fredag 25. april 2014

Operasjoner i Barentshavet - Tiltak

  • Signaler: Redningsdraktene sender flere typer signaler som gjør lokalisering fra alle tyåer skip mulig. Foto: Hansen Protection

 

 

 

 

 

 

 

 

HANSEN PROTECTION

Russisk «GPS» i norske redningsdrakter

Nye redningdrakter for bruk i arktiske strøk inkluderer russisk posisjonssystem i tillegg til GPS for lettere å lokalisere folk i sjøen.

I tillegg til å sende signaler over nødfrekvensen, utnytter den AIS, som er et antikollisjonssystem for skipsfarten. 
Senderen bruker både det amerikanske satellittnavigasjonssystemet GPS og det tilsvarende russiske Glonass.
– Særlig i nordområdene er det viktig å benytte russisk satellittnavigasjon. Dette satellittnettverket er lokalisert lenger nord og bidrar til sikrere eller mer presis lokalisering av en person i nød, sier avdelingssjef Knut Aasle i Hansen Protection.
Selskapet het fram til 2011 Helly Hansen Pro AS.

Goliat-krav

Draktene produseres i Moss av norske Hansen Protection, som fram til 2011 het Helly Hansen Pro. De er utviklet i samarbeid med Sintef og oljeindustrien. Nye drakter var blant kravene som ble satt da Eni fikk utbyggingstillatelsen på Goliat.
De nye draktene er både bedre isolert og utstyrt med lokaliseringssystemsom kan fanges opp både fra skip og fly. Teknologien er ikke ny, men satt sammen i en ny kombinasjon som gjør at folks om liger i sjøen kan peiles ved hjelp av flere systemer.
Norsk fabrikk: Hansen Protection produserer redningsdraktene i Moss. Foto: Hansen Protection/ Øyvind Andersen
 

Krysspeiling

Ifølge avdelingssjef Aasle i Hansen Protection i Moss er alt utstyret og drakten utviklet i Norge.
Nødpeilesenderen er festet til redningsdrakten og krysspeiler med flere systemer. Tidligere har nødpeilesenderne til oljearbeiderne sendt signaler til nødfrekvensen 121,5 Mhz (VHF), som bare redningshelikoptre og redningsbåter har kunnet ta i mot.
– Men nå har vi utviklet en sender som kombinerer flere typer signaler, sier Aasle.
Arktis: Drakten er utviklet for å holde liv i folk så lenge som mulig også i kalde farvann som i Barentshavet. Enis utbygging av Goliat er medvirkende årsak til utviklingen av drakten. Foto: Hansen Protection

Brukes allerede

Oljeselskapet Eni Norge har allerede tatt i bruk utstyret til ansatte i Barentshavet.
– Sikkerheten til de ansatte kommer alltid først, og som operatør for det første norske oljefeltet som kommer i produksjon i Barentshavet, er det viktig for oss å utvikle skreddersydde løsninger, sier HMS-direktør Liv Nielsen i Eni Norge ifølge en pressemelding.
Selv om drakten er utviklet med tanke på offshoreindustrien som utvider aktiviteten mot nord, er utstyret like godt egnet for andre som arbeider på sjøen, ikke minst fiskere.

artikkelen fortsetter under annonsen
Strenge krav

Ifølge pressmeldingen fra Hansen Protection har selskapet brukt et tosifret millionbeløp på å utvikle den nye nødpeilesenderen og nye, avanserte overlevelsesdrakter for nordområdene. Selskapet har samarbeidet med oljebransjen for å oppfylle sikkerhetskravene.
– Myndigheter, fagforeninger og oljeselskaper stiller svært strenge krav til sikkerhetsutstyr som skal brukes til sjøs. De har vært med på å teste utstyret. Testene har blitt gjort i kuldekammer og bassenger som simulerer virkelige forhold, som i Barentshavet, sier Aasle.

Moss og Asia

Selskapet, tidligere Helly Hansen Pro, eksporterer i dag overlevelsesdrakter til blant annet Canada, Kina, Russland, Danmark og Tyskland. De mest avanserte draktene produseres i selskapets fabrikk i Moss, mens enklere modeller lages i Østen.  
Hansen Protection har designet, utviklet og produsert rednings- og overlevingsdrakter til bruk for oljevirksomheten i Nordsjøen siden 1976.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.