torsdag 20. april 2023

Forsvaret - Er Venstre det eneste partiet med tydelig forsvarspolitikk?

 

Denne er 14 år gammel, men enda mer aktuell nå. 

I dag passerer Statens Pensjonsfond Utland 14 590 000 000 000 kroner. Norge kan bruke 210 milliarder av dette. Det gjør vi ikke, ikke engang til Forsvaret selv om det klattes her og der.  Fondets bruk til Forsvaret er ikke inflasjonsdrivende dersom våpen- og utstyr kjøpes i utlandet. Det som er problemet er mangel på personell. (Red.)

Forsvaret

Forsvaret må styrkes og bli mer tilpasningsdyktig. Forsvaret skal være en profesjonell, responseffektiv og dynamisk organisasjon innenfor de politiske målene og de økonomiske og etiske rammene satt av Stortinget.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

Publisert  av Venstre

 

Venstre valgprogram 2009-2013.
Teksten er hentet fra Venstres stortingsvalgprogram (pdf).

Plasseringen av militære styrker og stasjoner må skje ut fra det nasjonale behov. Venstre mener det er viktig at vi har et heimevern over hele landet som har et territorielt ansvar, men som også kan bistå militær tilstedeværelse i utsatte områder.

Det er fortsatt et stort behov for landstyrker som også kan bidra i operasjoner i utlandet. Hærstyrkene er den største andelen av slike bidrag. Venstre mener derfor hæren må styrkes. Venstre mener Norge fortsatt bør delta aktivt i internasjonale militære operasjoner. Dette bør skje ut fra en vurdering av hver enkelt operasjon basert først og fremst på hensynet til fred, frihet og demokrati samt politiske og militære forpliktelser og kapasitet.

For Venstre er det et bærende prinsipp at internasjonale militære operasjoner skal skje med et mandat fra FN. Der samordning av sivil og militær innsats i konfliktsituasjoner er nødvendig, skal dette skje innenfor rammen av en overordnet politisk strategi med sivil ledelse, med klar avgrensing av roller mellom henholdsvis sivile og militære aktører og oppgaver.

Sivile fredsstyrker er et konsept for å styrke den sivile dimensjonen av internasjonal krisehåndtering, der freds- og konflikteksperter utplasseres i konfliktområder for å støtte opp om lokal innsats for fred. Venstre ønsker å vurdere en slik ordning også i Norge.

Venstre vil basere det norske forsvaret på verneplikt, som også kan brukes som rekruttering til vervet tjeneste. Dette vil sikre forsvarets rekrutteringsgrunnlag for bedre utdannede og trente soldater, som også er egnet til internasjonale oppgaver.

Siviltjenesten må ikke være lenger enn den militære verneplikten. Venstre er mot fengsling av militærnektere.

Derfor vil Venstre:
– At Norge fortsetter å delta aktivt i internasjonale militære operasjoner. Operasjonene skal koordineres med annen politisk, økonomisk og humanitær innsats.
– Styrke hæren.
– Basere det norske forsvaret på verneplikt, som også kan brukes som rekruttering til vervet tjeneste.
– Utrede innføring av en sivil fredsstyrke i et samarbeid mellom staten og det norske sivilsamfunnet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.