torsdag 27. april 2023

HIMARS testet på Setermoen - Nye Troms


Svakheten til systemet synes å være at det kan jammes dersom det kun er GPS som styrer missiler. JDAM bomben har eksempelvis både INS og GPS. (Red.)





Rakettartillerisystemet HIMARS er nå testet på Setermoen. Før helga øvde norske soldater og U.S. Marines sammen for å teste samarbeidsevnen og håndteringen av det toppmoderne våpenet.



Øyvind Ludvigsen 

Publisert: 24.04.2023 kl 19:00

MISSIL: Missilene i HIMARS-systemet har lang rekkevidde. Våpenet er effektivt og lett å flytte på. Så lenge terrenget rundt tillater det, kan det brukes fra hvor som helst. Foto: Sigrid Vormeland /Forsvaret

 

ALLIERT TRENING: Formålet med torsdagens øvelse og skyting med HIMARS-systemet var for å lære opp norske soldater til å bruke det, men også for å kunne håndtere det sammen med allierte soldater som U.S. Marine Corps, forteller oberst, Kjartan Søyland. Foto: Øyvind Ludvigsen

 

USMC: Oberstløytnant Ryan Mathews fra U.S. Marine Corps og flere medsoldater tok seg turen for å overvære øvelsen. Han omtaler systemet som noe man vil ha på laget sitt under en krig, og er fornøyd med å øve på håndteringen av det sammen med allierte soldater. Foto: Øyvind Ludvigsen



Et lite stykke inn på Setermoen skytefelt møttes norske og amerikanske soldater for å teste ut HIMARS-systemet under en fellesøvelse. Flere soldater og tjenestemenn tok seg også turen for å overvære skytingen av de langtrekkende missilene. Systemet har blitt donert til Ukraina og har vært et viktig bidrag for landet i krigen mot Russland. Det norske Forsvaret har også vist interesse for innkjøp av dette. Oberstløytnant i USMC, Ryan Mathews omtaler systemet som et multifunksjonelt og praktisk våpen å ha i beredskap.

– Det er et godt våpensystem å ha tilgjengelig, helt klart. Det er et bra system som er mobilt og enkelt å transportere, som er veldig praktisk. Det er et våpen du vil ha på laget dersom du havner i krig, forteller han.

Alliert trening

Oberst, fagsjef i artilleri og luftvern, Kjartan Søyland, var også til stede for å overvære øvelsen. Det ble noen timer forsinket utskytning grunnet dårlig sikt ved treffpunkt, men til slutt fikk soldatene avfyrt et par missiler.

– Det er jo noe Norge ikke har. Den type våpensystem som HIMARS er en del av, langtrekkende bakkebasert presisjonsild, er noe vi ønsker oss. Det å øve sammen med amerikanerne, se og forstå systemet, er veldig spennende og lærerikt for oss, forteller Søyland.

– Med dette systemet får vi lengre rekkevidde. Det betyr at en potensiell motstander kan påvirkes på forskjellige avstander med forskjellige typer våpen. Enten man gjør det synkront eller sekvensielt er alt ettersom, fortsetter han.

Selv om våpensystemet står på ønskelista til det norske Forsvaret, er ikke våpenhandel årsaken for øvelsen som ble utført.

– Akkurat det som skjer i dag har ikke noe sammenheng med et potensielt kjøp, sånn sett, men det gir oss erfaring med å bruke sånne typer systemer. Denne treningen er ikke på grunn av at vi skal kjøpe noe, men fordi vi skal lære å bruke det, og eventuelt hvis noe skjer så kan amerikanerne komme med et sånn system. Da må vi kunne bruke det, forteller han.

Himars

– Det er et multi-launch rakettsystem med GPS-styrte raketter. Du kan skyte opp til seks av de om gangen og er et langtrekkende artillerisystem. Det er et lite og lett våpen som er lett å flytte rundt, enten det er via fly eller kjøretøy på hjul. Så lenge terrenget tillater å kjøre den rundt, så kan den brukes hvor som helst, beskriver Mathews.

Systemet er av moderne kvalitet og er hovedsakelig effektiv mot bygninger, kjøretøyer og fiender til fots. Mathews omtaler det også som et godt våpen som kan brukes til både å forsvare seg med, eller for å angripe mål. Han er glad for å kunne komme nordover å samarbeide med norske soldater.

– Vi er veldig fornøyde med å være her ute sammen med våre norske allierte for å vise mulighetene. Dette er noe vi kan lære å bruke sammen som et lag, men også gi forståelse på hvordan det brukes. Det kan brukes på mange forskjellige måter, poengterer han.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.