fredag 17. juni 2011

Jagerfly nok en gang......

Det gjelder nå en gransking av kostnader riksrevisjonen slik SV og FrP ønsker. Aftenposten viser nok en gang til JAS Gripen som eneste konkurrent. Til dette er å si at dersom Stortinget ønsker at vi skal ha et jagerflyvåpen, så blir spørsmålet om en skal ha et flyvåpen basert på gammel eller ny teknologi. Dette er, ifølge Aftenpostens "5 ting å vite om kampflyet", en konkurranse mellom et 4. generasjonsfly slik f,.eks. F-16 er, eller et 5. generasjonsfly slik som F-35. Aftenposten ved utenriksredaktør Kjell Dragnes med mespiller, en selvbestaltet forsvarsanalytiker uten flygerbakgrunn, har for lenge siden bestemt at avisens redaksjonelle linje er å støtte Gripen og å rakke ned på F-35 ved hjelp av alle mulige negative spekulasjoner, bl.a. fra USA. Det siste nye, også bragt til torgs av forsvarsanalytikeren i NRK programmet jeg har kommentert før, så blir de totale utgiftene for USA`s nye jagerflyflåte nå over 1000 milliarder dollar. Det analytikeren har glemt å nevne er at det er fordi kostnadene er beregnet over 50 år og ikke 30 år som tidligere. Avisen bruker mye spalteplass nok en gang for å nøre oppunder elementer som kan bidra til at vi får et umoderne jagerflyvåpen. Både Russland og Kina bygger nå 5. generasjonsfly som vi må regne med finner veien til land som ikke er så stabile som ønskelig, for eksempel til Iran. Nå er det også ordkrig mellom USA og Pakistan etter at landet har arrestert de som hjalp USA å ta Bin Laden. Instabiliteten i området er påtakelig, og en kan ikke se bort ifra at Pakistan, som nå har mottatt nye jagerfly fra Kina, i fremtiden vil operere 5. generasjonsfly. Kosmo og hans menn og kvinner vil neppe ta slike elementer med i regnskapet. 4. generasjonfly vil ha lite å stille opp med selv om disse skulle ha moderne radar av typen AESA, noe Gripen vil få. Da kan vi like godt kjøpe F-18. Jeg mener fremdeles at F-35B må skrinlegges sammen med den alternative motoren.

Morgenbladet tar allikevel kaka: Norge kjøper fly som vil passe Sarah Palins utenrikspolitikk, står det. I skrivende stund er hun ikke engang nominert som presidentkandidat. Avisen skriver på lederplass at det er et bombefly vi kjøper. Avisen refererer til John Berg, en autodidakt forståsegpåer, akkurat som undertegnede..... Bare det at jeg har 20 000 flytimer. OK, ikke så veldig mye jagerfly, men litt. Morgenbladet påstår i sin lederartikkel at Norge vil ta i bruk F-35 i 2016, to år før amerikanerne. Avisen må sjekke sine kilder; Eglin AFB mottar den første F-35 senere denne måned, og det er ikke for å bare se på den.. Uetterretteligheter er det nok av i denne saken. Sjekk http://tinyurl.com/5wdx4nh
La meg til slutt ta med at USN nå ser etter 556 maskiner som skal erstatte hele flåten av F/A-18E/F, ikke bare 220 maskiner av typen F-35C som hittil har inngått i LM`s totaloversikt. Sannsynligheten taler for at det blir F-35C over hele fjøla som såkalt next generation air dominance fighter. Til skuffelse for de som mener det er snakk om et bombefly, så ser USN på C-modellen som et jagerfly. Bildet viser en F-35 på Eglin AFB i april 2009.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.