 millioner passasjerer fløy mellom Sola og norske flyplasser siste år. Det er en nedgang på beskjedne 0,1 prosent..

Vekst er det derimot til utlandet. 1,3 millioner passasjerer benyttet Solas internasjonale tilbud på ruter og charter. tilsvarer en framgang på rundt 3,8 prosent.

I løpet av fjoråret økte for eksempel SAS sine daglige avganger på strekningen Stavanger til København fra fire til seks flyginger. Til sommeren åpner det skandinaviske selskapet for første gang en ukentlig flyging mellom Sola og Malaga i Spania.

Det britiske regionalselskapet Eastern Airways har i vinter satt inn jetflyet Embraer 135 med 37 seter på sine to daglige flyginger til Aberdeen. Den hurtige jetmaskinen erstatter turbopropflyet Saab 2000 med 50 seter på strekningen.

Ny rute
Ny operatør til sommeren blir det ungarske lavprisselskapet Wizz Air som 29. mars åpner Stavangers første flyforbindelse til den polske byen Gdansk med to flyginger per uke. Strekningen skal trafikkeres med jetflyet Airbus 320 med nær 150 seter. Billigste billett på strekningen blir 17,50 euro eller 140 kroner en vei.

Norwegian
Det norske lavprisselskapet Norwegian har derimot redusert sine rutetilbud på Sola i 2010. Selskapet har det siste halve året innstilt alle sine flyginger fra Sola til både Rygge, Paris og Praha, men utvidet fra to til tre ukentlige rundturer til Berlin.

Helikopter
For helikoptertrafikken ut og inn til Nordsjøen var framgang på hele 5,8 prosent i 2010 sammenlignet med 2009. Antall passasjerer var 202.000.

Totalt fikk flytrafikken på Stavanger lufthavn i 2010 en vekst på 1,6 prosent i forhold til året før. Det er betydelig mindre enn på de andre større, norske stamruteflyplasser som Oslo Gardermoen, Bergen og Trondheim. Her er framgangen på mellom tre og fem prosent sammenlignet med 2009.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.