mandag 22. april 2013

Forsvar + Politi = Sant


Pressemelding, 22.04.2013
Nr.: 28/2013

Styrker den nasjonale beredskapen

Regjeringen har siden 22. juli 2011 jobbet iherdig med å forbedre vår nasjonale beredskap. Mange tiltak har vært igangsatt, og vår beredskap i dag er betydelig styrket på mange områder.
For ytterligere å styrke beredskapen i Norge, og for å videreutvikle Forsvarets spesialstyrker, har regjeringen besluttet følgende tre hovedtiltak:
  • Regjeringen vil sette Marinejegerkommandoen (MJK) på beredskap for å kunne bistå politiet i løsningen av kontraterror-oppgaver.
  • Regjeringen foreslår å etablere et felles virksomhetsområde som skal sikre synergier mellom Forsvarets to spesialstyrkeavdelinger.
  • Regjeringen vil fremme forslag til Stortinget om ny bygningsmasse både i Bergen og på Rena til spesialstyrkemiljøet.
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og forsvarssjef Harald Sunde presenterte hvordan de vil styrke spesialstyrkemiljøene i Norge
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og forsvarssjef Harald Sunde presenterte hvordan de vil styrke spesialstyrkemiljøene i Norge (Torbjørn Kjosvold, FMS)
MJK på nasjonal kontraterrorberedskap
-Det er politiet som har ansvaret for håndtering av terror i Norge. Styrking av Forsvarets evne til å bistå politiet i denne oppgaven er således et godt eksempel på effektiv utnyttelse av statens nasjonale ressurser, på tvers av etatene, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.
Med virkning fra 1. august 2013 settes Marinejegerkommandoen på nasjonal kontraterrorberedskap og kan på anmodning bistå politiet.
-Det er først og fremst MJKs maritime spesialkompetanse og kapasitet som styrkes, men kapasiteten vil også dekke håndhevelsesbistand til politiet på landobjekter. Beredskapen skal ivaretas fra Bergen og kommer i tillegg til beredskapen som Forsvarets spesialkommando/Hærens jegerkommando (FSK/HJK) ivaretar fra Rena. Tiltaket vil dermed totalt sett styrke Forsvarets evne til å bistå politiet i terrorbekjempelse, sier forsvarsministeren.
Marinens jegerkommando (MJK) fra en demo utenfor Haakonsvern. MJK settes på nasjonal kontraterrorberedskap fra 1. august og kan på anmodning kan bistå politiet.
Marinens jegerkommando (MJK) fra en demo utenfor Haakonsvern. MJK settes på nasjonal kontraterrorberedskap fra 1. august og kan på anmodning bistå politiet. (Torbjørn Kjosvold, FMS)
Én felles ledelse
Én felles virksomhetsledelse for spesialstyrkene vil innebære etablering av en driftsenhet i Forsvaret som samordner virksomheten og har ansvaret for koordinering av styrkeproduksjon og støttevirksomhet (eksempelvis felles anskaffelser). Spesialstyrkene organiseres under en sjef på samme måte som de andre fellesavdelingene i Forsvaret, som for eksempel Cyberforsvaret.
Operativ ledelse av spesialstyrkene skal foregå som i dag.
-De to taktiske spesialstyrke-avdelingene vil fortsatt være lokalisert som i dag og opprettholde sin nære tilknytning til forsvarsgrenene. Grunnleggende befals- og offisersutdanning skal fortsatt foregå i forsvarsgrenene og personellet i spesialstyrkene skal opprettholde sin forsvarsgrenvise tilknytning. Spesialstyrkene vil rekrutteres fra Hæren, Sjøforsvaret og Luftforsvaret som før, sier Strøm-Erichsen.
Etableringen av et felles virksomhetsområde legger til rette for felles utvikling av spesialstyrkene og synergier mellom de taktiske enhetene på områder som beredskap, trening og øvelser. En felles ledelse vil også styrke evnen til helhetlig prioritering og ressursanvendelse.
Sjef Forsvarets spesialstyrker med stab lokaliseres i Oslo, gitt spesialstyrkenes behov for å samvirke med Forsvarsstaben, Etterretningstjenesten og politiet sentralt. Samtidig som denne staben opprettes, nedlegges Spesialoperasjonsavdelingen i Forsvarsstaben

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.