Etteretningstjenesten overleverte i dag sin åpne trusselvurdering for 2015 til forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.
– For det første vil jeg framheve utviklingen i Russland i lys av annekteringen av Krim-halvøya og støtten til separatistene i Øst-Ukraina, sa Etterretningstjenestens sjef, generalløytnant Kjell Grandhagen.
Grandhagen slo på dagens pressekonferanse fast at E-tjenesten ser et Russland som har begått brudd på Folkeretten i Ukraina, og som er villig til å gå langt for å forsvare nasjonale interesser.
Samtidig som europeiske toppledere i Minsk forhandlet frem en våpenhvile mellom Ukraina og Russland, trakk Grandhagen frem tre momenter ved Russlands opptreden i Ukraina han mener er særlig foruroligende:
– Det første er at vi overfor norske myndigheter har kunnet dokumentere russisk tilstedeværelse i Ukraina, sier Grandhagen, og la til at E-tjenesten har sett en ny form for hybridkrigføring i området.
– I tillegg har Russland demonstrert en ny evne og vilje til raskt å kunne flytte og konsentrere store militære styrker. Varslingstiden når det gjelder russisk forflytning vil være kortere enn det vi har sett fra tidligere.

– Russland et uforutsigbart land

Grandhagen påpeker at E-tjenesten per i dag ikke mener Russland utgjør noen trussel mot Norge. I et intervju gjort med NRK i forkant av Grandhagen i forkant av pressekonferansen, utdyper Grandhagen:
– Vi ser et naboland som på lengre sikt representerer en større uforutsigbarhet og usikkerhet i forhold til Norge. Det er ikke en trussel i dag, men et uforutsigbart land på lengre sikt, sier Grandhagen.
I intervjuet sier Grandhagen at man ser et annerledes Russland enn man gjorde for noen år siden.
– Det er et Russland som daglig synliggjør en vilje til å bruke militærmakt, sier Grandhagen.